x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Let’s Make America Great Again

Let’s Make America Great Again

de Ionuț Bălan    |    06 Iun 2017   •   08:10
Let’s Make America Great Again

Când a discutat de majorarea dobânzilor, președintele Fed, Janet Yellen, le-a condiționat de crearea unui număr de locuri de muncă. Dobâzile au crescut, evoluția angajărilor a depășit previziunile, iar rata șomajului e așteptată să scadă sub 4%.

La prima vedere pare că anticipațiile au fost corecte. Din păcate însă, dacă ne uităm la detalii se observă că joburile înființate sunt din zona veniturilor mici. Cu astfel de câștiguri, America nu poate atrage elitele ce i-au permis dezvoltarea. În următorii 10 ani, Harvard, Yale sau MIT riscă să închidă porțile și capitalista Americă să se transforme în China comunistă sau să mai poată concura doar cu tigrii Asiei.

Creierele care vin acum în Statele Unite ca principală “piață” pentru ele vor merge în Marea Britanie, Elveția, Danemarca sau Suedia. Acestea mai sunt statele ce funcționează pe bază de eficiență și competitivitate. Iar monedele lor vor vădi evoluția.

Așadar, dacă Lumea Nouă merge doar pe mâna unei populații numeroase și a unui teritoriu mare și restructurarea se face cu venituri mici, aceste repere nu diferă cu nimic de cele al Chinei, dar care are mai mulți locuitori și poate lua astfel fața Americii.

Însă discuția de față are loc ca urmare a faptului că măsurile anunțate de republicani - de a relaxa fiscalitatea și a renunța la Obamacare - trenează. Administrația Obama împreună cu Fed-ul condus de Yellen au dus Statele Unite în această secvență ca urmare a unor decizii cu încărcătură socială. Iar cealaltă forță politică, în loc să schimbe paradigma și să reînceapă să atragă elitele potrivit sloganului de campanie “Let’s Make America Great Again”, se pare că va juca pe atu-ul de putere militară împotriva Coreei de Nord - prea mică pentru a permite SUA relansarea economică și actualele reguli ale jocului pe plan mondial.

Spunând aceste lucruri, nu înseamnă că ceea e rău pentru Statele Unite nu e bun pentru România. Noi evoluăm într-o secvență diferită și n-avem cum să ne periclităm postura de lider al lumii. De aceea pentru noi o mărire a dobânzilor și asumarea unui excedent bugetar ar fi inițiative pozitive, fiindcă descurajează risipa și corupția. Ceea ce se profilează în UE nu e în măsură să sprijine finanțarea cu fonduri europene și atunci e necesar să ținem cu dinții de resurse pentru a nu ne dezechilibra macroeconomic.

Și pericolul care răzbate în urma constituirii axei din discursul  președintelui Iohannis - de care am discutat mai demult și l-am  numit binom - necesită o întărire din punct de vedere economic pentru a putea face față provocărilor. De aceea avem nevoie de un stat cu instituții puternice în perioada imediat următoare, și asta se poate face numai dacă amestecul politicului e anihilat cu ajutorul unor legi organice pe baza cărora să funcționeze respectivele instituții.   

×