x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert simfonic în Piața Mare

Concert simfonic în Piața Mare

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Iun 2019   •   15:44
Concert simfonic în Piața Mare
Sursa foto: TESHCA DTS

Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi prezentă pe scenă, în Piața Mare din Sibiu, pentru a închide seria de evenimente din cadrul proiectului ”Concerte Estivale. Zilele Muzicale Româno-Americane”, ediția a XVI-a. Concertul ”Symphonic Dances” este programat duminică, 30 iunie 2019, cu începere de la ora 20,30. Concertul se va transmite live, pe site-ul www.filarmonicasibiu.ro precum și pe pagina de facebook a instituției, www.facebook.com/FilarmonicaSibiu.

”Rhapsody in Blue” și selecțiuni din ”Un American la Paris” de George Gershwin sau ”West Side Story” de Leonard Bernstein sunt doar câteva dintre compozițiile incluse în programul serii. Alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, condusă de dirijorul american Scott Speck, pe scenă vor mai urca Cirpian Dancu (clarinet) și Yakov Kasman (pian).

 Născut în Boston, Scott Speck a absolvit Universitatea Yale cu summa cum laude. Aici a fondat şi dirijat Berkley Chamber Orchestra. A primit diploma de masterat la University of Southern California. În Berlin a fondat ansamblul Concerto Grosso Berlin, o orchestră dedicată interpretării lucrărilor muzicale baroce şi clasice într-o manieră stilistică apropiată de origini. A fost dirijorul orchestrei San Francisco Ballet, între anii 1998-2000, consultant muzical şi dirijor al orchestrei Honolulu Symphony şi dirijor asociat al operei din Los Angeles. În urma ultimelor turnee în Asia a fost numit dirijor invitat principal al orchestrei China Film Philharmonic din Beijing. Prin ultimele sale concerte din Londra, Paris, Moscova, Beijing, San Francisco şi Washington, Scott Speck a câştigat o faimă internaţională de dirijor pasional şi inteligent. A dirijat la Royal Opera House din Londra, la Opera din Paris, la Centrul Kennedy din Washington şi la War Memorial Opera House din San Francisco. Concertele sale cu Moscow RTV Symphony Orchestra în sala Ceaikovski au fost aclamate de public şi presă, iar concertele recente avându-i ca solişti pe Yo-Yo Ma şi Itzhak Perlman au atras şi mai mult atenţia asupra activităţii sale dirijorale.

Ciprian Dancu a susţinut recitaluri solo în ţară şi străinătate apărând de asemenea ca solist împreună cu Orchestra simfonică a Filamonicii din Sibiu şi cu Orchestra Facultăţii de Muzică din Braşov. A făcut înregistrări pentru Radio Bucureşti şi Südwestrundfunk - Stuttgart. În prezent este instrumentist al Orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu.

Născut în Orel, lângă Moscova, Yakov Kasman este absolvent al Conservatorului ”Ceaikovski” din Moscova, unde a studiat pianul cu Mihail Voskresensky, în present fiind pianist și profesor la Universitatea din Albama, Birmingham.

×
Subiecte în articol: concert simfonic piata mare