x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TRENDnet TPL 402/5E. De la priză vine netu’

TRENDnet TPL 402/5E. De la priză vine netu’

de Alexandru Radescu    |    23 Noi 2012   •   13:10
TRENDnet TPL 402/5E. De la priză vine netu’

Echipamente PLC de la TRENDnet: Power Line Communications. Cu alte cuvinte, comunicaţii broadband prin liniile electrice. Nu este nici SF, nici  circuit mondial cu etapă românească. Aş zice că este un subiect care a dobândit efecte ciclice pe piaţă.
Prin 2005-2006, autorităţile lucrau la un proiect de act normativ care să permită furnizarea de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul liniilor electrice. A existat şI un celebru proiect pilot rulat într-o comuna Band din Mureş. Apoi s-a aşternut liniştea.
Subiectul a revenit în actualitate câţiva ani mai târziu (2008), când o importantă firmă IT românească a încercat să comercializeze o serie de echipamente PLC. Schema era simplă: furnizorul de servicii internet aducea cablul de fibră optică până la imobilul vizat. Acolo folosea un gateway achiziţionat de la un producător PLC. Gateway-ul  era conectat la reţeaua electrică a imobilului, iar fiecare client trebuia să folosească la priză un adaptor dedicat. Comparativ cu costurile de cablare ale unui bloc de 50 de apartamente prin PLC, cheltuielile de cablare, conectare şi administrare ale unei reţele se reduceau până la 50%, calculele estimative de la acea dată. ŞI cam acolo a rămas...
Iată acum o nouă încercare de piaţă, prin echipamentele PLC de la TRENDnet. Am testat cu adaptoareleTPL 402E/5E (trasmiţător-receptor). Primul enumerat se “leagă” de router, al doilea în încăperea în care vrei să fii conectat la reţea. Cum avem de-a face cu porturi Gigabit iar acoperirea este garantată până la 300m, se înţelege că sunt echipamente adresate zonei Home-Office. Avantaje: scăpaţi de căblăria UTP la “amplificarea” semnalului (extindere reţea LAN).

Echipamentul TPL-402E poate fi achiziţionat la preţ de 60 euro iar 405E la 70 euro.

×