x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alexandru Pop-Moldovan, o viaţă dedicată tenisului

Alexandru Pop-Moldovan, o viaţă dedicată tenisului

de Diana Scarlat    |    03 Feb 2012   •   21:00
Alexandru Pop-Moldovan, o viaţă dedicată tenisului

Alexandru Pop-Moldovan traieste pentru tenis, iar dragostea pentru acest sport l-a ajutat sa puna bazele unui program special de predare pentru copii cu varste de pana la 10 ani. Este specialistul Tenis 10 al Federatiei Romane de Tenis, lector si consul­tant in legatura cu Tenis 10 in Romania si reprezentantul Federatiei Romane de Tenis la Adunarile ITF Tennis Europe in probleme legate de Tenis 10 & under.

O cariera in sport se pregateste inca din copilarie, iar Tenisul romanesc ar mai putea avea inca o data sansa de afirmare la nivel mondial, pe care i-au dat-o Ilie Nastase si Ion Tiriac, daca tinerele talente sunt descoperite si ajutate sa faca performanta. Asta isi doreste Alex Pop-Moldovan sa obtina prin programul pe care l-a conceput. 'Alaturi de Sever Dron (antrenorul Sever Dron, colegul de generatie al celebrilor Ilie Nastase si Ion Tiriac – n.r.) am conceput un program unic de pregatire si de competitii. Punerea in aplicare a fost posibila cu ajutorul FRT si MPG. Scopul acestui proiect este ca toti copiii sa perceapa tenisul ca pe ceva usor, distractiv si sanatos', spune Alex, care a fost inspirat in munca sa de propria experienta de incepator, cand rachetele erau prea grele, iar mingea, in loc sa-i fie prietenoasa, era mereu o mica tortura pentru mainile sale de copil.

Sistemul este profesionist si foarte bine organizat, regulile lui putand fi consultate si pe internet, pe pagina tenis10.ro. 'Dupa doi ani de la implementare, progresul este evident. Din ce in ce mai multe cluburi din toata tara folosesc metoda de pregatire si organizeaza turnee Tenis 10', precizeaza antrenorul, explicand ca atat terenul de tenis, cat si greutatea rachetelor sau a mingilor si conceptul competitiilor sunt gandite si calculate astfel incat sa-i ajute pe copiii de pana la 10 ani sa invete mai usor si sa li se para totul o joaca, nicidecum o tortura.

Alex Moldovan asteapta un nou record anul acesta, iar marea surpriza pe care o va aduce tenisului romanesc pentru juniori este un manual special dedicat copiilor cu varste de pana la 19 ani. 'In 2012 asteptam peste 3.000 de copii sa participe la intregul sistem de turnee. Avantajul cel mai mare este ca am reusit impreuna cu Federatia Romana de Tenis sa convingem cea mai mare parte a antrenorilor si a parintilor ca daca unul dintre telurile copiilor este sa atinga inalta performanta, aceasta este calea care trebuie urmata', mai spune Alex, adaugand ca, pentru a atinge excelenta pe termen lung, 'tinerii sportivi trebuie sa petreaca mai multe ore la antrenament decat la turnee, iar programele de pregatire trebuie sa contina distractie, dezvoltare si sanatate, nu neaparat victorie'.

×
Subiecte în articol: special tenis