x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun A fost odata in România - Fotbal, blaturi, sancţiuni

A fost odata in România - Fotbal, blaturi, sancţiuni

de Horatiu Sima    |    09 Mai 2008   •   00:00

FOTBAL DIN MEMORIE ● Odinioară, trişorii şi corupţii erau puşi la zid!
Toată lumea vorbeşte de corupţia din sportul rege. Preşedinţi de cluburi, ziarişti, jurişti, membrii DNA fac trimitere la cazurile dubioase petrecute în ultimul timp, dar, din păcate, o fac declarativ, fără a pune degetul pe rană şi ai sancţiona pe cei vinovaţi. Ei bine, am încercat, pentru cititorii ziarului nostru, să facem un scurt remember al unor fapte similare, care au fost sancţionate drastic de oameni care au vrut să facă dreptate



FOTBAL DIN MEMORIE ● Odinioară, trişorii şi corupţii erau puşi la zid!
Toată lumea vorbeşte de corupţia din sportul rege. Preşedinţi de cluburi, ziarişti, jurişti, membrii DNA fac trimitere la cazurile dubioase petrecute în ultimul timp, dar, din păcate, o fac declarativ, fără a pune degetul pe rană şi ai sancţiona pe cei vinovaţi. Ei bine, am încercat, pentru cititorii ziarului nostru, să facem un scurt remember al unor fapte similare, care au fost sancţionate drastic de oameni care au vrut să facă dreptate


1947- Trucarea meciului a fost sancţionată

Meciul dintre echipele Politehnica Timişoara şi Electrica Timişoara, ambele activând în Divizia B, pe teren scor 4-1, a fost dat pierdut cu 0-3 ambelor echipe de către comisiile federale pentru aranjarea rezultatului. Politehnica Timişoara se afla în cursă pentru câştigarea seriei, dar, prin acest verdict, studenţii nu au mai prins decât un loc de baraj.


1954 - Echipă retrogradată pentru premierea adversarilor, conducători suspendaţi pe viaţă

Sancţiuni foarte drastice au fost date formaţiei Metalul Hunedoara, care a fost retrogradată la masa verde din Divizia A, pentru faptul ca a încercat să premieze mai multe echipe de fotbal.Trei conducători, antrenorul principal, Ştefan Wetzer II, şi şase jucători au fost suspendaţi pe viaţă pentru trucare de rezultate; alţi opt jucători au fost suspendaţi între 2 şi 6 luni. Motivele acestor sancţiuni extrem de drastice au fost premierile echipei Progresul Oradea pentru a câştiga meciul cu Rapid Bucuresti, pe teren 6-3. Şi alte partide au fost considerate strategice: Dinamo Braşov – Metalul Hunedoara, scor 1-2, şi Metalul Hunedoara – Dinamo Bucureşti, scor 1-0.


1963 - Retrogradaţi două eşaloane pentru aranjament

Nu mai puţin de patru echipe care activau în Divizia B, Carpaţi Sinaia, Prahova Ploieşti, Progresul Brăila şi IMUM Medgidia, au fost retrogradate la masa verde din Divizia B direct în campionatul regional, pentru aranjarea unor meciuri, dar şi pentru violenţă pe stadioane.De asemenea, la nivelul conducerilor echipelor împricinate au fost dictate suspendări severe.


1971- Promovare anulată pentru înţelegere

Se anulează promovarea prin baraj în Divizia B a echipei Arieşul Turda, pentru faptul că, în ultimul joc al turneului de la Oradea, adversara ei, Independenţa Sibiu, care nu mai avea şanse de promovare, nu şi-a apărat corect şansele şi s-a lăsat învinsă cu scorul de 1-2. Federaţia Română de Fotbal a decis disputarea unui joc suplimentar de baraj între Arieşul Turda, locul 2 în turneul iniţial de baraj, şi Chimia Făgăraş , clasată pe locul 3, nepromovabil. Chimia Făgăraş a câştigat cu un categoric 4-0 şi a promovat în Divizia B.


