x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce lipsesc interviurile economice din ziare? Oare ştiu ce să răspundă?

De ce lipsesc interviurile economice din ziare? Oare ştiu ce să răspundă?

de Ionuț Bălan    |    20 Oct 2014   •   11:57

Dacă în urmă cu 10 ani o întrebare venită din presa scrisă ar fi suscitat interesul aleşilor, ajunşi la conducerea ţării, în prezent nici presa nu mai e interesată să-i chestioneze pe reprezentanţii administraţiei, dar nici ei nu prea se înghesuie să lămurească problemele, în cea mai mare parte, economice. Ce să înţelegem din asta? Există trei variante, ca la examenul auto:

A. Totul a devenit minunat şi aceasta e un semn al democratizării societăţii
B. Vădeşte lipsa transparenţei.
C. Potenţialii intervievaţi nu înţeleg nimic din activitatea pe care o desfăşoară şi n-au ce să răspundă.

Urmează ca după trecerea în revistă a răspunsurile la acest sondaj şi după ce s-au eliminat variantele “Nu cunosc”, “Nu ştiu”, “Pe mine m-a pus Partidul!”, “Ştii bancul cu Dabija?”, să ne dăm seama de adevăr. Cert este însă că, în ultimii ani, personalităţile politice, nu prea au mai fost intervievate în ziare. Iar un asemenea context poate avea legătură şi cu faptul că în presa scrisă e vorba de rigoare, în comparaţie cu televiziunea, unde-i foarte multă superficialitate şi interlocutorii pot zice mereu că au fost luaţi prin surprindere şi au confundat lupoaica cu vulpea.
Acestea fiind spuse cred că e o ocazie potrivită de a reaminti dictonul latin “Verba Volant, scripta manent” - vorbele zboară, scrisul rămâne. Cu alte cuvinte, pentru “verba” de la tv, politicienii consideră că nu trebuie să-şi asume răspunderea, ca pentru ceea ce “manent” în presa scrisă. Şi atunci e clar de ce preferă ei să discute la televizor decât să ofere conţinut ziarelor pe seama interviurilor.

Dar aici mai apar nişte probleme. Dacă sunt preferate apariţiile televizate, de ce notorietatea celor care-i consiliază pe demnitari a venit din presa scrisă? Să fie o recunoaştere implicită a faptului că în problemele importante conducătorii au nevoie să fie sfătuiţi de gazetari? Iar dacă lucrurile stau aşa, şi încrederea - din punct de vedere al expertizei - este acordată celor ce se exprimă în presa scrisă, de ce expunerea mediatică majoră e la tv?

×