x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun O avere cât un PIB de ţară

O avere cât un PIB de ţară

de Anca Aldea    |    06 Oct 2009   •   00:00
O avere cât un PIB de ţară
Sursa foto: Carlos Barria/Reuters

Un om înstărit îşi poate permite vacanţe luxoase, bilete la avion la clasa business sau îşi poate cumpăra insule îndepărtate. Banii sunt mulţi, dar merită. Însă diferenţa dintre el şi un miliardar este ca de la cer la pământ. Un miliardar nu ar suferi pierderi foarte mari dacă, de exemplu, va putea să-şi cumpere... o ţară.



Cel mai bogat om din Statele Unite şi-ar putea cumpăra o ţară fără să stea prea mult pe gânduri. Având o avere de 50 de miliarde de dolari, fondatorul Microsoft, Bill Gates, nu şi-ar dezechilibra prea mult situaţia financiară dacă şi-ar dori să-şi achiziţioneze Costa Rica, El Salvador, Bolivia sau Uruguay, scrie Forbes. La urma urmei, miliardarul, care şi-a menţinut prima poziţie pentru al 16-lea an consecutiv, în topul Forbes al celor mai bogaţi 400 de americani, are de unde alege, jurnaliştii apreciind că bilanţul contabil al lui Gates este considerabil mai mare decât Produsul Intern Brut (PIB) din 140 de ţări ale lumii.

Deşi a pierdut zece miliarde de dolari în ultimele 12 luni, investitorul şi filantropul Warren Buffett, deţinătorul locului al doilea în topul Forbes al celor mai înstăriţi americani, are o avere comparabilă cu PIB-ul Coreii de Nord, respectiv 40 de miliarde de dolari.

Unul dintre primii opt bogătaşi ai Americii, magnatul media Michael Bloomberg şi deţinătorul, în prezent, al funcţiei de primar al New Yorkului, se bucură de o avere de 17,5 de miliarde de dolari. Forbes scrie că valoarea averii lui Bloomberg poate fi comparată cu valoarea totală a bunurilor şi serviciilor produse în Republica Zambia, ţară sud-africană al cărei PIB este de 17,5 miliarde de dolari.

Dacă ar fi atât de uşor ca o ţară să poată fi cumpărată cu banii jos sau prin tranzacţii bancare, lista miliardarilor care şi-ar permite un astfel de lux ar fi măricică, scrie Forbes. Omul de afaceri Donald Bren, cu o avere de 12 miliarde de dolari, ar putea cumpăra teoretic statul Haiti din Caraibe. Fiecare după posibilităţi, insistă Forbes, amintindu-l şi pe Pierre Omidyar, fondatorul eBay, care, dacă ar fi posibil, ar putea cumpăra pe loc economia somaleză, evaluată la 5,5 miliarde de dolari. Să nu-l uităm pe George Lucas, celebrul regizor hollywoodian, a cărui avere de trei miliarde de dolari este echivalentă cu PIB-ul Republicii Guyana din America de Sud.

×
Subiecte în articol: observator avere warren buffett