x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Retrospectiva Constantin Pacea

Retrospectiva Constantin Pacea

de Maria Sârbu    |    23 Mar 2014   •   19:37
Retrospectiva Constantin Pacea
Vernisajul – la 9 aprilie, la Bucureşti

Pacea! Un nume predestinat. Despre marele pictor Ion Pacea au auzit mai multe generaţii, dar puţini ştiu că şi fiul său, Constantin, este un artist plastic apreciat... în străinătate. Constantin Pacea, născut în 1957 şi plecat la 26 de ani din România, organizează o retrospectivă la Bucureşti. Va expune peste 80 de lucrări la Sala Tancred Bănăţeanu a Muzeului Ţăranului Român. Vernisajul va avea loc la 9 aprilie (18:00), iar expoziţia va putea fi vizitată până la 18 mai.

Cel care a fost iniţiat în arta plastică de foarte tânăr în atelierul tatălui său (avându-l alături pe Ion Pacea, dar şi pe mama sa, pictoriţa Lucreţia Pacea), studiind la Liceul “Nicolae Tonitza” şi apoi la Institutul de Arte Nicolae Grigorescu din Bucureşti, se întoarce la “locul faptei”. În 1981, Constantin Pacea organiza o amplă expoziţie personală în acest muzeu. Acum revine aici pentru o retrospectivă!

Creaţia sa pare să fi cunoscut mai multe etape. Invitat de Galeria Raphael din Franckfurt, pleacă, în 1983, în Germania. Stă la Dusseldorf, Koln, Aachen, unde îşi expune lucrările, într-o serie de expoziţii. Între timp, obţine o bursă de studii în Suedia. Apoi, în 1985, se stabileşte la Paris. Este invitat să expună în diverse locuri în Europa. În 1986 îi este organizată o importantă expoziţie la Dusseldorf, iar un an mai târziu este prezentat la International Art Fair din Chicago. În acelaşi an, 1987, îi este vernisată la Galeria Jeannine Lorcet din Paris expoziţia “Energie contemplativă”.

Apoi descoperă, în 1992, Altea, un vechi sat de pescari de pe coasta Mediteranei spaniole, loc unde se retrage, împreună cu soţia sa Florica şi cu fiica lor. E un loc prielnic pentru creaţie. Urmează alte expoziţii personale şi de grup în ţări din Europa: Spania, Suedia, Franţa, printre ultimele fiind şi cea în care a expus alături de alţi doi artişti, în 2012 la Paris, “Jardins Intérieurs”.

Aşa cum spune chiar el, Constantin Pacea trăieşte şi lucrează la Paris, la Bucuresti şi la Altea. Revenirea lui acasă, fie măcar şi prin această retrospectivă de la Muzeul Ţăranului Român, este o continuitate, firească şi frumoasă, a minunatei familii de artişti plastici Pacea.


×