x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afacerile “interesante” derulate de unii dintre miniştrii Cabinetului Dăncilă

Afacerile “interesante” derulate de unii dintre miniştrii Cabinetului Dăncilă

de Ion Alexandru    |    31 Ian 2018   •   08:13
Afacerile “interesante” derulate de unii dintre miniştrii Cabinetului Dăncilă
Sursa foto: Karina Knapek

Trei dintre miniștrii noului Guvern al României, condus de Viorica Dăncilă, sunt implicaţi în afaceri mai mult decât interesante. Ministrul Educației, Valentin Popa, are soţia angajată pe postul de casieră la o companie de turism de la care Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, condusă de Valentin Popa, în calitate de rector, a cumpărat în zeci de rânduri bilete de avion. Tichetele achiziționate prin cumpărarea directă au vizat rute atât interne, cât și externe. Un alt ministru, Radu Oprea, de la IMM-uri, controlează o rețea de firme din care face parte și o companie trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. La această firmă este angajată chiar soția actualului ministru. Nu în ultimul rând, proaspătul învestit ministru al Transporturilor, Lucian Șova, deține două companii de transporturi, din care una îl are ca asociat pe nașul lui Valeriu Zgonea, actorul Stelian Nistor, implicat în afaceri cu fostul ofiţer GRU Boris Golovin.

Noul ministru al Educației, din Guvernul condus de Viorica Dăncilă, Valentin Popa, a părăsit fucția de rector al Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava, pentru a prelua portofoliul în proaspătul învestit Executiv. Un amănunt interesant care ne-a atras atenția în legătură cu activitatea universitară a ministrului este declarația de avere, depusă în calitate de rector, la 29 martie 2017. Conform acestui document, Valentin Popa deține, împreună cu familia, două terenuri în Suceava, unul la Voroneț, în suprafață de 1.000 de metri pătrați, iar al doilea la Mitocaș, în suprafaţă de 3.600 de metri pătrați, precum și trei terenuri forestiere, în suprafață totală de 20.542 metri pătrați, moștenite sau cumpărate, împreună cu soția sa, Nicoleta Renati Popa, în anii 2007, 2008 și 2011, și amplasate pe raza localităților Huși și Botuș. 
Tot împreună cu soția, actualul ministru are, la Suceava, două apartamente, unul de 90,28 metri pătrați, iar al doilea de 25,91 metri pătrați, cumpărate în 1993 și 2004, o casă de vacanţă la Botuș, în surafață de 110 metri pătrați, construită în anul 2010, și o altă casă de locuit, în suprafață de 170 de metri pătrați, construită în anul 2011. Familia Popa are un autoturism Dacia, fabricație 2015, și un Opel, fabricație 2011. Valentin Popa deține conturi sau depozite în bănci în valoare de aproximativ 71.000 de lei.

Împrumut de 40.000 de euro pe o perioadă nedefinită

În aceeași declarație de avere, depusă la începutul anului trecut, fostul rector al Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava menționează că a împrumutat o persoană fizică, pe nume Alexandru Busuioc, cu suma de 40.000 de euro. Nu este menţionată, însă, data la care datoria devine scadentă. 
Alexandru Busioc este fiul unor foști parteneri de afaceri ai actalului ministru al Educației. Conform datelor furnizate de  ONRC, în data de 11 septembrie 2009, patronii companiei sucevene SC Plaza Business Center SRL, Sandu și Daniela Marina Busuioc, decid să coopteze în structura acționariatului alte două persoane, cărora, ulterior, le-au și cesionat, în întregime, părțile sociale. Noii asociați sunt nimeni altul decât actualul membru al Cabinetului Dăncilă, Valentin Popa, și persoana căreia acesta din urmă i-a împrumutat cei 40.000 de euro, Alexandru Busuioc, născut în anul 1988. Cei doi împart, potrivit încheierii de la Registrul Comerțului, firma SC Plaza Business Center Suceava, fiecare deținând câte 50% din beneficii și pierderi.
Tot din declarația de avere, aflăm că soția proaspătului ministru al Educației Valentin Popa, Nicoleta Renati Popa, activează ca inginer în cadrul companiei SC Eng-Pro SRL Suceava. Această societate a fost înființată în data de 26 iulie 2004, avându-i ca asociați pe soții Valentin și Nicoleta Renati Popa, fiecare cu aport de 50% la capitalul social. Compania, administrată de soția actualului minstru, a fost înfiinţată cu un domeniu principal de activitate “cercetare-dezvoltare în științe fizice și naturale”. Ulterior, la data de 24 ianuarie 2008, SC Eng-Pro SRL a adăugat, prin decizia asociaților, la obiectul secundar, și activități de închiriere a autoturismelor și utilajelor de capacitate mică, precum și închirierea mașinilor și echipamentelor de birou, inclusiv a calculatoarelor.

