x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru  Premiera RAFINA. Despre neurodiversitate la Centrul Național al Dansului din București

 Premiera RAFINA. Despre neurodiversitate la Centrul Național al Dansului din București

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Oct 2021   •   17:38
 Premiera RAFINA. Despre neurodiversitate la Centrul Național al Dansului din București

Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022 a început în septembrie la Centrul de Teatru Educațional Replika din București și continuă cu premiera spectacolului RAFINA, în regia Irinei Gâdiuță. Primele două reprezentații vor avea loc pe 18 și 25 octombrie, orele 19:30, la Centrul Național al Dansului din București (Bulevardul Mărășești 80-82). Intrarea este liberă doar pe baza rezervării aici: https://rafina.eventbrite.com. Accesul în sala de spectacol se va face cu purtarea măștii de protecție și prezentarea certificatului verde digital.

Spectacolul RAFINA investighează, în teritoriu poetic, principiul neuronormativității, pe care se întemeiază convingerea că neurodivergența/ neurodiversitatea este o abatere de la normă, o anomalie, și pe care se fundamentează un întreg set de practici socio-culturale care marginalizează, diagnostichează, instituționalizează mințile neconforme.

 

RAFINA redă, în șapte acte, peisaje socio-afective unde se manifestă insidios sentimentul rușinii, al neîncrederii și suspiciunii, unde se consolidează stigma, opresiunea, izolarea, și unde istoria personală se intersectează cu istoria recentă. Și doare.

un șarpe de lumină

cu geamuri reci

mama

e mama

asta-mi amintesc

asta-și amintește și ea

drumurile lungi cu trenul

spre orașul dintre munți uitat de lume

unde rezolvase unchiul Nelu

ca în cele mai bune condiții

să aibă grijă de el.

Echipa spectacolului este formată din: Irina Gâdiuță – regie, Bogdan Georgescu – text, Andreea Grigore – scenografie, M. Balabaș, Teo Retegan – muzică, Carmen Coțofană – mișcare scenică, Irina Artenii, Benő Kinga, Carmen Lopăzan, Cătălina Oance – distribuție, Patricia Marina Toma – asistență documentare, Viorel Petric – artist vizual, Ioana Manciu – asistență regie.

Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022 face parte din proiectul Perifeeria, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, care își propune facilitarea accesului la cultură și dezvoltarea capacității de (auto)reprezentare prin teatru pentru grupuri și categorii marginalizate din punct de vedere social, economic și cultural. RAFINA este realizat în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău și liceele din orașul Zalău. Tema de cercetare și documentare este incluziunea la nivelul orașelor mici din România a persoanelor non-tipice, cu cerințe educaționale speciale și tulburări din spectrul autist.

 

Neurodiversitatea, așa cum este definită de autoarx queer autistă Nick Walker, este „înțelegerea variației neurologice ca formă naturală a diversității umane, supusă acelorași dinamici societale ca și alte forme de diversitate”, cum sunt genul, etnia sau orientarea sexuală. De exemplu, conceptualizarea și încadrarea autismului într-un astfel de cadru facilitează adoptarea paradigmei neurodiversității (vs. paradigma patologiei) în interiorul căreia variația în configurația și funcționarea creierului și minții umane este considerată „o formă naturală, sănătoasă și valoroasă a diversității umane”.

Cu un portofoliu de peste douăzeci de producții de teatru, care adresează și explorează dimensiuni socio-politice de peste 10 ani, Stagiunea de Teatru Politic vă invită în cadrul Platformei de Teatru Politic 2021-2022, la 8 spectacole (34 de reprezentații) din portofoliul său existent (Capete înfierbântate 2020, Matern, Lucrător universal, TABU, SubPământ, ‘90, The Protocols și Originea lumii) și, pe lângă RAFINA, la alte 2 spectacole noi de teatru politic – coordonate de regizorii Bogdan Georgescu și David Schwartz și produse în parteneriat cu organizații locale, din Turnu-Măgurele și Bârlad în 2022.

×