x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şi totuşi, când se va plăti la ANAF cu cardul?

Şi totuşi, când se va plăti la ANAF cu cardul?

de Ionuț Bălan    |    08 Sep 2014   •   13:28

Persoanele fizice vor putea afla online informaţii exacte despre situaţia lor fiscală. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va trimite automat deciziile de impunere anuală aferente veniturilor realizate, dar şi multe alte date. Contribuabilii vor putea comunica online cu Fiscul pe site-ul ANAF. Pagina electronică va putea fi accesată începând cu luna aceasta, iar iniţial, va fi valabilă pentru persoanele din Bucureşti şi judeţul Ilfov, după care proiectul va fi extins în toată ţara, a anunţat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

Iată, în sfârşit, o iniţiativă demnă de o ţară civilizată, membră UE, ce are menirea de a se renunţa la ştampilă, indigo şi creionul chimic. Întrebarea este însă cum sunt tratate în prezent persoanele fizice ce solicită Fiscului o adeverinţă de venit, pentru a dovedi băncii unde doresc să depună economisiri mai mari de 15.000 de euro proveninenţa fondurilor? Bucureşteanul mediu, ce economiseşte, se aşază cuminte la coadă la o administraţie fiscală, să zicem la sectorul 2, iar când îi vine rândul şi o roagă pe femeia de la ghişeu să-i elibereze adeverinţa pe loc, fiindcă se închide la bancă, aceasta îi răspunde că nu-i atât de simplu. Omul se enervează şi zice: “Bine doamnă, dar aveţi datele mele în calculator. Normal e să intru singur pe internet, să-mi scriu CNP-ul şi să le văd. În definitiv, banii sunt ai mei, Fiscul doar îi administrează şi ar trebui să-mi spună câţi i-am dat pe mână”. Din păcate însă, funcţionara ridică din umeri, spune că eliberarea hârtiei durează minimum o săptămână şi că trebuie făcută o cerere la registratură, cumpărate timbre fiscale de 2 lei pentru fiecare an pentru care solicitantul doreşte să-şi afle venitul şi impozitul aferent. Iar când contribuabilul întreabă de ce trebuie să achiziţioneze timbre de doi lei, oficianta ridică iarăşi din umeri şi dă în fugă o explicaţie că “aşa-i la Sectorul 2”.
În fine, solicitantul aşteaptă o săptămână documentul de care avea nevoie ieri, ca să îi fie clar că în România nu contează că timpul este bani, ridică adeverinţa şi se uită atent la ea. Pe hârtie scrie: “S-a eliberat prezenta adeverinţă spre a-i servi la BANCA şi este valabilă 90 de zile de la data emiterii”. Are termen de valabilitate, ca la alimente şi băuturi, dar nu acest fapt contează, ci importante sunt semnăturile celui care a întocmit actul şi a şefului acestuia, puse alături de timbrul fiscal lipit cu grijă şi de două ştampile rotunde. Toate acestea sunt făcute după tipicul funcţionarilor sovietici descrişi de Ilf şi Petrov, şi par să spună că aşa e firesc să se întâmple în România. Noroc că ministrul finanţelor îi contrazice pe birocraţi şi ne lasă să întrezărim cum e normalitatea europeană.

Omul din povestea noastră, bucuros că a ieşit învingător în lupta cu Fiscul, dă să plece cu hârtia ştampilată, însă funcţionara care i-a eliberat-o îi strigă că mai are o “rămăşiţă” de plătit. El se întoarce din drum, merge la casierie, scoate cardul, dar când dă să plătească vede un afiş mare pe care scrie că nu se acceptă plăţile electronice.


×