x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Milioane de computere din intreaga lume, compromise de spionii NSA! Verifica-ti hard-disk-ul!

Milioane de computere din intreaga lume, compromise de spionii NSA! Verifica-ti hard-disk-ul!

17 Feb 2015   •   17:21
Milioane de computere din intreaga lume, compromise de spionii NSA! Verifica-ti hard-disk-ul!

Fosti ofiteri ai serviciilor de informatii si specialistii in securitate informatica de la Kaspersky au dezvaluit ca Agentia Nationala de Securitate (NSA) a reusit sa planteze in hard-disk-urile manufacturate de mai multi producatori de varf din domeniu un program de tip spyware, care le permite sa-si arunce ochii vigilenti in cvasi-majoritatea computerelor active la aceasta ora in lume. Culmea este faptul ca programul a functionat nedetectat timp de 14 ani!

Un fost angajat NSA a confirmat pentru Reuters corectitudinea informatiei furnizate de Kaspersky adaugand ca personalul agentiei estimeaza eficacitatea acestor programe de spionaj ca fiind asemanatoare Stuxnet.
Evident, NSA a declinat orice comentariu pe acest subiect.

Conform Kaspersky, implantarea unui program malicious intr-o zona atat de obscura de cod a sistemului de calcul -  firmware, lansata de fiecare data cand computernul este pornit, reprezinta o reusita exceptionala a hacker-ilor.
Firmware-ul dispozitivelor de stocare pe disc reprezinta o tinta in cadrul oricarui atac cibernetic, valorand aproape la fel de mult ca si accesul la codul BIOS, lansat automat la fiecare bootare a computerului.

Costin Raiu, unul dintre conducatorii echipelor de cercetare ale Kaspersky, a declarat ca prin intermediul programelor spyware, se dobandeste controlul de la distanta asupra configuratiei care contine hard-disk-ul infectat.

Kaspersky estimeaza faptul ca programele spyware pot fi regasite pe hard-disk-uri vandute de majoritatea producatorilor de top de pe piata, Western Digital Corp, Seagate Technology, Toshiba Corp, IBM, Micron Technology si Samsung Electronics

Western Digital, Seagate si Micron au comunicat presei ca nu au cunostinta de prezenta unor astfel de soft-uri in firmware-ul produselor comercializate. Toshiba si Samsung declinat orice comentariu, iar IBM nu a raspuns deloc cererilor formulate de media.

Cum se poate scapa de softul implantat de NSA? Cea mai la indemana operatiune ar fi update-ul de firmware, pe care il puteti gasi pe website-ul producatorului, dar nu foarte sigura, fiindca si versiunea mai noua poate fi infectata la randul ei.

Kaspersky notifica faptul ca a descoperit computere infectate cu softuri de spionaj in peste 30 de tari, cele mai numeroase fiind in Iran, Rusia, Pakistan, Afganistan, China, Mali, Siria, Yemen si Algeria. Tintele alese de spioni includ institutii guvernamentale si militare, companii de telecomunicatii, banci, companii de energie, institute de cercetare in domeniul nuclear, media si activitati islamice.

Kaspersky nu a nominalizat numele tarii care se afla in spatele aceste vaste campanii de spionaj, desfasurata la nivel mondial, dar au admis ca este strans legat de Stuxnet, arma cibernetica folosita de NSA in atacul cibernetic indreptat impotriva unei facilitati de imbunatatire a uraniului din Iran.

Comentariile de politica externa considera ca descoperirea acestor programe de spionaj cibernetic vor afecta inca o data imaginea Statelor Unite, deja zdruncinata de dezvaluirile facute de fostul colaborator al serviciilor secrete Edward Snowden.
telegraph.co.uk

Cele mai citite articole:
■ Mireasa a cerut DIVORTUL chiar din NOAPTEA NUNTII! Ce a putut sa-i faca ANIMALUL...

■ Milioane de computere din intreaga lume, compromise de spionii NSA! Verifica-ti hard-disk-ul!


■ DOVADA! Dispozitiv programat de extraterestri, samanta vietii pe Pamant

■ Ce se intampla cu sufletul dupa moarte? A fost gasit raspunsul (VIDEO)

×