x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Eveniment Tarkovski la Cinematecă

Eveniment Tarkovski la Cinematecă

de Sebastian S. Eduard    |    06 Noi 2013   •   16:36
Eveniment Tarkovski la Cinematecă

Miercuri, la Cinemateca Română, la orele 18:00 va avea loc lansarea volumului “Îndrăgostit de Tarkovski – Mic tratat de trăire a artei”. La eveniment vor participa autorul Mihai Vacariu, regizorul Cristi Puiu, criticul de film Elena Dulgheru, istoricul Adrian Cioroianu, jurnalistul Ovidiu Şimonca. “Acest eseu” – scrie autorul “este o naraţiune despre cum am vizionat, simţit şi trăit filmele lui Andrei Tarkovski, în special în perioada comunistă, dar nu numai.” Este o poveste despre cum am reuşit în acele vremuri să ajung la un acord între fiinţa mea şi realitatea exterioară, la o modalitate de a simţi că trăiesc autentic, de a-mi da un sens vieţii, adică de a-mi afla fericirea.”

“În cartea sa <<Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei>>, Mihai Vacariu propune o abordare nouă, întrucât eseul nu se constituie ca o nouă încercare hermeneutică, de desluşire a înţelesurilor tarkovskiene, ci este o poveste despre felul în care autorul a “vizionat, înţeles şi mai ales trăit” filmele lui Tarkovski în timpul comunismului, dar şi în perioada de tranziţie a societăţii româneşti. Cartea reprezintă totodată un manifest pentru reîntoarcerea individului la artă, la muzică şi literatură, un manifest pentru arta trăită ,,cu tot sângele şi nervii noştri”, spun editorii.

Evenimentul va prilejui şi o masă rotundă cu Dezbateri pe teme Tarkovsckiene, completate cu scene din filmele “Andrei Rubliov”, “Solaris”, “Oglinda”, “Călăuza”, “Nostalgia”, “Sacrificiul”. Totodată se va viziona filmul “Călăuza”.


×
Subiecte în articol: Andrei Tarkovski