x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Echipă unită România-Moldova la Jocurile Olimpice

Echipă unită România-Moldova la Jocurile Olimpice

de Dan Constantin    |    15 Feb 2018   •   08:37
Echipă unită România-Moldova la Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice de Iarnă, aflate în plină desfășurare, au principal punct de interes prezența sportivilor din cele două state din Peninsula Coreea într-o echipă unită. Sportul are iar vocația pacificatoare, iar chintesența spiritului olimpic, armonia și respectul într-o competiție au făcut posibil un pas pe care diplomații și politicienii ezitau să și-l asume. În urmă cu doar o lună, declarațiile războinice escaladau o tensiune care părea că merge spre o catastrofă. Decizia-surpriză de a trimite sportive din Coreea de Nord în echipa de hochei alături de sportivele din Coreea de Sud a topit atmosfera de gheață și a alungat îngrijorarea reală privind iminența unor confruntări militare în zonă. Desigur, important este ce va fi după ce flacăra olimpică se va stinge la PyeongChang, dacă acest pas uriaș va fi continuat de pașii mai mici pe același drum al reconcilierii.

Să nu uităm că nu este primul exemplu al deschiderii porții către unificarea a două state pe calea ,,podului olimpic”. Între 1956 și 1964, la toate Olimpiadele de vară și de iarnă, cele două state germane au fost reprezentate de ECHIPA UNITĂ a Germaniei. Abia după două decenii unirea politică a RFG și RDG a fost posibilă, dar sportul olimpic semănase cu rodnicie spiritul reunificării.

După 1990, urmând modelul german, ideea reunificării României cu Republica Moldova se dezvoltă și are un contur limpede în programele politice ale unor formațiuni din cele două țări. Sunt  mișcări unioniste, acțiuni numeroase care au ca suport şi intergrarea naturală a celor două state românești despărțite acum de Prut. Granița artificială, impusă prin actul arbitrar al Pactului Ribbentrop-Molotov, poate fi spiritualizată și cu ajutorul sportului. În anul Centenarului, ideea unei ECHIPE UNITE a sportivilor din România și Republica Moldova, sub semnul generos al cercurilor olimpice, cred că se impune a fi luată în seamă. Temelia acestei reprezentări la Jocurile Olimpice de Vară din 2020 poate fi pusă de acum.

 

×