x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cazanul cu secrete da in foc

Cazanul cu secrete da in foc

de Dan Constantin    |    18 Mai 2017   •   08:10
Cazanul cu secrete da in foc

Planeta a intrat în zodia desecretizărilor. Unele mai de voie, altele mai de nevoie. La Washington, Trump a intrat în conflict deschis cu serviciile de informații care îi pun în cârcă, după demiterea șefului FBI, faptul că l-a luat gura pe dinante la masa cu Lavrov. Democrații mai vor să afle, prin desecretizare, discuții din Casa Albă purtate de Trump cu demisul Comey. Putin se închină cu două mâini și nu poate crede că vreodată acest virus al devoalării secretelor va pătrunde la Kremlin.

Când prea multe informații sensibile se strâng într-un coș, apare și riscul să se răstoarne marfa, ca la piață, pe tarabă. Când intervine și un Snowden pe traseul securizat, tot eșafodajul se duce de râpă și mari secrete sunt livrate în vrac. Mai vine apoi un atac informatic la scară planetară care curăță calculatoarele de orice informație, ducând memoriile într-o misterioasă gaură neagă, ceva ca-n Insula Piraților. Noroc cu DIICOT că a deschis o anchetă să prindă virușii care au bântuit în weekend prin 150 de țări. Succesuri!

Revenind la secretele noastre pe care vrem să le aflăm cu ajutorul unor comisii de anchetă sau să le îngropăm cu anchetele procurorilor. O primă observație pleacă din proverbul ,,cum e turcul, și pistolul!”. La noi, și secretele sunt derizorii. Știm deja că rezultatul alegerilor prezidențiale era aranjat în miros de mititei la un șpriț dat de Oprea la el acasă. Fugarul Ghiță ne servea alt secret - binomul s-a pus la punct la un pahar de must, cu mămăligă și pastramă în vie la Budureasca. O altă mare desecretizare va pune pe tapet acțiunile operative ale serviciului secret al Justiției care urmărea cine cu cine se mai drăgălește prin tribunale, ce avorturi salvau căsnicii ale procuroarelor și judecătoarelor. Macovei era curioasă să-și vadă mapa profesională, deși toată lumea știa cum s-a măritat cu băiatul din Securitate. Ca să poată ajunge la dosarul ținut sub pernă de alt securist de bază, a desființat SIPA. Vanghelie afirmă că ofensiva SRI - Kovesi împotriva unității ,,Doi ș'un sfert”, finalizată cu desființarea ei, viza baza de date, din care vom descoperi ce friptane înghițeau cu noduri oaspeții ministrului de Interne. Până și marea acțiune de spionare a unui ong desprins din Mossad voia să afle cu cine joacă digi Madam Luluța.

Concluzia: alergăm, transpirăm, ne certăm să descoperim în final ceea ce nu mai era de mult un secret. Ne merităm soarta, așa cum și bărbatul află ce știa tot satul.

 

×