x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Stela a plecat printre stele

Stela a plecat printre stele

de Dan Radu    |    24 Noi 2017   •   08:39
Stela a plecat printre stele
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/JURNALUL NATIONAL

Actriţa Stela Popescu a fost găsită moartă, ieri, la domiciliul ei din Bucureşti, medicii sosind la câteva ore după ce aceasta îşi pierduse viaţa. Artista urma să împlinească 82 de ani pe 21 decembrie. Poliţia a deschis un dosar de moarte suspectă, în acest caz - o procedură standard atunci când cauza decesului nu este imediat cunoscută. Cu o carieră mai lungă de şase decenii, Stela Popescu a jucat în 25 de filme şi sute de spectacole de teatru şi revistă.

Situaţia în care se afla actriţa a fost anunţat de fiica adoptivă a acesteia la ora 15:32. Potrivit ISU, actriţa ar fi acuzat probleme respiratorii severe. La domiciliul Stelei Popescu s-a deplasat două ambulanţe SMURD care a găsit-o pe artistă în curtea casei, fără suflare. Potrivit evaluării echipajului, manevrele de resuscitare nu mai erau necesare. Cauza morţii nu se ştie încă foarte clar, motiv pentru care autorităţile au deschis un dosar de moarte suspectă. Se ştie că actriţa suferea de diabet, luându-se în calcul posibilitatea ca aceasta să fi suferit un leşin în urma căruia s-a lovit la cap. Zeci de admiratori s-au adunat la casa actriţei după aflarea veştii, dar şi colegi. Partenerul de scenă al Stelei Popescu, Alexandru Arşinel, a izbucnit în plâns la aflarea veştii. "Acum mă duc la ea acasă. Nu ştiu ce se întâmplă. Vai de mine! Nu mai ştiu când am văzut-o ultima oară, parcă am primit o măciucă în cap", a declarat acesta. "Avea spectacol zilele astea. Nu ne vine a crede la nimenea. Este o mare dramă pentru toţi cei care au iubit-o, dar pentru mine vă daţi seama", a adăugat Arşinel la sosirea la casa Stelei Popescu. "Chiar nu îmi vine să cred, pur şi simplu! Cum s-a stins aşa, parcă dintr-odată, pentru că era de o vioiciune şi tot timpul temperamentul ei a fost absolut de invidiat şi hazul şi umorul ei. A fost ca o flacără tot timpul. Pur şi simplu chiar poţi să spui că s-a stins, dat fiind că aşa a trăit, ca o flacără. Îmi pare rău”, a declarat şi actorul Mircea Diaconu, la aflarea veştii. Despre artistă a vorbit şi cântăreaţa Margareta Pâslaru, care, iniţial, a crezut că vestea este o glumă proastă: "Am auzit şi nu îmi vine să cred. Am crezut că este o glumă de prost gust. La vitalitatea ei... Nu ştiam că este bolnavă sau că s-a întâmplat ceva. O mare artistă", a spus Margareta Pâslaru.

Şase decenii de actorie

Actriţa Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, în Basarabia. Părinţii acesteia erau învăţători, motiv pentru care, în momentul invadării Basarabiei de către armata rusă, în 1940, aceştia au fost puşi pe lista duşmanilor de clasă. Tatăl Stelei Popescu a fost deportat în Siberia, mama acesteia refugiindu-se, alături de fiica sa, în Braşov. În 1953 aceasta este admisă la Facultatea de Limbă Rusă, însă renunţă după un an şi jumătate pentru a intra în echipa de teatru a Ministerului de Interne. În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, începându-şi cariera de actriţă profesionistă. A fost angajată a teatrului din Braşov, începând cu 1960, unde a susţinut şi câte 400 de reprezentaţii pe an. După trei ani, actriţa se mută la Bucureşti, la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", până în 1969, când devine angajată a Teatrului de Comedie, unde avea să stea 24 de ani, pentru a reveni apoi la Teatrul de Revistă. De-a lunul carierei, Stela Popescu a devenit o prezenţă familiară a spectacolelor de varietăţi la televizor, dar şi în filme precum "Astă seară dansăm în familie'", "Nea Mărin Miliardar" sau "Secretul lui Nemesis". Stela Popescu a fost cel mai bine cunoscută, probabil, în spectacolele susţinute alături de partenerii Ştefan Bănică (1971 - 1979) şi Alexandru Arşinel - o colaborare care a început în 1979 şi a durat până la sfârşitul vieţii acesteia. Stela Popescu a fost implicată în acţiuni de binefacere, în cadrul Fundaţiei "StelaR", deschisă alături de Alexandru Arşinel. Fundaţia "StelaR" a organizat în fiecare an Gala Premiilor "Mihai Maximilian", dedicate soţului Stelei Popescu - omul care a scris majoritatea textelor umoristice ale cuplului Stela şi Arşinel.

 "Pentru mine Stela Popescu nu a murit şi nici nu va muri niciodată. E una dintre cele mai triste zile pe care le-am trăit în viaţa mea. Atât de mult am iubit-o eu", Florin Piersic, actor

"Acum câteva zile ne-am văzut la mine la birou, plină de energie şi de idei de proiecte. Astăzi nu mai este, dar ne rămân în amintire lucrurile minunate realizate într-o viaţă dedicată artei. Dumnezeu să o odihnească în pace", Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii

Stela Popescu a primit zeci de premii şi distincţii de-a lungul unei cariere de peste şase decenii

×
Subiecte în articol: stela popescu a murit