x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 1944: „Se desfac cu viteza inimaginabila..."

1944: „Se desfac cu viteza inimaginabila..."

17 Mai 2004   •   00:00
1944: „Se desfac cu viteza inimaginabila..."

EDITIE DE COLECTIE

Am dat la o parte praful de pe ziarele ingalbenite de vreme ca sa observam cum priveau oamenii casatoria in secolul trecut.
IOANA MOLDOVEANU

Ziarul America, ai carui cititori erau romanii din diaspora, publica in data de 28 februarie 1921 un articol intitulat „Casatoria si longevitatea". Doctorul american J.W Bonnier - prezentat ca un as in materie - dovedea ca mariajul este secretul longevitatii.

Moda a studiilor

Doctorul minune realizase un studiu prin care demonstra ca mortalitatea adultilor variaza in functie de starea lor civila, „aceia a celibatarilor intrecand aproape dublu mortalitatea celor casatoriti". „Pentru multi, casatoria este o sarcina. Daca o fac totusi, este ca se supun si ei prejudecatilor sub robia carora gem popoarele chiar si in secolul tuturor libertatilor. (...) Scurtimea vietii celibatarilor se explica prin neregularitatea vietii lor la care se dedau", sustinea doctorul american.

Ziaristii comentau: „Nu trebuie privita casatoria ca o sarcina chinuitoare si sdrobitoare, ci dimpotriva, ea ofera satisfactii, de cari celibatarii sunt cu totul streini. Atat trupul, cat si sufletul nicaieri nu-si pot mentine mai bine vigoarea ca in atmosfera calda si dulce a familiei". Anii au trecut, dar studiile legate de casatorie si celibat nu si-au pierdut actualitatea.

Certificatele medicale, introduse in 1927

Revista Realitatea Ilustrata prezenta in numarul de duminica, 27 februarie 1927 proiectul de lege privind obligativitatea certificatelor medicale inainte de casatorie. In expunerea de motive a legii se arata ca adoptarea acestui act normativ „impiedica latirea bolilor sexuale, ca sifilis si altele" si „pune capat nasterii copiilor degenerati, schiopi, orbi, surdo-muti sau cu alte defecte provocate in cele mai multe cazuri de sifilis".

Probleme, probleme

Jurnalistii criticau pretul prea mare cerut de doctori pentru eliberarea certificatelor. Ei considerau ca acest lucru va impiedica oamenii sa se casatoreasca. „Autoritatile vor contribui in mod indirect la incurajarea concubinajului si desfraului", aratau ziaristii.

Oamenii iubeau altfel dupa razboi

„Intr-un veac in care o singura generatie a putut trai doua mari razboaie mondiale si altele mai mici, conceptia oamenilor despre dragoste a suferit modificari si a luat chiar o infatisare noua", constatau jurnalistii revistei Realitatea ilustrata din 1944. Jurnalistii de atunci, precum jurnalistii prezentului, condamnau casatoriile care „se fac si se desfac cu o viteza ingrijoratoare", cauza fiind flirtul. „Parintii nostri vedeau dragostea numai prin prisma legitimitatii. Tinerii se logodeau la varsta fixata de parinti si-si pastrau credinta pana cand aveau o situatie consolidata". In continuarea materialului era prezentat un sondaj de opine facut de ziaristi printre tineri, acestia condamnand flirtul „practicat dupa casatorie" si considerat „un viciu modern". „Cei care practica flirtul sunt mai mult de plans. Ei nu cunosc dragostea adevarata, care se scrie cu D mare", spunea un functionar de 20 de ani.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Nunta la romani

Cum a zburat puiul de cuc din Casa Regala

Petreceri domnesti

Sarbatoare in tot satul

Idila se nastea la sezatoare

1944: „Se desfac cu viteza inimaginabila..."

Voie buna cu secera si ciocanul in spate

Dumnezeu a cerut oamenilor sa fie perechi

La "Nunta Zamfirei" astazi se joaca altfel

Nunta cu protocol, in Marginimea Sibiului

Pirostriile se pun in Cimitirul Vesel

Nunta in Frumusita

„Sa imbatraniti pe aceeasi perna!"

Masa bogata si voie buna

Mireasa de ieri, mireasa de astazi

A fost mai intai sot si apoi a devenit print

Ceremonii cu fite

Virginitatea e o floare pe cale de disparitie

Afacerea "Nunta"
×
Subiecte în articol: special