x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Agenţia spaţială germană renunţă să mai încerce să contacteze robotul Philae

Agenţia spaţială germană renunţă să mai încerce să contacteze robotul Philae

12 Feb 2016   •   17:17
Agenţia spaţială germană renunţă să mai încerce să contacteze robotul Philae

Şansele de stabilire a unui contact cu micul robot Philae, plasat pe cometa 67P Ciuriumov-Gherasimenko, dar care nu a mai dat niciun semn de şapte luni, sunt "aproape nule" şi "a sosit momentul să ne luăm rămas bun de la el", a declarat vineri agenţia spaţială germană DLR, preluată de AFP.

Centrul de control a încetat să mai trimită comenzi robotului-laborator european, a transmis DLR într-un comunicat intitulat "A sosit momentul să ne luăm rămas bun de la Philae". Însă sonda Rosetta "rămâne să asculte robotul" în continuare, subliniază agenţia spaţială franceză CNES într-un comunicat separat.

"Există într-adevăr foarte puţin speranţe să primim un semnal" de la Philae, a declarat AFP Stephan Ulamec de la DLR. Cometa numită pe scurt Ciuri se îndepărtează de Soare, ceea ce face ca panourile solare ale robotului să primească mai puţină lumină. Atât cometa, cât şi robotul se răcesc.

Antenele receptoare ale sondei - într-un fel "urechile" sale - sunt încă aprinse şi "suntem pregătiţi în cazul în care Philae se va trezi", adaugă Ulamec. "Dar, ca să fim cinstiţi şi realişti, este cu adevărat improbabil să îl auzim din nou pe Philae", a adăugat el.

După ce a călătorit zece ani la bordul sondei Rosetta, Philae a realizat în 12 noiembrie 2014 o premieră istorică, asolizând pe cometa Ciuri. Dotat cu zece instrumente, el a fost activ timp de 60 de ore, "adormind" apoi din lipsă de energie. S-a "trezit" în iunie 2015, însă nu a mai dat niciun semn de viaţă din 9 iulie, aminteşte AFP. AGERPRES

×
Subiecte în articol: philae