x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La TES, premiera cu “Yom Kippur”

La TES, premiera cu “Yom Kippur”

de Maria Sârbu    |    20 Iun 2013   •   20:42
La TES, premiera cu “Yom Kippur”
Sursa foto: TES
Autoarea israeliană Hanna Azulay Hasfari ne-a vorbit despre piesă şi despre sine
Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti (TES) prezintă noul spectacol “Yom Kippur” (în româneşte asta înseamnă Ziua Ispăşirii) la 21, 22 şi 23 iunie. Regia spectacolului aparţine lui Alexandru Jitea, iar din distribuţie fac parte Dorina Păunescu, Maia Morgenstern, Alexandra Fasolă, Raluca Aprodu, Denisa Dogaru, Mihaela Velicu, Aneea Opriş şi Aurora Păunescu. Cu prilejul premierei, se află în România autoarea acestui text, Hanna Azulay Hasfari, cunoscută actriţă israeliană, care a avut amabilitatea să ne vorbească despre “Yom Kippur” şi despre sine.

Subliniind importanţa zilei Yom Kippur ca zi a iertării în Israel, Hanna Azulay Hasfari ne-a spus că piesa e despre patru surori ce nu-şi vorbesc şi care au multe drame personale şi familiale. Textul se bazează totuşi pe doi piloni. Primul este iertarea, ca instrument de supravieţuire şi convieţuire, de înţelegere a propriei vieţi, iar cel de-al doilea, maternitatea.

În opinia autoarei, legătura între ea şi TES privind montarea textului aici s-a produs astfel: “Piesa mea a fost tradusă în franceză şi engleză, apoi selectată pentru a reprezenta Israelul la o lectură de texte contemporane, la invitaţia Academiei Române. Acum două luni am primit un e-mail de la Teatrul Evreiesc din Bucureşti, care îmi solicita drepturile de autor pentru a reprezenta piesa mea aici. Sper ca acesta să fie primul pas al piesei mele în lume. De aici să călătorească şi spre alte teatre. Deşi sunt pentru prima dată în România, am cunoştinţe despre această ţară prin românii şi evreii care au imigrat în Israel. Iar românii sunt calzi şi deschişi, ca şi noi, evreii de origine marocană. Am avut ocazia să o cunosc pe Rozina Cambos, cu care am şi lucrat: o uriaşă actriţă, venită la noi din România. Acum 20 de ani, am lucrat cu Liviu Ciulei, jucând Puck în «Visul unei nopţi de vară», spectacol pe care marele regizor l-a montat la Teatrul Kameri din Tel Aviv”.

Pentru unele roluri în film, Hanna Azulay Hasfari a fost premiată cu distincţii importante în ţara sa. Am întrebat-o: unde se regăseşte mai mult, pe platoul de filmare sau în scrierile sale şi dacă se completează aceste lucruri sau sunt paralele? Şi ne-a răspuns: “Când joc, cel mai important este să fiu actriţă. Când scriu, cel mai important este să fiu scriitor. Dar cu siguranţă am nevoie tot timpul de jocul pe scenă. Pe de altă parte, dacă atunci când scriu un text iar «comandamentele» ce ţin de realizarea optimă a spectacolului cer ca eu să mă retrag o fac. Mă rezum la rolul de scriitor. În general, îmi place să mă simt nefericită şi să spun că fericirea mea va fi atinsă de îndată ce voi scrie următorul scenariu, următoarea piesă”.

Hanna Azulay Hasfari a regizat în 2013 filmul “Anashim Ketumim”, aflat acum în post-producţie. Ea a scris şi scenariul, jucând şi rolul principal feminin. Ne-a mărturisit că a scris rolul special pentru ea în acest film. “Am creat un rol avându-mă pe mine în gând. De altfel, întotdeauna când scriu, scriu despre mine şi fiecare dintre personajele mele sunt un alt fel de mine, de eu. Dar, în cazul particular al acestui scenariu de film, nu am ştiut, cu două săptămâni înainte de a începe filmările, cine va prelua rolul. Soţul meu, care este un mare regizor israelian de origine poloneză (Shmuel Hasfari ­ n.r.), a spus că rolul nu e pentru mine. Până la urmă, l-am jucat. M-am distribuit pe mine în acest rol şi nu cred că am greşit”.

×