1972- Şase echipe au fost depunctate pentru blat

Două echipe din eşalonul secund, Olimpia Satu Mare şi Corvinul Hunedoara, precum şi mai multe echipe din liga a treia: Industria Sârmei Câmpia Turzii, Arieşul Turda, Unirea Dej, Vitrometan Mediaş şi Textila Sebeş au fost sancţionate cu depunctarea pentru ediţia de campionat 1972/1973 cu câte 4 puncte fiecare. Comisiile federale au considerat că meciul Olimpia Satu Mare – Corvinul Hunedoara , scor 2-6 (1-0), din ultima etapă, a fost aranjat între cele două echipe, prin acest rezultat Corvinul Hunedoara a scăpat de la retrogradare, la golaveraj.


Înţelegere cu brigada de arbitri pentru scorul final

O suită de meciuri din Divizia C au fost considerate trucate de FRF, printre ele: Arieşul Turda – Industria Sârmei Câmpia Turzii 0-7 (0-3), din etapa 24; Unirea Dej – Industria Sârmei Câmpia Turzii 0-6 (0-4) – etapa 26, ultima. În urma acestor rezultate, Industria Sârmei Câmpia Turzii a câştigat seria a 11- a. Cel mai grav caz a fost consemnat la meciul dintre Textila Sebeş – Vitrometan Mediaş 9-0 (2-0).Pe terenul de joc, la finele celor 90 de minute, în fapt, scorul a fost 8-1, dar acest rezultat nu salva Textila de la retrogradare. Conducerile celor două echipe au ajuns la o înţelegere şi cu brigada de arbitri, care , în foaia de arbitraj, au trecut scorul de 9-0. În ciuda evidenţelor, Federaţia Română de Fotbal nu a reacţionat decât foarte târziu, abia după ce conducerea echipei Constructorul Hunedoara , retrogradată în campionatul judeţean la o diferenţă de un gol, în urma aranjamentului de la Sebeş, a făcut un memoriu la Consiliul Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport. Ancheta declanşată ulterior de FRF a fost oprită pe linie de partid, iar alta, cea a ziarului Sportul, în urma primirii unor atenţii vinicole din zona Jidveiului, aflat în apropiere de Sebeş.


1974 - Rezultat schimbat în Divizia A

Meciul de Divizia A dintre FC Argeş – CFR Cluj, scor 1-2, a fost omologat cu 3-0 pentru piteşteni, FRF considerând că meciul a fost aranjat. FC Argeş nu a primit nici o sancţiune. La nivelul Diviziei C, partida dintre Someşul Satu Mare – Unirea Zalău, scor 1-2, a fost considerat aranjat, motiv pentru care ambele echipe au fost sancţionate cu pierderea meciului cu scorul de 0-3.


1975 - Scor fluviu considerat suspect

Federaţia Română de Fotbal a considerat suspecte unele rezultate ale echipei Flacăra Moreni, unul dintre ele un neverosibil 10-0 cu CSU Braşov.Din acest motiv, la finele campionatului, deşi a ocupat locul 14, neretrogradant, în Divizia B, la egalitate de puncte cu Automatica Alexandria, clasată pe locul 15, retrogradant, FRF a decis disputarea unui meci de baraj între cele două echipe, câştigat de Automatica cu 1-0. Echipa bucureşteană a rămas ăn divizie, iar Flacăra Moreni a retrogradat.


1980 - 4 puncte penalizare pentru 6 “înţelegeri”

Mai multe meciuri suspecte au determinat luarea unor decizii radicale: Dacia Unirea Brăila – Amonil Slobozia, scor 10-1, din Divizia C a fost omologat cu 0-3 în defavoarea ambelor echipe. Sancţiune similară şi pentru meciurile Gloria Strehaia – CSM Turnu Severin 18-2 şi Bihoreana Marghita – Armătura Zalău 1-10, tot în acelaşi eşalon. Toate echipele au fost penalizate cu câte 4 puncte în campionatul imediat următor.


1982 - Patru aranjamente pentru promovare

Minerul Gura Humorului, care a reuşit promovarea în Divizia B, a fost penalizată cu un pasiv de 2 puncte, pentru un aranjament, scor 9-1,în ultima etapă, cu Cristalul Dorohoi. Contracandidata la promovare în Divizia B, echipa CFR Paşcani, a făcut şi ea scor în deplasare, 14-0 pe Cetatea Tg. Neamţ, în încercarea de a trece de Gura Humorului la golaveraj. Ambele meciuri au fost considerate strategice şi omologate cu 0-3 în defavoarea echipelor care au luat parte la aranjamente.


