x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Florin Spătaru: "Ne concentrăm pe procesare și capacități de stocare cu orice tip de capital"

Florin Spătaru: "Ne concentrăm pe procesare și capacități de stocare cu orice tip de capital"

de Redacția Jurnalul    |    17 Mai 2023   •   14:45
Florin Spătaru: "Ne concentrăm pe procesare și capacități de stocare cu orice tip de capital"

Securitatea alimentară este importantă, așa că trebuie alocate fonduri pentru procesare și capacități de stocare, spune Florin Spătaru, ministrul Economiei, la Conferința Națională “Hrană de calitate – profit pentru toti românii – cum adăugăm plusvaloare agriculturii”,  în cadrul proiectului “România Inteligentă”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul.

"Este important ca tot ce înseamnă procesare în domeniul industriei alimentare să fie direcționat corespunzător și evaluat dintr-o perspectivă mai largă. Avem o piață internă care are anumite nevoi, caracteristici. Dar vreau să ne uităm și pe piața externă și să discutăm și despre o Românie agricolă care procesează și livrează pe o piață globală sau cel puțin regională.

Securitatea alimentară depășește granițele României. Ne concentrăm foarte mult pe tot ce înseamnă procesare, pe asigurarea producției alimentare pentru piața internă și reducerea acelui deficit de balanță comercială care e important. Cu ajutorul investițiilor vreau să acoperim piețe pe care România le-a avut. De aceea consider că este important ca în toate aceste discuții, ghiduri și instrumentele de finanțare, și strategie pe securitatea alimentară, să poziționăm România ca un jucător major într-o piață internațională. 

Am discutat de acel plan de măsuri pentru reducerea deficitului de balanță comercială. Avem acele proiecte. În noul program de guvernare discutăm de finanțare în continuare pe procesare. Aș vrea să adăugăm și partea logistică, capacități de stocare pentru asigurarea acestei piețe. Este una din propunerile pe care le voi face în noul program de guvernare pentru includerea  acestor lanțuri logistice. Pe lângă acele capacități de congelare vor veni unitățile de procesare dar trebuie făcute atât cu capital românesc, cât și cu orice tip de capital și, bineînțeles, cu statul partener", spune Florin Spătaru.

 

×