x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Misterele experienţei extracorporale

Misterele experienţei extracorporale

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    26 Aug 2007   •   00:00
Misterele experienţei extracorporale

Experţii au conceput pe un grup de voluntari o metodă de a declanşa reacţii similare, oferind in The Science Journal şi o explicaţie ştiinţifică fenomenului

Experţii au conceput pe un grup de voluntari o metodă de a declanşa reacţii similare, oferind in The Science Journal şi o explicaţie ştiinţifică fenomenului.

EXPERIMENT. Două grupuri separate de specialişti - de la University College din Londra şi Swiss Federal Institute of Tehnology, Lausanne - s-au folosit de recentele descoperiri din domeniul realităţii virtuale pentru a "păcali" creierul uman să creadă că trupul subiectului se află in altă parte decăt credea iniţial. Astfel, iluzia optică şi o uşoară senzaţie de atingere din partea conducătorului experimentului au indus in subiecţi convingerea că s-au "mişcat" in afara corpului lor fizic.

Oricăt de amuzantă ar fi pentru voluntari, cercetarea are insă şi aspectele ei practice. Pe lăngă industria jocurilor video, pasul logic atunci cănd vine vorba despre studierea realităţii virtuale, in lumea medicală poate fi aplicată in operaţii la distanţă, medicul controlănd un alter-ego virtual.

DE LA TEORIE… Pentru o categorie aparte de oameni, experienţele extracorporale apar spontan, in vreme ce pentru alţii ţin de circumstanţe cu un enorm factor de risc, cum ar fi moartea aparentă sau consumul de alcool şi droguri. Una dintre teoriile ce incearcă să explice acest fenomen este străns legată de felul in care fiecare persoană işi percepe trupul. Cei nefericiţi, nemulţumiţi sau, cu alte cuvinte, mai puţin legaţi de corpul lor, sunt şi cei mai predispuşi să aibă experienţe de această natură. Din contră, cei mulţumiţi de aspectul lor, admirativi, chiar, devin practic imuni.

Dar cele două echipe de specialişti consideră că există şi explicaţii de ordin neurologic. Astfel, studiul relevă o disociere intre circuitele neuronale ce procesează elementul vizual al experimentului şi cele responsabile cu simţul tactil, ceea ce ar putea induce subiectului iluzia că trăieşte o experienţă extracorporală.

…LA PRACTICĂ. In cadrul seriei de experimente conduse de echipa elveţiană, voluntarii au fost rugaţi să stea in faţa unei camere de luat vederi şi purtănd aşa-numitele video-display goggles (o cască pe al cărei vizor se află un mini-ecran video). Pe acest ecran subiecţii se puteau vedea pe ei inşişi din spate, in fapt o imagine virtuală tridimensională. Cănd conducătorul experimentului ii impungea in cu un creion, sistemul le oferea posibilitata de a vizualiza scena şi asupra hologramei, fie simultan cu propria experienţă, fie cu un oarecare decalaj. Reacţia era, in ambele cazuri, ca şi cum atingerea trupului virtual era cea reală şi nu senzaţia fizică propriu-zisă, estompată de disocierea neuronală. Mai mult decăt atăt, pănă şi atunci cănd camera video filma pur şi simplu spatele unui manechin, subiecţii il considerau ca fiind al lor. Iar atunci cănd, cu casca video oprită, voluntarul era ajutat să avanseze căţiva paşi, rogat să se intoarcă singur pe acelaşi drum, el se oprea pe "locul" pe care işi vizualizase elter-ego-ul digital.

In experimentul londonez, s-au obţinut rezultate similare de confundare cu Eu-l virtual, inregistrăndu-se in răndul subiecţilor o creştere considerabilă a ritmului cardiac cănd asistau la ameninţarea lui cu un ciocan. "Acest experiment sugerează că perspetivă subiectivă a simţului vizual are o importanţă critică pentru sentimentul că trăieşti inlăuntrul corpului tău", a declarat dr. Henrik Ehrsson. "Cu alte cuvinte, avem sentimentul că Eu-l nostru este localizat in dreptul ochilor". Opinia este susţinută şi de psihologul britanic dr. Susan Blackmore. "Oamenii de ştiinţă speculau de mult că inlocuirea iluziei de a fi noi in spatele ochilor prin care privim lumea, cu un alt unghi de vedere, ca fiind cheia acestor experienţe ce uneori alterează ireversibil viaţa celor ce le trăiesc", a subliniat ea.

Astfel, din simplă experienţă pusă pe seama trăirilor mistice, ori a alterării stării noastre de conştiinţă datorată unor traume, experienţa extracorporală a pătruns acum in laboratorul oamenilor de ştiinţă.

Misterul pus sub lupa rece a ştiinţei, sau se inclină vechiul raţionalism tot mai mai mult in faţa miraculosului…

×
Subiecte în articol: magazin