Bilete de avion de 19.500 de euro de la firma unde lucrează soția

Pe lângă activitatea de la SC Eng-Pro SRL, mai aflăm că Nicoleta Renati Popa mai încasează, în calitate de casieră, venituri de natură salarială și de la o altă companie suceveană. Este vorba despre agenția de turism SC West Travel SRL. Din acest punct, apar elementele cu adevărat interesante.
La o simplă căutare pe SEAP, aflăm că firma unde este casieră soția fostului (până ieri) rector al Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava a vândut, în ultimii doi ani, Universității “Ștefan cel Mare” Suceava zeci de bilete de avion, pe rute interne sau externe. Toate aceste achiziţii făcute de universitate au fost prin cumpărare directă. De altfel, din aceeași bază de date a SEAP reiese că SC West Travel SRL nu mai are alți clieni printre instituțiile publice decât unitatea de învățământ superior la conducerea căreia s-a aflat actualul ministru al Educației, Valentin Popa.
Astfel, în perioada 2016-2017, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava a cumpărat de la SC West Travel SRL Suceava bilete de avion în valoare de 73.169 de lei fără TVA. Cu tot cu TVA, această sumă se ridică la 87.802,8 lei (19.500 de euro).
SC West Travel SRL a luat ființă în data de 7 februarie 2002, având doi asociați persoane fizice: Cristian și Oana Magdalena Coșman. Firma a căpătat un al treilea asociat, pe nume Aurora Maerean, în data de 30 iunie 2009. Oana Magdalena Coșman a lucrat, potrivit presei locale, până să plece în Canada, în cadrul Facultății de Științe Economice și Administrație Publică din cadrul Universității “Ștefan cel Mare” Suceava, condusă de actualul ministru al Educației, Valentin Popa.


Dosar de evaziune restituit la Parchet

Un alt proaspăt ministru cu activități economice interesante este senatorul PSD Radu Ștefan Oprea, fost prefect al județului Prahova”. Oprea a fost învestit în funcția de ministru pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și, potrivit declaraţiei sale de avere, rezultă că deţine acţiuni sau participații, în mod direct, la șase societăți comerciale. Este vorba despre Urban Consult, City Imobiliar SRL și Vigo Real Estate, societăți pe care le-a împrumutat cu 102.875 lei, 2.943.305 lei, respectiv 42.175 lei, dar și despre companiile Urban Hoteluri și Restaurante SRL, SC Teatrul cu bere SRL și SC Estate Aricești Imob SRL.
Din grupul de firme Urban mai face parte și societatea SC Urban Electric SRL, unde lucrează ca inginer, potrivit aceleiași declarații de avere a actualului ministru, Carmen Oprea. Senatorul și această ultimă firmă sunt protagoniștii unui dosar de evaziune fiscală instrumentat de Parchetul General. Mai exact, Radu Ștefan Oprea a fost trimis în judecată, în ianuarie 2016, alături de Mihail Ştefănescu şi firmele Urban Electric şi ICIM, pentru evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, prejudiciul produs în acest caz fiind de peste 220.000 de lei. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Oprea şi Mihail Ştefănescu, administratori ai firmelor Urban Electric şi ICIM, au ajutat societăţile comerciale M. SRL şi SSWA SRL, precum şi pe reprezentanţii legali sau de fapt ai acestora să deruleze şi să înregistreze operaţiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziţie de contracte de prestări servicii şi lucrări fictive şi emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive.
Dosarul, în instanță, s-a oprit în procedura de cameră preliminară, fază în care inculpații - prin apărătorii lor - au avut dreptul să conteste, printre altele, elemente care țin de probatoriu. La termenul din data de 26 februarie 2016, instanța penală a ÎCCJ a admis în parte cererile și excepțiile formulate de inculpaţii Oprea Radu Ştefan, Ştefănescu Mihail, SC ICIM S.A şi SC Urban Electric SRL și a constatat anumite neregularități în rechizitoriu. Instanța a solicitat procurorului de caz “să precizeze detaliat şi explicit faptele pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Oprea Radu Ştefan, Ştefănescu Mihail, SC ICIM SA şi SC Urban Electric SRL”.

Partener de afaceri celebru pentru ministrul Transporturilor

Lucian Șova, un al treilea ministru învestit, în urmă cu două zile, ca membru al Cabinetului Dănciă, este deputat PSD și are, la rândul său, afaceri interesante. Potrivit ONRC, actualul ministru al Trasporturilor deține două companii de transport. Una dintre ele se numește SC Cominfortrans SA, care se ocupă cu transporturi rutiere de mărfuri şi care a fost autorizată de către Autoritatea Rutieră Română (ARR). Lucian Șova a ocupat, între 2001 și 2002, fotoliul de director adjunct al ARR, iar între 2002 și 2005 a fost director general al Direcției Transporturi Rutiere din Ministerul Transporturilor. În 2009, actualul ministru a coordonat activitatea societăţii sale, până în 2010, când a fost numit preşedinte al CA al Spitalului Județean Bacău.
Însă Lucian Șova mai deține o companie de transporturi, denumită SC Niso Transeurope SRL, în care este asociat cu fostul actor și director al Teatrului Nottara, Stelian Nistor. Acesta din urmă este nașul de cununie al fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și asociat într-o companie de transporturi alături de fostul ofiţer GRU Boris Golovin, care îi reprezintă în România pe oligarhii ruși Oleg Deripaska și Igor Ziuzin.

20 de achiziții de bilete de avion au fost făcute de Universitatea “Ștefan ce Mare” Suceava, în perioada septembrie 2016 – august 2017. Printre rutele alese se află și câteva destinații exotice.

×
Subiecte în articol: Valentin Popa Radu Oprea Lucian Șova