x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special O necesitate la IUG "Progresul": Fără "jumătăţi de măsură"!

O necesitate la IUG "Progresul": Fără "jumătăţi de măsură"!

21 Mai 2009   •   00:00

Pentru asigurarea unei noi evo­luţii mereu ascendente a tuturor indicatorilor fizici şi valorici, co­mi­tetul de partid şi organul de condu­cere colectivă de la Întreprinderea de Utilaj Greu "Progresul" şi-au propus un amplu program de măsuri pe linia perfecţionării, organizării şi a modernizării proceselor de producţie.



De altfel, statutul de "unitate etalon" la nivelul ramurii de resort validează importanţa vitală pe care o prezintă pentru această întreprin­dere materializarea practică a res­pectivelor direcţii de acţiune.

Prin aplicarea celor 270 măsuri (din 281 prevăzute) în perioada 1986 - trimestrul I - 1989  s-a obţinut o eficienţă economică postcalculată de circa 600 milioane de lei. Unitatea a beneficiat, de asemenea, de importante fonduri de investiţii me­nite să asigure efectuarea lucră­rilor de organizare şi modernizare, ponderea reprezentând-o înlocui­rea de utilaje tehnologice. Îmbucurător este faptul că prin programele ela­borate s-au fundamentat integral creşterile de plan, unitatea în­de­plinindu-şi sarcinile prevăzute pe anii 1987, 1988 şi pe primul trimes­tru al acestui an. Dar tot atât de ade­vărat este şi faptul că respectivele realizări puteau fi mult mai ample dacă se acţiona mai stăruitor pentru asigurarea ritmică a bazei tehnico-materiale necesare producţiei, ceea ce ar fi creat condiţii optime utili­zării integrale a capacităţilor existente, aigurării eficienţei scontate pentru toate măsurile stabilite.

Din cele 11 măsuri neaplicate în perioada 1986 - trim I 1989, un nu­măr de nouă au la bază cauze obiective. Pentru celelalte două măsuri neconcretizate, ambele prevăzute pentru anul precedent, nu există însă nici un fel de justificare. Este vorba de cele care vizează vidarea oţelului în scopul degazării lui şi, respectiv, de asimilare în fabricaţie a unui excavator electric pe şenile, de capacitate medie. Dar şi pentru unele din măsurile aplicate s-a lu­crat cu... jumătăţi de măsură, "capitol" la care pot fi oferite o serie de exemple edificatoare. Astfel, la fa­brica de Hidraulică Grea, câteva ma­şini unelte de mare performanţă şi productivitate nu sunt folosite în­trucât aici s-a schimbat profilul de fabricaţie fără ca, în paralel, să se finalizeze în timpul cel mai scurt acţiunea de adaptare şi reintrodu­cere a lor în circuitul productiv. Şi tot aici, deşi s-a reorganizat fluxul teh­nologic la prelucrarea cilindrilor hidraulici, în scopul creşterii productivităţii muncii, se înregistrează încă o serie de deficienţe cu influenţe nefavorabile asupra indicatorului amintit.

De asemenea, la secţia de osii montate nu s-a fina­lizat acţiunea de reorganizare a fluxului tehnologic, care ar fi generat un spor anual al producţiei cu 5.000 osii montate. Totodată, pentru asigurarea unei fluenţe optime a procesului tehnologic şi încadra­rea în consumurile energetice la elaborarea oţelului nu este încă solu­ţio­nată corespunzător problema pre­gătirii şarjelor, a folosirii şpa­nului concasat şi, res­pectiv, utilizării preselor de bri-­chetat.

În vederea modernizării proceselor de fabricaţie din sectoarele calde, au fost prevăzute măsuri eficiente, unele aplicate cu bune rezultate în producţie. Există însă şi mă­suri programate şi... reprogramate de mai mulţi ani rămase în acelaşi stadiu, nesoluţionate adică. Câteva dintre acestea: modernizarea cuptorului de preîncălzit ţagle, planificată pentru 1988, reprogramată pentru trim. I a.c., amânată apoi pentru trim II a.c.; robotizarea acti­vităţii de curăţare a pieselor turnate (reprogramată din 1988 pentru acest an); staţia de regenerat nisip pentru amestecuri de formare care, deşi realizată în anul precedent, nu funcţionează la întreaga capacitate datorită lipsei de preocupare.

Ca urmare a inconsecvenţei în rea­lizarea la timp a lucrărilor de mo­dernizare şi în utilizarea insta­laţiilor modernizate, procentul de rebut la semifabricate, precum şi la volumul de remedieri sunt încă destul de ridicate. Care este eficienţa măsurilor întreprinse în acest caz, de comisiile de calitate? Răspunsul îl dau tot faptele: manifestări de in­disciplină tehnologică şi productivă, nerespectarea întocmai a reţe­telor de preparare a amestecului de formare, preîncălzirea sub temperatura prescrisă în instrucţiuni a laminatelor pentru forjare, întrucât une­le cuptoare nu sunt încă dotate cu aparatura necesară etc.

Alte lucrări de modernizare să află încă în stadiul de... deziderat la sectoarele caldem deşi pot fi efectuate prin efort propriu: îmbu­nă­tăţirea sistemului de dozare a componentelor la instalaţiile de prepa­rat amestec de formare şi miezuire în cutii calde prin realizarea unor instalaţii de control al temperaturii de lucru, finalizarea lucrărilor de reorganizare şi îmbunătăţire a flu­xului tehnologic în turnătoria de fonte speciale etc.

Succesele înregistrate la IUG "Progresul" în perfecţionarea organi­zării şi modernizarea proceselor de producţie sunt, fără îndoială, incontestabile, acestea reflectând în mare măsură capacitatea organizatorică şi de mobilizare a colectivului de muncă de aici. În vădită disonanţă se află însă neîmplinirile - din care am amintit doar câteva -, fapt ce denotă o insuficientă valorificare a rezervelor interne de care unitatea dispune.
Constantin Dobre - Înainte, jud. Brăila, nr. 9.919 din 1989

×
Subiecte în articol: special