x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Zăroni se întoarce

Zăroni se întoarce

de Ionuț Bălan    |    04 Iun 2018   •   07:05
Zăroni se întoarce

Cu mult timp în urmă, într-o perioadă foarte întunecată, un guvern-marionetă, aflat la cheremul ocupantului rus, făcea obiectul ironiilor lui Al.O. Teodoreanu, zis Păstorel:

 

"Caligula Imperator

A făcut din cal senator!

Petru Groza, mai sinistru,

A făcut din bou - ministru!".

 

Boul era Zăroni Romulus, ministrul Agriculturii - omul de casă al lui Petru Groza -, care, veşnic iubitor al sexului frumos, i-a scris unei tovarăşe într-un răvaş: "Sunteţi unsoare maţ fermecat".

El ar fi vrut să spună: "Sunteţi un soare, m-aţi fermecat", dar originea sănătoasă nu i-a permis.

Ajunşi în vremurile noastre, observăm că istoria se repetă, iar lupta încrâncenată cu gramatica pare să arate că taberele ce se bat pentru putere sunt de părere că, deşi este sinistru ca să faci din bou ministru, pe un astfel de fond se vor despărţi apele.

Cu precizarea că guvernările precedente nu au corespuns întru totul aşteptărilor, adică celor ce se aflau în fruntea lor nu li se putea pune fidel eticheta reprezentată de cuvântul ce rimează cu nou sau ecou şi de aceea, prin încercări succesive, s-a marşat curajos cu tupeul până în vecinătatea perioadei de tranziţie de la capitalism la comunism, când acesta din urmă se identifica de fapt cu puterea sovietelor plus electrificare.

Sigur că, la un moment, la fel de greu de identificat precum galaxia foarte îndepărtată din Războiul Stelelor, cineva va câştiga disputa. Însă atunci se va observa nu că învingătorii iau totul - după cum sună hit-ul ABBA -, ci că n-o să mai aibă ce conduce. Vor încăleca un cal mort.

Penibilul actual ar fi meritat o personalitate dotată cu sarcasmul lui Teodoreanu. Dar fiindcă e greu de găsit, îi dăm cuvântul tot lui Păstorel, care, într-o a doua epigramă, îl apără pe bietul Zăroni:

 

"Nu-nţeleg de ce-i sinistru

Că eu nu sunt prim-ministru,

Eu nu sunt decât ecoul

Petru Groza este... boul!". 

×