1985 - Şase luni de puşcărie pentru mită

Octavian Foale, antrenor principal la Poli Timişoara, a vrut să aranjeze meciul din deplasare cu FC Bihor, oferindu-i orădenilor 150.000 de lei într-o pungă de plastic. Studenţii erau la mare bătaie pentru evitarea regtrogradării cu F C Victoria şi F C Scorniceşti.” Preşedintele nostru, Bodin, avea o plasă care nu bătea la ochi. Eram mari amândoi, nimeni nu s-ar fi legat de noi. Nici dacă erau patru şmecheri nu ne-ar fi bătut. Jigodia asta de Romică Paşcu, care era vicepreşedinte la Oradea, atunci când a prins şpilu’, ne-a dat de gol, pentru că el avea multe belele şi trebuia să se revanşeze. Romică voia să se pună bine cu Mitică Dragomir, care era preşedinte la Victoria. Poli, cu mine pe bancă, bătuse Victoria cu 4-2 la Bucureşti. Greşeala mea a fost că i-am bătut cu Poli şi pe Scorniceşti, la ei acasă, cu 2-1. Acolo şef era Emil Bărbulescu (n.r. - cumnatul dictatorului Nicolae Ceauşescu), spune Foale.” Când am ajuns la club, am dat de Romică. Am întrebat unde e Horică Văideanu, şeful cel mare. Şi ăsta, Romică, zice: . Văideanu ne-a chemat la el acasă. M-am dus eu, iar Bodin a rămas la club, cu Paşcu şi cu plasa cu bani. Când m-am întors, colegul meu era deja legat. Pe mine mă aşteptau doi miliţieni în faţa biroului. Mi-au pus pistolul la tâmplă şi mi-au zis: . M-au percheziţionat, apoi m-au dus cu duba la arestul Miliţiei. Şi, de-acolo, la închisoare. De la arest, m-au dus la puşcăria din Oradea. Grea puşcăria din Oradea... Am stat în celulă o lună şi aia mi-a luat o jumătate din viaţă... N-am avut nimic! Patru pereţi şi un gemuleţ. Am dormit pe o scândură întinsă, care era ridicată dimineaţa, la deşteptare. Dacă se judeca în mod corect, trebuia să luăm între trei şi cinci ani de închisoare. Eu am făcut, până la urmă, şase luni de puşcărie pe muchie. Ne scoteau la cules de porumb, de struguri, la săpături... Am avut intervenţii mari la Bucureşti. A intervenit şi Mircea Lucescu. A vorbit cu ministrul justiţiei. S-au dus şi cei de la Poli Timişoara, dar degeaba... Legea era lege. Până şi Ceauşescu ar fi vrut să nu mă închidă, dar colonelul Nuţă a zis nu!”, îşi aminteşte Octavian Foale.


1991- Non-combat penalizat cu 2 puncte

Corvinul Hunedoara – Universitatea Craiova 0-2, ultima etapă din Divizia A. În urma acestui rezultat, hunedorenii au fost suspectaţi de non-combat , motiv pentru care au fost penalizaţi cu 2 puncte în clasamentul final, atâtea puncte se atribuiau în acea vreme la victorie.Universitatea Craiova nu a păţit nimic şi a ieşit campioană. Un alt meci, FC Bihor – Jiul Petroşani 1-3, din etapa a 32-a, a condus la depunctarea orădenilor, care erau deja retrogradaţi, cu 4 puncte, dar Jiul nu a reuşit să se salveze nici cu această victorie. În sfârşit, al nivelul Diviziei B, Electroputere Craiova a pierdut cu 2-3 în deplasarea la Mecanică Fină Bucureşti, care, cu această victorie a rămas în eşalonul secund, dar oltenii au fost penalizaţi cu 2 puncte pentru non-combat. Cu toate acestea, ei au reuşit să promoveze la golaveraj în Divizia A.


