x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Presa economică - amintiri despre viitor

Presa economică - amintiri despre viitor

de Ionuț Bălan    |    29 Mai 2017   •   08:10
Presa economică - amintiri despre viitor

Atunci când exista presă economică aceasta punea întrebări. Iată câteva exemple ce ar putea deschide un ciclu inspirat de numele cărţii lui Erich von Däniken: Amintiri despre viitor.

1. Ce e mai eficient, un curs de schimb care să fluctueze mult ca să asigure competitivitatea producătorilor autohtoni sau niște reforme structurale menite să o regleze la nivel de companie și mediu de afaceri?

2. Datoria publică se plasează la limita de alarmă de 40% din PIB. Se poate stabili o relaţie între deprecierea monedei naţionale şi îndatorarea suverană? Cât de slab ar trebui să devină leul pentru a putea reintra cu datoria în parametrii de maximă prudenţialitate?

3. Evidenţierea rolului educaţiei financiare la români constituie un element pozitiv. Totuşi ce e mai important, să existe abundenţă de produse financiare pe piaţă pentru ca oamenii să aibă de unde alege sau să fie bine educaţi în absenţa lor? Şi tot aici: E limitat prin intermediul legislaţiei modul în care băncile pot iniţia şi pune pe piaţă instrumente, altele decât cele agreate de reglementator?

4. În ciuda faptului că trecem printr-o perioadă cu inflaţie apropiată de zero, masa monetară avansează cu ritmuri anuale de 12%. Poate fi etichetat acest fenomen ca relaxare cantitativă? De asemenea. cum se explică gradul mare de debancarizare din prezent? Numerarul a ajuns la un nivel fără precedent în raport cu totalul masei băneşti!

5. Se discută insistent de posibilitatea scăderii semnificative a creditelor neperformante. E legată diminuarea supraîndatorării menajelor de reducerea fiscalităţii?

6. Orizontul adoptării euro e unul tot mai îndepărtat. Deciziile privind ratele rezervelor minime obligatorii sunt corelate cu o viitoare integrare în euroland sau mai degrabă cu faptul că există uneori greutăţi la nivelul împrumuturilor contractate de stat ori că băncile nu au unele cu altele linii de finanţare?

 

×