x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget NSA, trimisă în şomaj tehnic. A fost produs primul telefon de pe care NU POŢI FI SPIONAT!

NSA, trimisă în şomaj tehnic. A fost produs primul telefon de pe care NU POŢI FI SPIONAT!

de Alexandru Radescu    |    16 Ian 2014   •   15:55
NSA, trimisă în şomaj tehnic. A fost produs primul telefon de pe care NU POŢI FI SPIONAT!

 Cu fiecare nou document (digitalizat) din arhiva Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA), scos la iveală de Edward Snowden, se mai fărâmă câte o parte din edificul securităţii comunicaţiilor electronice. În caz că mai crede cineva în viaţa privată din lumea virtuală, fie că e vorba de mail-uri, de servicii de tip messenger, telefonie mobilă etc.  

Şi totuşi, în acest peisaj (post)apocaliptic, cineva are curajul să producă un terminal “imposibil de spionat”! Este vorba de un smartphone cu nume de cod “Blackphone”, dezvoltat de Silent Circle (Elveţia) şi Geeksphone (Spania), aceştia din urmă dobândind faima mondială în special după implicarea în producerea primelor smartphone-uri cu sistem de operare Firefox.

Citeşte şi: Geeksphone - primele smartphoneuri cu sistem de operare Firefox.

Blackphone se bazează pe sistemul de operare PrivatOS, dezvoltat din Android, dar conceput din start pentru securitate sporită şi protejarea vieţii private. Cu alte cuvinte, de la SMS-uri la apeluri şi stocare fişiere, totul ar trece printr-o criptare “specială”, arată gsmarena.com.

Producătorii nu oferă deocamdată mai multe informaţii despre smartphone, dar promit o prezentare detaliată la Congresul Mondial telecom de la Barcelona, din luna februarie.

Rămâne de văzut (şi testat) cum se comportă securitatea terminalului după instalarea aplicaţiilor “tradiţionale”, care, după cum ştim prea bine deja cer acces la totul felul de informaţii (şi servicii) din terminal. De asemenea, nu e tocmai secretă relaţia strânsă, cu sau fără mandat, dintre echipamentele diferitelor servicii şi serverele operatorilor telecom...În fine, vom afla mai multe după 24 februarie, data la care se deschid porţile celui mai important eveniment al industriei telecom. Asta dacă nu cumva, până atunci, vreun tutorial urcat pe Youtube.com ne arată, pas cum pas, cum se sparge PrivatOS...





 

 

 



×