1992- “Haina de blană”, povestea de la Alba Iulia

Despre sacoşele cu bani se vorbeşte mult în ultimul timp. Puţină lume îşi mai aduce aminte de un episod similar, petrecut în anii 90, în urma căruia făptuitorii au avut mult se suferit, nu ca în zilele nostre, când toată lume ştie despre ce este vorba, dar se face că plouă


BOMBA. Sezonul 91-92. UTA şi Unirea Alba Iulia se luptau pentru promovarea în Divizia A. In derby-ul din oraşul marii uniri gazdele au învins cu 2-0. Peste câteva zile, a explodat bomba. Reprezentanţi ai ambelor cluburi au fost filmaţi atunci când au încercat să aranjeze rezultatul meciului.Toată tărăşenia a fost pusă la cale din timp, la conspiraţie participând mai multe persoane din anturajul ambelor cluburi. Cert este însă că, pentru a fi siguri că nu vor întâmpina o rezistenţă serioasă din partea unor fotbalişti din Alba Iulia, arădenii au ajuns la concluzia că trebuie să îi motiveze material, pentru ca unii dintre ei să o lase mai moale. În acea perioadă antrenor principal al textiliştilor era Ionuţ Popa, actualul tehnician al Politehnici Iaşi, iar secund era Mihai Jivan, antrenorul cu portarii. Preşedinte era Ioan Pop, iar vicepreşedinte fostul arbitru Dorin Vătran.


COMPLOTIŞTII. Mihai Jivan a luat legătura cu 4 fotbalişti de la Unirea Alba Iulia, antrenată în acea vreme de Cornel Ţălnar, actualul antrenor secund al dinamoviştilor. Cele două părţi s-au întâlnit între Deva şi Alba Iulia, mai precis la un restaurant din Sebeş. În acel loc, în afara lui Mihai Jivan, care venise cu sacoşa cu bani, conform înţelegerii, au mai fost, din partea gazdelor, jucătorii Gheorghe Georgescu, Nicolae Seliuc, Ioan Mărginean şi Neluţu Popa. Cei patru jucători ai lui Cornel Ţălnar înştiinţaseră, în prealabil, clubul de tentativa de cumpărare pusă la cale de arădeni şi au filmat toată întâlnirea şi discuţiile ce au avut loc. Când totul părea bătut în cuie, peste complotişti a intrat Poliţia, toţi fiind duşi la secţie, unde au dat declaraţii. Dacă cei patru localnici au plecat rapid spre case, Mihai Jivan a rămas în arestul Poliţiei din Alba Iulia peste noapte.


INTERESE. De aici lucrurile au început să se complice, cei din Alba Iulia dorind ca în locul dezvăluirii flagrantului, UTA să o lase mai moale în meciul direct, câştigat pe teren de elevii lui Cornel Ţălnar cu scorul de 2-1. De asemenea, mai vroiau ca, la meciul din etapa următoare, intermediară, de peste câteva zile, cu Strungul Arad, în deplasare, arădenii să le vândă meciul, prin influenţele pe care le aveau asupra acestei echipe, iar totul flagrantul urma să fie şters cu buretele. "UTA nu avea nevoie să cumpere acel meci. Am şi pierdut şi ne-au şi penalizat. A fost, cu siguranţă, o acţiune bine regizată, cu multă mârşăvie. Nu s-a mai auzit în fotbalul românesc ca cineva să te filmeze când dai banii să truchezi un meci. Ioan Pop era preşedinte şi se afla în conflict de interese cu persoane din anturajul echipei. Probabil Gheorghe Borugă dorea să conducă el, fapt pentru care a şi fost numit antrenor secund al lui Flavius Domide, anul următor, când s-a reuşit promovarea. Apoi au fost schimbaţi inexplicabil, sau poate aceasta este explicaţia, cine ştie", rememorează Mihai Jivan evenimentele.


SUPĂRARE. Comisiile federale au judecat cazul de mai multe ori, atât la Comisia de Disciplină, cât şi la cea de Apel. Deciziile au fost severe la un moment dat, sub şocul imaginilor filmate. De altfel, la nivel federal, cele mai multe reproşuri s-au îndreptat către Unirea Alba Iulia, considerându-se că au fost încălcate grav regulamentele federale atunci când primii care au aflat de tentativa de corupţie au fost poliţiştii din Alba Iulia, şi nu şefii federaţiei. UTA şi Unirea au fost penalizate, în final, cu câte 8 puncte fiecare şi pierderea meciului direct cu 0-3, iar în prima divizie a promovat CSM Reşita, care s-a trezit, înainte cu câteva etape, pe primul loc. Participanţii la întâlnirea de la Sebeş au primit sancţiuni extrem de severe: Mihai Jivan, Ioan Mărginean, Gheorghe Georgescu, Nicolae Seliuc, Neluţu Popa au fost suspendaţi pe viaţă, dar, ulterior sancţiunile au mai fost reduse, iar antrenorul Cornel Ţălnar şi Emil Târnoveanu, un apropiat al echipei Unirea, au fost excluşi din viaţa sportivă. Şi în cazul celor doi sancţiunile au fost reduse ceva mai târziu.


