x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Mutter Courage şi copiii ei, în regia lui Armin Petras, va deschide cea de-a 18-a ediție a UTE Fest

Mutter Courage şi copiii ei, în regia lui Armin Petras, va deschide cea de-a 18-a ediție a UTE Fest

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Noi 2019   •   16:38
Mutter Courage şi copiii ei, în regia lui Armin Petras, va deschide cea de-a 18-a ediție a UTE Fest

Premiera piesei Mutter Courage şi copiii ei de Bertold Brecht și Paul Desssau, în regia lui Armin Petras, va avea loc marţi, 19 noiembrie, la ora 19:00, spectacol care va deschide oficial și UTE Fest, ediția a 18-a a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa.

Spectacolul este rezultatul unei coproducții internaționale a Teatrului Maghiar de Stat Cluj și Staatsschauspiel Dresda, premiera versiunii de la Dresda având loc la sfârșitul lunii septembrie.

În cadrul conferinței de presă care a precedat premiera, directorul de programe Zoltán Csép a dialogat cu creatorii despre procesul montării spectacolului.

Armin Petras a evidențiat diferențele dintre tradiția teatrală germană și cea maghiară, ceea ce a făcut ca perioada repetiţiilor să fie una interesantă. În același timp, a considerat important să sublinieze rolul corului format din actori și studenți de la actorie: „Personajele ușor de recunoscut se află pe scenă, cu toate acestea, ceilalţi, mulțimea care se grăbește pe scenă, ei reprezintă întruchiparea războiului ca atare. Montarea a fost foarte scurtă și intensă, dar sunt fericit, pentru că viziunea pare să funcționeze. Războiul nu este purtat doar de politicieni, el există și pe internet sau între culturi, de aceea textul lui Brecht rămâne foarte relevant şi astăzi."

Designerul de costume al spectacolul, Cinzia Fossati, s-a străduit să creeze costume abstracte care nu sunt specifice unei anumite perioade, dar care susțin lumea şi atmosfera instabilă, de război, a producției.

Júlia Laczó, care joacă rolul principal, a spus următoarele despre rolul Mutter Courage: „A juca rolul Mutter Courage este o provocare uriașă. Ea este o femeie puternică, inteligentă și este o femeie de afaceri foarte bună. Genul de femeie care nu și-ar putea exprima niciodată dragostea, decât cu o palmă, cel mult. Nu face nimic întâmplător, plănuiește totul temeinic, și atât de precis, încât nici nu observă că își pierde copiii de lângă ea. Oricum ar fi ea, datorită forţei și durității sale, nu îşi dăunează doar sieşi, ci şi propriilor săi copii.”

Echipa de creație a fost formată și din scenograful Olaf Altmann, designerul de costume Cinzia Fossati, coregraful Denis Kooné Kuhnert, dramaturgul Katrin Schmitz și designerul de lumini Norman Plathe-Narr.

Rolul titular Mutter Courage este jucat de Júlia Laczó, alături de: Zsuzsanna Tőtszegi / Maria Tomoiagă, András Buzási, Csaba Marosán, Ferenc Sinkó, Szabolcs Balla și Emőke Kató; respectiv protagoniştii scenelor de mulţime: Tímea Jerovszky, Csilla Varga, Gizella Kicsid, Kinga Ötvös, Alpár Fogarasi, Róbert Vass Laczkó, Adrian Nicolae, Antonella Ábrahám, János Platz, Szilárd Péter Szőcs, Gellért Szalantai, Norbert Szallos, Bálint Előd, Máté Erdei, Tímea Gyenge, Gellért Nagy, Kristóf Nagy Kopeczky, Szabolcs Orbán, Kata Pánczél, Melinda Sepsi, Noémi Szánttus, Zsuzsa Tatár, Péter Varga, Áron Wagner.

 

×
Subiecte în articol: Mutter Courage şi copiii ei