x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concursul Enescu: Gala de la Ateneu, stimul pentru concurenţi

Concursul Enescu: Gala de la Ateneu, stimul pentru concurenţi

de Maria Sârbu    |    07 Sep 2014   •   16:21
Concursul Enescu: Gala de la Ateneu, stimul pentru concurenţi
Sursa foto: Foto: Cătălina Filip

Concertul de gală susţinut sâmbătă seara la Ateneul Român cu prilejul începerii celei de-a XIV-e ediţii a Concursului Internaţional “George Enescu” a fost o mărturie a faptului că publicul meloman este interesat de muzica de calitate, de valoarea artiştilor indiferent dacă ei sunt tineri sau consacraţi.

Spectatorii, care au umplut sala până la refuz, i-au aplaudat îndelung pe cei doi muzicieni – laureaţi ai Concursului Enescu şi foarte cunoscuţi astăzi în lume – violonistul român Alexandru Tomescu (ediţia 1999) şi pianistul din Kazahstan Amir Tebenikhin (ediţia 2009), susţinuţi de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”. Important de menţionat e faptul că la pupitru s-au aflat luareaţii Concursului de dirijat Jeunesses Musicales, ediţia 2014, finala căruia s-a desfăşurat cu o seară înainte, tot la Ateneu: Donka Miteva din Bulgaria, Li Haoran şi Jiao Yang – ambii din China.

Luni are loc, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, tragerea la sorţi a intrării în competiţie a candidaţilor de la secţiunea Vioară, iar marţi începe etapa I a Concursului Internaţional “George Enescu”, aceeaşi secţiune. Concursul se va desfăşura până la 27 septembrie, la secţiunile Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie.

La concertele anunţate cu participanţii la concurs, locuri nu mai sunt, de aceea organizatorii au hotărât ca, începând cu data de 16 septembrie, concertele şi recitalurile să fie urmărite şi pe un ecran amplasat în aer liber în faţa Ateneului Român.

Desigur, vor fi transmisiuni la TVR şi Radioul public, dar şi pe site-ul Festivalului şi Concursului Enescu www.festivalenescu.ro. De notat că şi importante televiziuni străine promovează Concursul Enescu 2014: France 24, Mezzo şi Euronews. Printre noutăţile actualei ediţii este şi posibilitatea ca laureaţii să participe la “masterclass”-uri, la Academia din Viena şi Kronberg Academy, şi să cânte pe scenele filarmonicilor din Iaşi, Arad, Bacău, Craiova, Ploieşti, Oradea, Satu Mare, Sibiu şi Târgu Mureş, în cadrul unui turneu.


×