x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Premierul Ponta se laudă cu viciile din Statistică

Premierul Ponta se laudă cu viciile din Statistică

de Ionuț Bălan    |    17 Noi 2014   •   11:00

PIB-ul a crescut în trimestrul III 2014 cu 1,9% faţă de trimestrul II, ceea ce l-a determinat pe premierul Ponta să spună: “N-am fost niciodată în recesiune tehnică”. Declaraţia lui se bazează pe faptul că în urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, PIB a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013. Deci nici urmă de două trimestre consecutive de scădere ca să se poate vorbi de recesiune.
Iar datele comparative difuzate de Eurostat arată că PIB-ul României a avansat cu 3,3% faţă de trimestrul III 2013, o evoluţie mai bună având doar economia Poloniei (3,4%). Şi fireste că primul ministru n-a ratat prilejul să zică: “Suntem şi în 2014 între primele ţări din Uniunea Europeană la creştere economică”.

Totuşi, deşi economia a crescut în primele 9 luni cu 2,8%, consumul de curent a fost cu 0,8% mai mic. La fel şi cel de gaze.Ce arată asta, că existe controverse serioase în privinţa calculării PIB? Nicidecum, atunci când economia creşte fără să consume curent înseamnă că au loc sporuri de productivitate, respectiv devine mai puţin energofagă. Nu cum se întâmplă cu economia Poloniei, ce avansează cu un ritm similar, dar îşi majorează consumul energetic.

Iar în afara faptului că economia a luat o opţiune serioasă de creştere după revizuirea seriei brute conform SEC 2010, risipind suspiciunile de recesiune, la fel s-a întâmplat şi cu şomajul. Revizuirea seriei a făcut să mai rămână doar 654 de mii de persoane fără loc de muncă, comparativ cu 698 de mii pe vechea metodologie.

Cu paşi mici, dar siguri, Statistica îndreaptă economia spre un perpetuum mobile de speţa întâi. Iar în condiţiile în care economia creşte fără să consume resurse sau să le capaciteze se poate afirma că România e un pionier al ştiinţei viitorului aşa cum am văzut în serialul Star Trek. Ba mai mult, nu vedem doar o economie ce prosperă fără să cheltuiască, ci care tinde şi spre un grad deplin de ocupare.

Întrebarea este însă ce-i SEC 2010 şi ce vrea el?  Comisia Europeană a decis ca viciile - drogurile, prostituţia şi alcoolul - să devină din deficienţe criterii de performanţă şi statele UE le-au inclus în calculul PIB. Dar acestea nu-s singurele elemente care vor majora PIB-urile ţărilor UE. Potrivit noilor standarde europene, cheltuielile cu sistemele de armament - cu înzestrarea cu tehnica de luptă, nu cu proiectilele şi cartuşele, care-s “consumabile” - sunt clasificate drept investiţii (formare brută de capital fix) şi generează creştere economică. După ce, anterior, acestea erau considerate consum intermediar, ceea ce înseamnă că se scădeau, nu se adunau la PIB.

Apropo însă de traficul de droguri, contrabanda cu alcool şi prostituţie, acestea nu ar trebui combătute? Ba da, dar întrebarea este dacă, după destructurarea reţelelor, economia ar mai creşte, şi premierul ar mai putea ieşi să zică privind către PIB: “Este o zi bună pentru România”? De aici se observă că, de fapt, Victor Ponta nu are niciun interes să lupte cu corupţia.

×