x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, triumf răsunător în turneul din Basarabia. Ofelia Popii: „Spectatorii din Chișinău sunt prietenii noștri, familia noastră, trăiesc fiecare clipă din spectacol cu o savoare care te face să îi iubești!”

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, triumf răsunător în turneul din Basarabia. Ofelia Popii: „Spectatorii din Chișinău sunt prietenii noștri, familia noastră, trăiesc fiecare clipă din spectacol cu o savoare care te face să îi iubești!”

de Magdalena Popa Buluc    |    24 Sep 2021   •   20:59
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, triumf răsunător în turneul din Basarabia. Ofelia Popii: „Spectatorii din Chișinău sunt prietenii noștri, familia noastră, trăiesc fiecare clipă din spectacol cu o savoare care te face să îi iubești!”

Spectacolele „Felii” și „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, prezentate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) zilele acestea, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești din Chișinău, s-au bucurat de o primire deosebită din partea publicului din Basarabia și a criticilor de specialitate. Sălile de spectacole au fost pline în ambele seri în care au fost puse în scenă reprezentațiile artiștilor din Sibiu, la finalul reprezentațiilor publicul a răsplătit actorii cu minute întregi de aplauze, cu ovații, cu flori și cu chemări repetate la rampă, semn al emoției pe care arta artiștilor din România o oferă românilor de peste Prut.

Căldura și prietenia cu care spectatorii din Basarabia i-au primit pe artiștii Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, cronicile generoase publicate de media din Chișinău au fost un prilej de mare bucurie pentru actorii Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Cezara Crețu, Horia Fedorca și Alexandru Malaicu și pentru întreaga echipă a TNRS aflată în turneu.

„Sunt foarte mândru că la 100 de ani de activitate a Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău și la prestigioasa Reuniune a Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău, care obișnuiește publicul cu cele mai bune spectacole duse în turneu in Basarabia, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu a triumfat cu spectacolele Felii și Cui i-e frică de Virginia Woolf?, fiind zeci de minute de ovații si de aplauze. Faptul că toate televiziunile și radiourile, toți jurnaliștii și-au dorit să ia interviuri actorilor, Ofeliei Popii și lui Marius Turdeanu,  personalități importante ale Chișinăului au dorit să găsească un loc la spectacole – pe care  l-au găsit foarte greu, de altminteri – arată prețuirea și calitatea spectacolelor sibiene, care se bucură de o audiență deosebită”, a declarant Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Primul spectacol prezentat de TNRS la Chișinău a fost „Felii”, de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii și figuraţia asigurată de Alexandru Malaicu, în 21 septembrie 2021, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

„Ce bucurie să jucăm pentru un public atât de dornic de teatru, atât de sensibil și cald! Spectatorii din Chișinău sunt prietenii noștri, familia noastră, trăiesc fiecare clipă din spectacol cu o savoare care te face să îi iubești! E o mare bucurie pentru noi că am jucat, că am fost real împreună într-un moment de sărbătoare: La mulți ani, Teatrul Național Mihai Eminescu!”, a declarat actrița TNRS, Ofelia Popii.

Ofelia Popii a avut și o întâlnire cu profesorii și studenții Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău cu care a discutat despre activitatea sa de cadru didactic al Departamentului de Artă Teatrală, din cadrul Facultății de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

 

Prilej de dublă bucurie

 

Spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, de Edward Albee, în regia lui Andrei și Andreea Grosu, cu Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Cezara Crețu și Horia Fedorca a fost jucat în 22 septembrie și s-a bucurat de aceeași primire călduroasă din partea publicului din Chișinău.

Turneul din Moldova a reprezentat, pentru echipa TNRS, un dublu prilej de bucurie, cel al reîntâlnirii cu un public sensibil și generos și deopotrivă bucuria reîntâlnirii cu spectatorii într-un turneu, după o lungă perioadă în care aceste manifestări artistice au lipsit.

„Sincer, am așteptat cu mare nerăbdare să ajung la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești din mai multe motive. În primul rând pentru că este vorba de Chișinău. Orașul acesta ne-a primit mereu cu cea mai mare căldură, atât gazdele festivalului, cât și publicul. Apoi e vorba de un spectacol de care ne bucurăm mult și căruia îi place și s-a obișnuit să fie scos în lume. Mai ales acum, după o perioadă în care am dus dorul turneelor, al festivalurilor. Mulțumim!”, spune actorul TNRS Marius Turdeanu.

Tot cu prilejul deplasării la Chișinău, Constantin Chiriac a primit titlul de doctor honoris causa al Academiei de Studii Economice Moldova.

Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău se desfăşoară în perioada 15-29 septembrie 2021, sub Înaltul Patronaj al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu și al Președintelui României, Klaus Iohannis, marcând totodată și împlinirea unui secol de activitate a Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău.

 

×