x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Fitness pentru creier. Cum să scapi de gândurile negre

Fitness pentru creier. Cum să scapi de gândurile negre

de Sebastian S. Eduard    |    18 Oct 2012   •   00:19

 V-aţi întrebat vreodată de ce aveţi în permanenţă aceleaşi gânduri negative? De ce vă întoarceţi mereu la aceiaşi membri ai familiei, prieteni sau parteneri care vă fac rău? De ce rămâneţi blocaţi în aceleaşi scheme mentale nocive şi inhibante?

 
Studiile arată că 90% dintre gândurile oamenilor sunt negative. Explicaţia constă în faptul că, din pricina stresului la care suntem supuşi zilnic, ne activăm "sistemul de supravieţuire" şi tiparele de comportament înrădăcinate.
Creierul nostru are însă o calitate formidabilă, numită plasticitate, schimbându-şi organizarea ca urmare a procesului de învăţare şi a experienţelor de viaţă. Putem, aşadar, modifica felul în care privim ceea ce ni se întâmplă, gândurile care ne produc suferinţă şi ne ţin pe loc, în primă fază prin simpla lor conştientizare. Prin antrenament mental, autodisciplină şi perseverenţă, meditaţie şi expunere sistematică la experienţe noi şi, bineînţeles, cu ajutorul nepreţuit al creierului, schimbarea este la îndemâna oricui.

Prin repetiţie, gândurile şi sentimentele autolimitative se transformă în obişnuinţe, producând astfel şabloane mentale precum sentimentul lipsei de valoare sau înclinaţia spre experienţe negative. De ce le simţim totuşi lipsa atunci când nu avem parte de ele? Simplu: pentru că suntem dependenţi organic de acestea. Aceste lucruri nu trebuie dramatizate; dimpotrivă, avem acum certitudinea că stă în putinţa noastră să ne reconfigurăm şi să ne eliberăm de tot ce ne-a făcut rău până acum. Reţeta se află chiar în paginile acestei cărţi. Veţi afla că experienţele noi sunt un pas absolut necesar pentru a ne elibera de vechile tipare, cât de importantă este meditaţia şi introspecţia şi care este rolul pe care îl joacă lobul frontal în procesul schimbării. Pas cu pas, cu explicaţii însoţite de imagini, Joe Dispenza ne conduce pe drumul către transformare.
"Antrenează-ţi creierul” a apărut recent la Editura Curtea Veche.
 
Semnale editoriale
7 păcate ale vieţii de familie • Trei. Cum se face că, dintr-odată, copilul silitor începe să ia numai note proaste la şcoală? De ce bebeluşul refuză brusc să mai mănânce? În ce fel agresivitatea explozivă devine raţiunea de a fi pentru unele cupluri? Toate aceste raporturi disfuncţionale sunt puse sub semnul a şapte "păcate" familiale, abordate interdisciplinar (istorie, antropologie, ştiinţa sistemelor). Plecând de la cazuri rezolvate în cabinet, autorul ajută familiile să reînveţe cum să-şi folosească resursele paralizate din pricina culpabilizării sau a ruşinii.
 
Vindecarea prin autotratament • Meteor Press. Vindecare prin autotratament este o carte de exerciţii şi metode terapeutice elaborate de faimosul maestru al artelor marţiale Li Hesheng, în urma unei practici îndelungate. Cercetările sale minuţioase s-au îndreptat în special către găsirea celor mai simple şi mai eficiente metode, pe care să le poată folosi oricine pentru a-şi trata simptome apărute frecvent, ale unor boli acute sau chiar cronicizate.
 
Sănătatea copilului meu • Humanitas. Un ghid practic unic în felul său, pentru că porneşte de la simptome, nu de la diagnostic, cum fac de regulă ghidurile pediatrice pentru părinţi. Ce este de făcut repede, înainte să putem ajunge la doctor? Cartea se referă la copiii de 0-12 ani şi este în aşa fel concepută încât să poată fi consultată rapid, oferindu-i părintelui, cu discernă-mânt (nu aşa cum le găseşte pe internet...), informaţiile atât de necesare. Pentru sănătatea copilului său.

×