x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale ANAF încurajează plăţile cu cash

ANAF încurajează plăţile cu cash

de Ionuț Bălan    |    24 Oct 2013   •   13:44

E de notorietate că plata impozitelor la casieriile Agenţiei Naţionale de Administare Fiscală (ANAF) nu se pot face cu cardul, pentru că lipseşte POS-ul. Adică, indivizii ce doresc să-şi achite diferenţele de impozit rezultate din regularizarea anuală nu pot plăti cu cardul şi apoi să-şi facă taxele plan de rate, pentru a-şi gestiona mai bine lichiditatea. Dar nici patronii firmelor n-au cum să-şi achite impozitele cu cardul corporate, ci pun mână pe pix şi completează un ordin de plată. Sau se iau de mână cu plătitorii persoane fizice şi merg împreună cu cardurile la bancomat, scot cash şi apoi îşi achită impozitele la casierie. Iar toate aceste au loc într-un context în care Fiscul şi-a pus problema plafonării tranzacţiilor cu numerar, pentru a restrânge economia subterană.

În cele din urmă se pare însă că finanţiştii au ajuns la concluzia că în loc să se limiteze tranzacţiile cu cash mai bine se majorează taxele şi impozitele – aşa după chipul şi asemănarea amenzilor din noul Cod rutier – ca să exceadă capacitatea de plată a indivizilor. Cu alte cuvinte, ei cred că dacă românii rămân fără cash după plata taxelor o să se inhibe economia subterană. Dar, din păcate, calculul este greşit pentru că economia informală e atât de bine ajustată în preţuri încât nu poate fi concurată nici măcar cu ajutorul dobânzilor în scădere de la creditul de consum.

Şi nu doar faptul că economia gri operează cu un discount mai mare ca la hipermarket e o problemă, ci şi acela că o grămadă de români au “validat” în trecut preţurile majorate cu TVA de 24% cu cardul de credit ori cu overdraftul, şi acum sunt pe lista neagră a Biroului de Credit. Deci unde vor merge ei să achiziţioneze mărfuri cu discount? în economia informală.

E limpede, regimul miliţienesc actual, care nu înţelege nicio o boabă de economie, vrea să-i vină de hac economiei subterane cu taxe, impozite şi amenzi. Fără să realizeze că oamenii nu renunţă la banii de mâncare. Iar dacă se va repezi cumva să le poprească românilor conturile cu card ataşat unde-şi primesc salariile, aceştia vor cere angajatorilor banii în plic...

Şi încă un lucru important, pe care l-am mai semnalat când am scris de alinierea inflaţiei la consumator cu deflatorul PIB. E foarte bună iniţiativa de a se simplifica secvenţa economică şi a ne raporta numai la cei ce funcţionează corect. Dar – având în vedere escaladarea fiscalităţii – nu economia subterană va intra în colaps, ci aceea de la suprafaţă despre care susţine FMI că are indicatori de invidiat. Iar dacă tot nu credeţi că aruncându-se în continuare cu “praf” de taxe va rămâne doar economia informală, vă propun să vedem cum vor arăta vânzările la hipermarket peste un an.

În fine, o ultimă remarcă pentru miliţienii care nu cred că românii îşi protejează banii de mâncare, şi consideră că pot cere mai mult decât li se poate da şi că sistemul prost “moştenit” poate fi folosit mai departe aşa cum e. Interzicerea presei “neprietenoase” nu le va folosi la nimic. Mai bine ar lăsa-o în pace ca să aibă feedback. Pentru că măsurile actuale nu generează încredere şi atunci măcar e bine s-o ştie. 

×