x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Un spion ca la carte

Un spion ca la carte

de Dan Constantin    |    17 Noi 2017   •   14:59
Un spion ca la carte

Bratislav Zivkovic, spionul sârb expulzat din România, este  menționat într-o carte care poate fi lecturată pe internet. Înainte să fie documentat de SRI pentru activități care aduc atingere siguranței naționale, Zivkovic apare într-o lucrare publicată în Statele Unite și care poate fi comandată pe net.

Cartea „FROM BYRON TO BIN LADEN: A Hystory of Foreign War Volunteer” este editată în SUA de Harvard University Press, iar autorul ei, Nir Arielli, este profesor de istorie la Universitatea din Leeds - Marea Britanie. Cartea se poate comanda prin internet pe platforma Amazon uk , la prețul de 27,95 lire sterline. Cine comandă două cărți, primește o  mică reducere - 27 lire sterline/volum.

Paragraful în care apare Zivcovic este la pag. 222 și poate fi citit pe internet, înpreună cu alte câteva fragmente ale lucrării deschise la lectură în scop promoțional. Fragmentul citat menționează că Bratislav Zivkovic a fost filmat în martie 2014 în Crimeea. O notă bibliografică (74) explică motivația participării ca voluntar în Crimeea a liderului cetnicilor sârbi.

„Zivkovic a manifestat interes pentru obținerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică și obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României (...). Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj”, a comunicat SRI, precizând că Zivkovic nu a reuşit să intre în posesia niciunui document sau informaţie clasificate.

15 ani este perioada în care Zivkovic are interdicție de a mai intra în România – măsură dispusă marți  de Curtea de Apel București

×
Subiecte în articol: Bratislav Zivkovic