DEPUNCTARE. "Iniţial ne-au scăzut 4 puncte. Dacă unii tăceau din gură, promovam şi aşa. Au făcut însă recursuri şi ne-au dat 12, apoi s-a ajuns la 8. S-au făcut greşeli mari, puteam să fim excluşi din campionat", spune Jivan, care a căzut la mijloc în această poveste, denumită în lumea fotbalului "haina de blană". La un moment dat, datorită depunctării impusă de federaţie, din candidată la promovare, Unirea Alba Iulia ajunsese în zona retrogradării. Dacă pierdea meciul direct, cu CSM Reşiţa, de pe teren propriu ajungea în eşalonul trei. Încărcătura a fost extraordinar de mare, stadionul Cetate era neâncăpător de câtă lume venise la meciul cu reşiţenii. Ei bine, elevii preşedintelui Marius Popescu, de frică, au ajuns la stadion la 10,40, intrând dezechipaţi de pe drum, direct pe stadion. Într-o atmosferă total ostilă federaţiei, dar şi reşiţenilor, elevii lui Ţălnar au câştigat . "După ce am fost pe la FRF, cu jalba-n proţap pentru a ne ridica suspendarea, jucătorii au făcut chiar greva foamei la Bucureşti şi am ajuns să jucăm meciul decisiv pentru a ne salva de la retrogradare, chiar la Alba Iulia, tocmai cu CSM Reşiţa, echipa care a promovat peste noapte în Divizia A. I-am învins cu 2-1 şi ne-am salvat într-un sezon în care trebuia să promovăm noi", îşi aduce aminte de acele întâmplări fostul preşedinte al echipei Unirea Alba Iulia, Nicolae Smadea.


ACARUL PĂUN.„Când te împing zece de la spate, nu mai ai ce să faci. Eu am dus geanta cu bani şi m-au filmat. FRF m-a suspendat un an din activitatea competiţională, iar alţii au scăpat, cum a fost cazul lui Ionuţ Popa. El era atunci antrenor principal la textilişti. Când a văzut că e scandal mare, a tulit-o în Italia. A stat acolo până când s-au liniştit apele şi a venit înapoi. El a antrenat echipa în 1993, împreună cu Coco Dumitrescu, asta după ce Flavius Domide şi Gheorghe Borugă au reuşit să promoveze UTA. Au fost interese mari şi fiecare şi-a asumat merite pentru promovare. Nu degeaba, Popa şi Borugă nu s-au înţeles mai mult de o lună, indiferent la ce echipa au fost, UTA, Jiul sau alta.Dacă eu eram vinovat, nu mai călcam niciodată la stadion”, rememora actorul principal al întâmplării, Mihai Jivan.


1995-Cazul “Trifina - Cănănău” de la Iaşi

Un nou scandal, soldat cu depunctări şi pierdere a dreptului de promovare. În acest sezon, 1994-1995, două echipe se băteau la promovare, Selena Bacău şi Dacia Unirea Brăila. Politehnica Iaşi era pe undeva prin partea de jos a clasamentului. Prima echipă intra direct în Divizia A, iar a doua urma să participe la barajul pentru a doua echipă care intra in prima ligă. În aceste condiţii, pentru a fi sigură că prinde locul secund, Dacia Unirea Brăila şi-a luat toate măsurile pentru ca la meciul din Dealul Copoului, cu Politehnica Iaşi, să poată obţine toate punctele puse în joc.


