x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nu puteți administra amenzile? Nu le mai dați!

Nu puteți administra amenzile? Nu le mai dați!

de Ionuț Bălan    |    14 Iun 2018   •   08:53
Nu puteți administra amenzile? Nu le mai dați!

Pe când căscam gura la reclama cu detergentul bun și cel prost am avut revelația că e o șansă să-ți dea amendă poliția rutieră. Asta fiindcă ai posibilitatea s-o achiți direct la agent și scapi de orice obligație. Dacă săvârșești fix aceeași contravenție, eventual în același loc, dar constatată de un polițist local, n-ai cum să rezolvi pe loc.

Mergi la poștă, afli că primăria n-a făcut contract cu ea, că singura modalitate de plată e prin mandat, dar care nu-i indicată, pentru că riști să ți se spună peste ani că n-ai plătit amenda. Așa că mai bine te duci la casieria primăriei, stai la coadă, apoi la alt rând, pentru confirmare, și scapi în două ore, cu tot cu drum, ceea ce puteai rezolva cu polițistul rutier în două minute.

Tragi concluzia că acesta din urmă e agentul bun, cu discount, în măsura în care timpul este bani, și singura chestiune care mai rămâne de pus pe tapet e de ce casieria locală n-are POS. Dacă ar avea, ai putea fi ușor identificat, deoarece cardul bancar conține mai multe elemente de siguranță decât cel de identitate, ar dispărea noțiunea de confirmare, și cea de rest, numai că banca de stat are pretenția să poată deschide conturi, ca orice bancă privată, dar fără să agreeze și noțiunea de POS! Ceea ce ne duce cu gândul la vorbele lui Mălăele: “Se anunță sfârșitul, toată lumea va muri. Cine vrea să trăiască să vină în România, noi suntem cu 50 de ani în urmă!”.

Morala-i simplă. Cine nu-i în stare să administreze ceea ce susține că poate face n-ar trebui să se ocupe cu așa ceva, fiindcă încurcă lumea. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci e să virezi banii într-un cont. Nu să te intereseze că cineva - operator de stat sau privat - e atât de prost organizat, încât e nevoie să-i confirmi că i-ai asigurat un venit, ca-n povestea lui Creangă cu leneșul care se interesează dacă-s muiați posmagii. Din păcate, dacă te apuci să pui și întrebări ți se răspunde cu sunt mai mare și pot să te bat: “Noi suntem statul, la noi legea vă obligă să faceți confirmarea”. 

 

×
Subiecte în articol: administrare amenzi