x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum poate scăpa România de recesiunea mondială

Cum poate scăpa România de recesiunea mondială

de Ionuț Bălan    |    04 Ian 2016   •   08:20
Cum poate scăpa România de recesiunea mondială

Scriam la jumătatea lunii noiembrie (http://bloguluibalan.ro/index.php/analize/550-excedentul-bugetar-protejeaza-romania-de-recesiunea-mondiala) că e greu de menţinut preţul petrolului la 50 dolari/baril. Atunci se vedeau niște ţări furnizoare, care vindeau mult petrol ca să-şi rezolve problemele structurale, și un fabricant de bunuri substitut - China -, dezvoltat pe investiţii străine, ce vădea că nu va performa potrivit așteptărilor. Pe fondul reducerii consumului de petrol și de mărfuri chinezești mi s-au părut clar conturate premisele pentru o nouă recesiune mondială.
Între timp petrolul s-a ieftinit la 37 de dolari şi analiştii vorbesc de criză. Dar cu precizarea că aici nu discutăm numai de micşorarea preţului ţiţeiului, ci a tututor activelor. Abia când ele vor fi suficient de ieftine se va ieși din criză. Reluarea funcţionării economiilor și restabilirea încrederii se vor vedea doar după realocarea resurselor și reechilibrarea sectorială. Motivul pentru care băncile au susţinut preţurile înalte ale activelor a fost nesustenabilitatea datoriilor suverane, generată de conduita imorală a politicienilor, ce au încercat să amâne cu inflaţie - QE - manifestarea tensiunilor ce vădesc neîncrederea în ei.

În actuala conjunctură internaţională și pentru echilibrarea internă a scăderii TVA și a creșterii salariilor, România trebuie să compenseze eventualele acumulări de deficit structural prin excedent bugetar și stimularea ofertei de bunuri. Susţinerea surplusului bugetar și substituirea dependenţei de investiţiile străine cu fonduri europene constitutie o opţiune inevitabilă. Cu menţiunea că proiectele în care-s alocate fondurile e bine să nu necesite termene lungi. Fiindcă actuala situaţie poate afecta și fluxurile de fonduri UE, pe măsură ce orizontul de business se îngustează.


 

×