x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Carada ştia, Petrescu acum află

Carada ştia, Petrescu acum află

de Ionuț Bălan    |    03 Apr 2014   •   12:28

Nu sunt mulţumită de nivelul colectării, voi lua măsuri foarte dure în viitorul apropiat, a declarat la ZF Live ministra finanţelor, Ioana Petrescu. Ea n-a menţionat armamentul din dotare cu care va combate economia subterană, însă e bine să ştie înainte de a pleca la luptă că în România fiscalitatea e nedreaptă, ceea ce face să există o legătură directă între neachitarea impozitelor şi lipsa de credibilitate. Cu alte cuvinte, economia informală e o formă de hedging. Când activitatea “la negru” reprezintă multe procente din PIB înseamnă că economia e administrată prost de guvern. Şi e contraproductiv să faci educaţie cu bâta.

Iar dacă nu credeţi ceea ce zic, haideţi să ne reamintim vorbele lui Eugeniu Carada, fondatorul Băncii Naţionale a României. Spusele lui, din 1867, rămân valabile până astăzi: “Criza noastră financiară nu provine atât din lipsa resurselor, cât din lipsa spiritului unei adevărate economii în bugetul cheltuielilor noastre, din reaua şi nedreapta noastră sistemă de impozite, din legile vicioase de percepţiune, din neorganizarea institutelor de credit, din care cauză comerţul şi industria ţării sunt în decădere. Vom îmbunătăţi finanţele noastre, mai cu deosebire îndată ce vom organiza creditul prin bănci agricole şi comerciale, care să ridice comerţul, industria, agricultura; să redea viaţă prin stimularea şi înlesnirea tranzacţiilor private, precum şi a lucrărilor publice ale Statului şi ale judeţelor. Fără un comerţ, fără o industrie prosperă, un stat nu poate înainta; fără căi de comunicare şi institute de credit, acelea nu pot prospera. A constitui dar creditul, a completa sistema noastră de şosele este mijlocul cel mai bun de a înlesni producerea, de a efteni exportarea productelor noastre. Cu acest mod de viaţă dat agriculturii şi industriei noastre, vom mări avuţia particulară şi prin aceasta chiar vom înmulţi şi resursele tezaurului public”.

Am reţinut de la Carada că vinovată pentru criză e “reaua şi nedreapta noastră sistemă de impozite”. Şi că dezvoltarea e strâns legată de credit. Bani pentru împrumuturi ar fi, pentru că rata economisirii s-a majorat de la 21,6% la 25% din PIB într-un singur an. Însă rata investirii a stagnat la 26,1% din PIB. De ce nu pleacă finanţarea spre economia reală? Pentru că impozitele rele şi nedrepte nu le permit antreprenorilor să iasă în câştig dacă iau credit de la bancă. Ceea ce face să nu se mărească avuţia particulară, şi, implicit, să nu se înmulţească resursele tezaurului public.

De unde ar trebui început? România are o rată implicită de taxare la TVA de 13,7%, raportată la o cotă standard de 24%, una de 14% la impozitul pe salarii de 16% şi una de 28,6% la contribuţiile de asigurări sociale de 44,4% la. De aici se vede la ce nivel ar trebui să scadă taxele pentru a nu se mai face evaziune. Ba chiar e indicat ca impunerile fiscale să se situeze sub respectivul prag critic pentru a se încasa mai mult decât s-a estimat, fiindcă astfel mediul economic ar fi stimulat. La bulgari unei cotei unice de 10% îi corespunde o rată implicită la impozitul pe venit de 10,7%!


×