x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Iohannis este rostogolit de gravitații haotice

Punctul pe Ei. Iohannis este rostogolit de gravitații haotice

de Dan Dumitrescu    |    20 Dec 2016   •   16:16
Punctul pe Ei. Iohannis este rostogolit de gravitații haotice

Iohannis se vrea președinte. Se vrea un altfel de președinte. Și, fără să-și dea seama, fără să priceapă ce i se întâmplă, reușește să fie cum își dorește. Este un altfel. Nu are nimic comun nici cu bunii și nicii cu răii care au ocupat vreodată vreun fotoliu prezidențial. Iohannis are parcurs de bolovan rostogolit de gravitații haotice. Doar astfel se poate explica faptul că în picajele sale, fără să vrea, președintele și-a strivit mai degrabă favoriții și a dat putere adversarilor. A împins voturi către PSD, i-a făcut praf pe liberali și a inventat jivine politice cu habitat de împrumut.

Faultarea propriilor interese nu deranjează inerția prezidențială. Gravitația își face în continuare de cap. Iohannis nu este persecutat nicicum de ideea reconstrucției. Omul hărnicește în continuare pe tărâmul gafelor. Visează că și ruinele pot constitui palat al minorităților majoritare. Dar se înșeală amarnic. Fiindcă mulți dintre puținii pe care se bazează au fost condamnați la statutul de parlamentar total nevinovați. Afirmația are temei în faptul că aranjorii județeni ai listelor pentru Senat și Camera Deputaților au interpretat în manieră proprie maneaua penalilor și a înnoirii efectivelor lansată de liberali.

Penalii s-au retras. Dar nu de tot. S-au retras în manevre prin care au îndepărat de pe liste candidați care au mai făcut câte ceva la viața lor și au cocoțat, în schimb, pe locuri eligibile fel de fel de nevinovați manevrabili. Stategia șchioapă a liberalilor ghidonați prezidențial nu a genarat doar scorul prost obținut în alegeri și calitatea precară a reprezentării PNL în Parlament. Această strategie a generat și răzmerițe locale care subțiază partidul în continuare. Zvonurile venite de pildă dinspre Brașov confirmă ipoteza. Se spune că scricparii de acolo au lăutărit după cum le-a fost pofta în întocmirea listelor. Și totul ar fi ieșit după voia împovăratului dosarial dacă liberalii ar fi contribuit parlamentar cu doi senatori și patru deputați. Dar votul a redus rația parlamentară a liberalilor brașoveni la un senator (Daniel Zamfir) și doi deputați (Mara Mareș și Gabriel Andronache). Mara Mareș, fata tatălui său, și-a vorbit reușita în interviuri televizate. Și ne-a convis destul de... convingător să râdem. Se spune însă că și cea care n-a fost votată pentru naveta la București ar vrea să-și vorbească nereușita. Iar lumea se întreabă dacă Ferghete Carmen ar avea ceva de spus despre anumite colege de servici.

Poveștile continuă. Mai trist sau mai vesel. Dar ele nu-l deranjează pe Iohannis și nici pe liberalii de pripas. Ele fac praf acea opoziție fără de care puterea râmîne necontrolată. Și, după cum spuneam, doar gravitația este de vină.

×