x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cu ce mai indexăm taxele dacă nu mai avem inflaţie?

Cu ce mai indexăm taxele dacă nu mai avem inflaţie?

de Ionuț Bălan    |    14 Sep 2015   •   07:40

Trecutul recent ne-a obișnuit ca autorități ale statului să ne ceară bani în plus din simplul motiv că au crescut prețurile de consum. Culmea aberaţiei a fost indexarea cu inflaţia a cursului utilizat la calculul accizelor în euro până când a ieşit o rată de schimb de 4,738 lei/euro, care nu s-a tranzacţionat niciodată pe piaţă. Şi a rămas în vigoare ca taxele pe proprietate să se indexeze cu inflația, după bunul-plac al primăriilor. La fel unele prețuri și tarife din sectorul energetic. Ba chiar și amenzile.

Acest pretext de majorare a birurilor e o insultă la adresa inteligenței. Nivelul taxelor e determinant pentru evoluția prețurilor. Taxe mai mari înseamnă prețuri mai mari, după cum arată dinamica deflatorului PIB - care evidenţiază evoluţia preţurilor din întreaga economie, nu doar a celor de consum - unde mărirea taxelor a reprezentat aproape jumătate din creşterea preţurilor în trimestrul II 2015. Și atunci cum să majorezi taxele pentru că s-au mărit prețurile? Efectul de spirală e mai mult decât vizibil.

Anul acesta, însă, sunt șanse mari ca inflația să fie negativă. Pe românește, ca prețurile să scadă. Preţurile de consum s-au redus cu 1,9% în august, după ce scăzuseră cu 1,7% în iulie şi cu 1,6% în iunie. Dacă statul ar fi consecvent, taxele indexabile cu inflația ar trebui să se micşoreze. Pun pariu însă că nu se va întâmpla asta. Și dacă le-ar veni ideea să indexeze taxele cu PIB-ul? Economia a crescut, deci românii sunt mai bogați, deci au de unde plăti!

 

×