x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Angajaţi ai companiilor Altex şi Domo, acuzaţi în dosare penale de piraterie software

Angajaţi ai companiilor Altex şi Domo, acuzaţi în dosare penale de piraterie software

02 Noi 2010   •   00:00

Angajaţi ai companiilor Altex şi Domo au fost acuzaţi, în cursul anului 2010, în dosare penale pentru piraterie software, unul dintre învinuiţi fiind deja condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, a declarat azi avocatul Magda Popescu, reprezentant Business Software Alliance.

Drept urmare a controalelor desfăşurate, în toată ţara, la lanţurile de magazine precum Altex, Domo sau Media Galaxy, atât în 2010, cât şi în anii trecuţi, au rezultat cazuri de amploare în care unii angajaţi ai magazinelor instalau software fără licenţă pe computere, uneori gratuit, alteori cerând clienţilor sume modice în plus, fără a emite factură, a spus avocatul Magda Popescu.

Aceasta a evidenţiat cazul unui angajat Altex din Sibiu, care a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru că instala software fără licenţă pe computerele vândute clienţilor companiei. De asemenea, atât angajatul, cât şi firma Altex, au fost condamnaţi la plata unor despăgubiri către titularii drepturilor de autor.

Angajaţi ai aceleiaşi companii, din Piatra Neamţ şi Satu Mare, sunt cercetaţi, începând din 2010, pentru fapte similare.

Într-un alt caz, un angajat al companiei Domo a fost învinuit pentru preinstalare de software fără licenţă, dosarul fiind în curs de investigare. Angajaţi ai Domo din Cluj, Iaşi şi Bucureşti sunt suspectaţi de aceleaşi infracţiuni, potrivit oficialului Buisness Software Alliance.

Popescu a precizat că poliţiştii au acţionat, în cele mai multe cazuri, prin organizarea de flagrante delict.

De asemenea, Magda Popescu a mai amintit cazul unei firme de arhitectură ce avea sediul în clădirea bazei militare de la Mihal Kogălniceanu. Poliţiştii, sub supravegherea unui procuror, au verificat peste zece computere, pe unele din acestea fiind instalat software fără licenţă.

Programele nelicenţiate aparţineau BSA, astfel că membrii alianţei au fost prejudiciaţi cu peste 26.000 de euro.

×
Subiecte în articol: IT