x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul "Django Unchained", retras din cinematografele din China în ziua premierei

Filmul "Django Unchained", retras din cinematografele din China în ziua premierei

11 Apr 2013   •   17:46
Filmul "Django Unchained", retras din cinematografele din China în ziua premierei

Filmul "Django Unchained", scris şi regizat de Quentin Tarantino, a fost retras din cinematografele din China în ziua premierei. Potrivit importatorilor, motivul ţine de "chestiuni tehnice", însă există speculaţii potrivit cărora decizia ar fi fost luată de cenzori.

Potrivit Sony Pictures, compania care distribuie filmul în întreaga lume, Tarantino ar fi acceptat deja să facă "mici modificări" pentru piaţa chineză, pentru ca filmul să conţină mai puţină violenţă.

Tian Zaixing, managerul unui lanţ de cinematografe din China, spune că a primit ordinul de a retrage filmul chiar în ziua premierei. Acesta a spus că a primit un telefon la ora 10:00 dimineaţa în care i s-a zis să oprească proiecţia.

"Aveam mari aşteptări în ceea ce priveşte încasările. Nu ne-au spus când îl vom putea proiecta", a adăugat acesta.

Potrivit Sony Pictures, printre modificările aduse filmului pentru piaţa chineză s-au numărat colorarea sângelui pentru a avea o nuanţă mai închisă şi reducerea înălţimii la care sângele ţâşneşte în unele scene.

Compania a adăugat că Tarantino a văzut aceste ajustări drept "o îmbunătăţire, nu un compromis".

Xue Yi Dao, un blogger chinez care mersese la premieră, a povestit cum proiecţia a fost oprită imediat ce filmul începuse.

"După ce am urmărit filmul aproximativ un minut, s-a oprit. A venit cineva de la personal şi a spus că SARFT a ordonat oprirea proiecţiei".

SARFT (Administraţia Chineză de Stat pentru Radio, Film şi Televiziune) este organul de stat responsabil cu cenzura în China.

"Django Unchained" este primul film al lui Tarantino distribuit în cinematrografele din China. Autorităţile de aici au reguli stricte privind numărul de filme străine care pot rula în cinematografe.

De asemenea, filmele străine trebuie modificate pentru a putea rula în China. Sunt îndepărtate sau modificate, de regulă, scenele explicite de sex sau cele prea violente.

Distribuitorii sunt deseori de acord să modifice filmele, deoarece China este a doua cea mai profitabilă piaţă din lume când vine vorba de încasări.

×
Subiecte în articol: Django Unchained quentin tarantino