TOCMEALA.Brăileanul Ilie Trifina a luat legătura cu un fost jucător al ieşenilor, Leonard Cănănău, care, la acea vreme lucra ca ziarist. Leonard Cănănău a vornit cu 4 jucători, Cheresi, Câmpeanu, Dobrea şi Apachiţei, după care i-a cerut lui Trifina să vină la Iaşi.Întâlnirea complotiştilor a avut loc în apartamentul lui Leonard Cănănău. Anterior, ieşenii au înştiinţat clubul de tentativa brăilenilor. Preşedintele Politehnicii, actualul primar al oraşului, Gheorghe Nechita, şi patronii Pavel Hodea şi Dan Cârlan, s-au dus glonţ la Poliţie, care a organizat flagrantul. Cănănău a purtat microfon la discuţiile cu Trifina, totul a fost înregistart, dar Federaţia Română de Fotbal a fost înştiinţată abia după ce fapta fusese surprinsă de Poliţie. Când discuţia era în toi, Poliţia a pătruns în cameră, iar complotiştii duşi la secţie, pentru declaraţii.


PROFITORUL. Iniţial FRF a depunctat ambele echipe cu câte 8 puncte şi a interzis brăilenilor, indiferent de poziţia în clasament, să promoveze în prima divizie. Ulterior, FRF a revenit, menţinând sancţiunea doar pentru Dacia Unirea. În acest condiţii, lupta pentru locul doi, cel care ducea la barajul pentru promovare s-a dat între alte două echipe din zonă. Politehnica Iaşi şi Cetatea Târgu Neamţ, unde patron era Valentin Gârbea, un prieten al FRF la acea vreme. Acesta a profitat imediat de scandal şi a încercat să tragă sforile pentru ca echipa sa să promoveze. Astfel, cei patru jucători de bază ai Politehnicii Iaşi, Cheresi, Câmpenu, Dobrea şi Apachiţei, despre care s-a vorbit în încercarea de trucare a meciului cu Dacia Unirea Brăila au fost suspendaţi pe câte 4 etape, exact cât trebuia pentru ca la meciul dintre Cetatea Târgu Neamţ şi Politehnica Iaşi ei să nu joace. În ciuda unui lot de doar 14 jucători, având în poartă cel de al treilea portar, ieşenii au scăpat cu faţa curată şi au mers la baraj. Au jucat cu Electroputere Craiova, scor 2-2, şi au câştigat la penaltyuri.


OMUL INVIZIBIL. După meci, FRF a ridicat suspendarea celor patru jucători, ceeace spune multe. Acest caz a fost judecat de FRF destul de ciudat. Dacă s-ar fi aplicat legislaţia penală în vigoare atunci, s-ar fi observat ca este vorba doar de o provocare de tentativă de cumpărare a meciului. S-a vorbit la timpul respectiv ca unul dintre regizorii afacerii ar fi fost Dumitru Sechelariu, patronul Bacăului, care avea interes să scape de concurenţa Brăilei.Ţinuţi mai multe luni în arest, cei doi protagonişti, Trifiona şi Cănănău au fost achitaţi în cele din urmă.



2000- Juniori pentru 5 vagoane cu carbid

Jocul de divizia B dintre FCM Drobeta Turnu Severin – Chimica Târnăveni, pe teren 1-5, a fost omologat cu 0-3 în defavoarea ambelor echipe, deoarece gazdele au folosit deliberat o garnitură de juniori. Se vorbea în acea vreme că stratagema a fost pusă la cale de conducătorii celor două cluburi, pentru ca formaţia din Târnăveni să poată să obţină mai uşor cele 3 puncte cate ar fi salvat-o de la retrogradare. În schimbul lor ar fi dat, se pare, 5 vagoane cu carbid, la mare preţ la Severin, acolo unde se construiau multe nave.Severinenii au fost în plus depunctaţi cu 6 puncte, după ce iniţial FRF hotărase retrogradarea la masa verde a echipei. Severinenii au jucat cu juniorii pentru că 9 jucători au refuzat să intre in teren, declarând apoi oficial că au fost "rugaţi" de conducători să piardă meciul în cauză. Măsurile au fost iniţial drastice, apoi s-a revenit în mod surprinzător, mehedinţenii fiind salvaţi de la retrogradare. Curios este că cei 9 jucători au fost expulzaţi din lot, severinenii continuând să joace cu echipa de juniori. După o serie de înfrângeri la scor, au urmat câteva victorii "dubioase".

×