x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Weekendul Comediei Scurte – ShortsUP. La Cinema Patria, în două seri - şase ore de scurtmetraje premiate

Weekendul Comediei Scurte – ShortsUP. La Cinema Patria, în două seri - şase ore de scurtmetraje premiate

de Maria Sârbu    |    30 Ian 2014   •   18:40
Weekendul Comediei Scurte – ShortsUP. La Cinema Patria, în două seri - şase ore de scurtmetraje premiate

Organizaţia “Oricum” invită cinefilii, în zilele de 1 şi 2 februarie, la Cinema Patria, pentru a beneficia de filme de scurt metraj în cadrul celei de-a doua ediţii a Weekendului Comediei Scurte – ShortsUP. În cele două seri (sâmbătă şi duminică) ale evenimentului vor fi şase ore de proiecţii (de la 20:00), cu scurtmetraje premiate la mari competiţii internaţionale de film, producţii care au “acelaşi numitor comun: râsul”.

ShortsUP este structurat pe două programe diferite, inclizând filme “ce vorbesc despre căutarea propriei identităţi în diverse spaţii culturale”. În plus, va fi organizată şi o expoziţie de artă vizuală ¬ “Imbold Pop-Up Gallery”, cu lucrările a 13 artişti urbani avangardişti, care s-au inspirat “din frământările egocentriste ale lumii de azi pentru a realiza o serie de lucrări originale pe pânză, pe print sau chiar pe metal”.

Organizatorii ne atrag atenţia, mai întâi, asupra unor titluri din ultimii ani. Bunăoară, despre producţia canadiană “Nu mă uita” (2013) a regizorului Jean-Francois Asselin s-a scris că este unul dintre cele mai amuzante şi vii lucruri văzute vreodată”. Iar filmul “Am depăşit recordul” (regia Ryan Velásquez, SUA 2012) a fost distins cu Premiul pentru cea mai bună comedie la ShortFest 2013 de la Los Angeles. Un alt titlu menţionat e şi comedia “Dictatorul” de Andreas Henn (Germania, 2013), selectată la 13 festivaluri şi chiar premiată, care va fi văzută, aşa cum suntem anunţaţi, pentru prima dată în România. Din Finlanda este adus filmul realizat în 2012 de Selma Vilhunen, “Cum să faci totul de unul singur”, o comedie premiată la mai multe festivaluri din lume. În program se regăseşte şi scurtmetrajul de animaţie “Din dragoste pentru divinitate”, regizat de Joe Tucker (Marea Britanie, 2007, Marele Premiu la Chicago International Film Festival şi Premiul pentru film studenţesc la Palm Springs International ShortFest). Va fi proiectat şi un film american - “Banane”, regia Aaron Rosenbloom (2013) -, preferatul publicului de la Los Angeles ShortsFest, ediţia de anul trecut.

Pentru a pune în valoare pe această cale şi “umorul românesc”, au fost selectate pentru Weekendul Comediei Scurte filme realizate de Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Adrian Silişteanu, Cecilia Felméri. Astfel, ShortsUP aduce publicului patru producţii autohtone memorabile. Desigur, a intrat în programul evenimentului Cel mai bun scurtmetraj la Gala Premiilor Gopo 2013, “Şanţul” lui Silişteanu, a intrat şi “Pastila de fericire”, scurtmetrajul din 2012 al Ceciliei Felméri (Premiul special la TIFF, Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul studenţilor CineMAiubit). Publicul va putea vedea însă şi scurtmetrajele de debut ale celor doi excepţionali regizori: Mungiu şi Porumboiu. Organizatorii le consideră “două mostre desăvârşite de «haz-de-necaz»“: “Mâna lui Paulista” de Cristian Mungiu (1999) şi “Călătorie la oraş” de Corneliu Porumboiu (2003).

Un bilet pentru o seară costă 25 de lei, iar pentru ambele seri 40 de lei, prin MyTicket şi Eventim (sub formă de abonament); la faţa locului (Cinema Patria) e la preţul de 35 de lei pe seară.

ShortsUP este un proiect de prezentare a unor  scurtmetraje, care durează nu mai mult de 30 de minute.

×
Subiecte în articol: ShortsUP