x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Câți ziariști trebuie sa "iasă pe cale naturală din sistem"?

Câți ziariști trebuie sa "iasă pe cale naturală din sistem"?

de Serban Cionoff    |    04 Noi 2016   •   16:09
Câți ziariști trebuie sa "iasă pe cale naturală din sistem"?

Domnule Klaus Iohannis, Președinte al României și al tuturor românilor,

Cu șase luni în urmă, la 29 aprilie 2016, ați semnat Legea 83/2016 pentru completarea Legii 8/2006 privind instituirea indemnizațiilor pentru pensionarii din sistemul public de pensii, membrii ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. La 4 mai 2016, actul normativ era publicat în Monitorul Oficial partea I-a nr. 341, urmând ca Ministerul Muncii, Familiei Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice să adopte normele metodologice, care, la rândul lor, urmau să fie aprobate prin Ordonanță de Guvern. Precizez că nu este vorba despre  ,,pensii speciale pentru ziariști’’ - așa cum,ignorând realitatea, au afirmat unii comentatori -, ci despre repararea unei nedreptăți pe care o producea Legea 8 din 2006. Lege în care jurnalismul era exclus din sfera activităților de creație, iar, pe cale de consecință, uniunilor profesionale ale ziariștilor nu le era recunoscută calitatea de persoane juridice de utilitate publică.

Cu toate acestea, deși am intrat în penultima lună a anului 2016, nici până acum prevederile Legii 83/2016 nu pot fi aplicate, întrucât Executivul amână să  aprobe normele metodologice. Astfel, doar pe 9 august Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a publicat normele metodologice pe pagina sa, la secțiunea ,,Transparență’’, după care, pe 20 septembrie, a fost finalizată etapa de modificare a acestor norme pe baza observațiilor și sugestiilor primite, iar, pe 27 septembrie, forma finală a documentului a fost transmisă pentru avizare unui număr de 7 instituții.Până azi, erau așteptate ultimele două iscălituri, cea aa ministrului finanțelor, respectiv a  ministrului justiției. Cea a ministrului finanțelor a venit, în sfârșit!, cea a ministrului justiției încă nu...

Care sunt motivele acestei întârzieri și când ar putea să semneze  ministrul justiției?- sunt întrebări care îmi este foarte greu să dau răspuns. Îmi este greu mie, așa după cum ne este greu și nouă, jurnaliștilor aflați la vârsta pensiei, dar, cu siguranță, nu vă va fi greu să ne dați răspunsul așteptat, dumneavoastră,Președintele României, investit prin Constituție să vegheați asupra bunei funcționări a autorităților publice.

Dată fiind situația creată, îmi permit să vă întreb, stimate domnule Klaus Iohannis:- cine este răspunzător pentru că, nici până acum, ziariștii pensionari nu pot beneficia de  prevederile Legii  83/2016?  Cel care a iscălit-o și a promulgat-o, adică dumneavoastră, Președintele României saucel care, sub diverse pretexte, amână să o pună în aplicare, respectivGuvernul României?

Cât privește teama că pentru acoperirea prevederilor legii va fi necesar un mare efort bugetar vă asigur, domnule Președinte, că alte legi care nu țin de vrerea noastră, legile neiertătoare ale firii, au grijă ca acest efort să fie permanent diminuat. Mă gândesc la faptul că, numai de la data la care ați iscălit legea și până acum, mulți confrați ,,au ieșit pe cale naturală din sistem’’. (Preiau, în acest context, cinica expresie pe care a lansat-o un fost prim ministru de funestă amintire în mandatul căruia salariile marii majorități a românilor au fost înmod samavolnic micșorate de către predecesorul dumneavoastră, Traian Băsescu.) Numai în ultimele trei luni  au părăsit această lume Ion Marin, Ilie Ștefan, Gheorghe Mitroi și încă alți câțiva prețuiți confrați, pentru ale căror suflete ne rugăm Bunului Dumnezeu.

Evocând dispariția confraților care nu vor mai putea beneficia de  aplicarea Legii 83/2016 nu vreau săarăt că sunt un ,,bun meseriaș în a face ritualuri de înmormântare sau parastase’’, după cum atât s-a exprimat, cu o altă ocazie,un viceprim ministru al guvernului. Vă rog, însă,  domnule Președinte Klaus Iohannis, să îmi răspundeți la o ultimă întrebare: câți ziariștimai trebuie,,săiasă pe cale naturală din sistem’’ până când Guvernul României să aprobe Normele metodologice, pentru ca această lege să își producă efectele?

×