x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă TrueNorth - Procesorul care imită CREIERUL

TrueNorth - Procesorul care imită CREIERUL

08 Aug 2014   •   18:26
TrueNorth - Procesorul care imită CREIERUL

Oamenii de ştiinţă au produs un nou procesor de calculator care imită modul de organizare al creierului uman şi este format dintr-un milion de unităţi de calcul similare 'neuronilor', dispuse pe o suprafaţă de dimensiunea unui timbru poştal, conform unui material publicat de BBC.

Acest nou concept este rezultatul unei îndelungi colaborări coordonate de firma IBM. Noul procesor este prezentat pe larg în ultimul număr al revistei Science.

Este 'o nouă tehnologie pentru o nouă eră', este de părere coordonatorul studiului, Dharmendra Modha. Va mai trece însă timp până când acest nou procesor, denumit TrueNorth, va putea fi scos pe piaţă pentru că este nevoie de scrierea de noi programe, de la zero, special pentru acest tip de procesor. În afara puterii de calcul extraordinare, acest procesor mai prezintă şi avantajul de a consuma şi foarte puţină energie.

Structura puternic interconectată a sistemelor 'neuromorfice' - inspirate din biologie - aşa cum este TrueNorth, este mult mai eficientă în multitasking decât calculatoarele de ultimă generaţie. 'Cipul nostru integrează strâns operaţiunile de calcul, comunicare şi memorare', a precizat Dharmendra Modha.

În locul calculului binar, al combinaţiilor de 1 şi 0, acest nou procesor funcţionează prin emiterea de fluxuri de date între 'neuroni', similar modului de activitate a creierului.

Procesorul TrueNorth funcţionează în baza unor 'nuclee neurosinaptice' compuse din 256 de 'neuroni' fiecare, tehnologie lansată de IBM încă din 2011. Dharmendra Modha şi echipa sa au reuşit să interconecteze aceste nuclee într-o reţea compusă din 64x64 de astfel de nuclee, într-un singur cip care dispune astfel de peste 1 milion de 'neuroni'. Iar cum fiecare 'neuron' este conectat la alţi 255, în cadrul unui astfel de procesor se formează peste 256 de milioane de conexiuni, sau 'sinapse'.

Un asemenea nivel de complexitate este impresionant pentru un dispozitiv cu o diagonală de doar 3 centimetri şi totuşi acest procesor are o capacitate de calcul infimă prin comparaţie cu organul pe care-l imită, creierul. Neuronii realizează în jur de 10.000 de conexiuni fiecare, prin care trimit şi primesc informaţii.

Însă, conform lui Dharmendra Modha, acest sistem de calcul este 'scalabil la nesfârşit'. Multiple unităţi de calcul pot fi puse laolaltă pentru a forma unităţi mai puternice, care pot fi combinate pentru a forma procesoare şi mai puternice, în creşteri exponenţiale.

'În acest caz nu este vorba de o creştere de performanţă de nivelul a 10% - 15%' faţă de puterea actuală de calcul. 'Este vorba despre un alt ordin de mărime', conform lui Modha. Fiecare dintre cele 4.096 de 'nuclee neurosinaptice' este format din 256 de 'neuroni' care se conectează la alţi 256 de 'neuroni', atât în interiorul cât şi în exteriorul respectivului nucleu. 

Pentru a demonstra capacitatea de calcul a procesorului TrueNorth, specialiştii l-au programat să recunoască elementele care compun o imagine. Într-un clip video filmat dintr-un turn al Universităţii Stanford, un singur cip a analizat în timp real imaginile în mişcare şi a reuşit să identifice care pixeli corespund pietonilor, cicliştilor, maşinilor, autobuzelor şi camioanelor. Creierul uman excelează în realizarea unor astfel de sarcini, pe când computerele tradiţionale, bazate pe calcule binare, sunt 'îngenunchiate' de asemenea volume de calcul.

Un astfel de superprocesor ar putea fi folosit într-o multitudine de aplicaţii, de la ochelari care să-i ajute pe nevăzători să se orienteze, până la roboţi capabili să găsească rapid victimele unui dezastru. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: TrueNorth procesor ibm Dharmendra Modha