x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum a lansat Fiscul un fals scandal

Cum a lansat Fiscul un fals scandal

de Dan Constantin    |    15 Aug 2017   •   08:21
Cum a lansat Fiscul un fals scandal

Ministrul Finanțelor a făcut o declarație care a înfierbântat scena publică ce dădea în clocot pentru pensiile speciale. Ionuț Mișa a arătat cu degetul spre băncile care nu plătesc impozit pe profit. Mirosind că-i rost de scandal pe tema preferată, vocile specializate au acuzat Banca Națională că permite de ani de zile această situație. Adică, bancherii sug din vigoarea financiară a statului și sifonează profiturile în străinătate la băncile-mamă. Vrem lista băncilor, au cerut cu vigoare cei care s-au arătat șocați de informația ,,divulgată” de Mișa. Domnul ministru s-a dat după colț și i-a lăsat pe alții să scoată piatra aruncată în baltă. Ca în proverbul cu cei zece înțelepți...

Deturnarea atenției de la scandalul pensiilor speciale care punea Guvernul într-o situație complicată a fost de folos, televiziunile înșfăcând subiectul care, ca impact, privea pe toți cei aflați într-o relație cu banca, oricum mai mulți decât beneficiarii de pensii speciale.

Scandalul plecat de la șeful Fiscului a avut efect de bumerang. Problema impozitelor este prin lege în ograda Finanțelor, așa încât responsabil pentru neplata impozitului pe profit este chiar cel care reclama! Lista băncilor fără profit impozabil nu este chiar secretă, datele fiind publice dacă știi unde să cauți. Controlul Fiscului a rămas și el ca-n gară, ministrul uitând să mai dea informații legate de subiect. Dacă este totuși un dram de adevăr în problema ridicată de Mișa, cine îl poate scoate la iveală? ASF cred că este instituția independentă care are capacitatea și prerogativele pentru a lămuri lucrurile.

Altfel riscăm să rămânem doar cu întrebări și scandaluri fără suport. Ministrul Mișa, jucător de șah performant, este la mutare. Până când o anunță, poate lămuri și neclaritatea din propria declarație de avere din care aflăm că are bijuterii pe care credem că le poartă Monica Roxana Mișa, care prin 2013 era referent la Administrația Fondului de Mediu.

 

×