Afacerea “mită pentru Oprescu”, demarată în forţă de DNA, pare a fi o copie la indig a dosarului “Microsoft”. Şi în acest caz, creierul operaţiunii şi cărăuşul banilor este liber şi fără probleme penale. Actualul director al Administraţiei Cimitirelor, Cornel Bogdan Popa, cel care l-a denunţat atât pe Oprescu, cât şi pe ceilalţi directori din Primăria Capitalei, nu este cercetat de procurori, cu toate că a recunoscut că a intermediat şpăgile, a încasat procentele şi le-a distribuit mai departe către colegii săi. Acesta a colaborat cu SRI şi DNA, pentru arestarea lui Sorin Oprescu. Soţia lui Popa este avocat în Baroul Bucureşti şi lucrează ca analist financiar la Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.
Popa le-a povestit procurorilor că, ameninţat cu darea afară din serviciu, a intermediat, pentru Sorin Oprescu şi directorii din Primăria Capitalei, suveica şpăgilor. A recunoscut că el însuşi a luat mită. A colaborat cu procurorii şi, dotat cu aparatură de înregistrare, l-a atras, sâmbătă, pe primarul Capitalei în cursă. Rezultatul? Cornel Bogdan Popa nu se află pe lista celor cercetaţi de DNA în acest dosar.
Popa, infiltrat în Primăria lui Oprescu?
Popa Cornel Bogdan lucrează în Primăria Capitalei din 2008. Mai întâi, a fost director general adjunct la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Din 2012 şi până la mijlocul anului 2014, Popa a ocupat funcţia de director general al acestei instituţii, iar din vara anului trecut a fost numit, chiar de către Sorin Oprescu, în funcţia de director general al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane. Cornel Bogdan Popa este denunţătorul care l-a trimis pe Oprescu în spatele gratiilor. El le-a povestit anchetatorilor cum funcţiona mecanismul şpăgii în Primăria Capitalei, în intervalul 2013 – 2015, şi tot el este cel care a susţinut că a intermediat pentru primarul general o şpagă de un milion de euro. Mai mult, Popa i-ar fi înmânat edilului suma de 25.000 de euro, marcată, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Tot Popa le-a mai spus procurorilor că a fost transferat la Administraţia Cimitrelor deoarece urmau să fie atribuite contracte “grase” către anumite firme pentru efectuarea unor lucrări de canalizare şi asfaltare a aleilor din trei cimitire din Bucureşti.
Soţia intermediarului şpăgilor, analist la Oficiul Spălării Banilor
Coincidenţa face ca soţia denunţărorului primarului general al Capitalei să fie angajată a Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Cornel Bogdan Popa este căsătorit cu Nicolaeta Ioana Adriana Popa, analist financiar la instituţia care luptă împotriva spălării banilor în România. Ultima declaraţie de avere depusă de aceasta a fost în luna mai a anului 2012, însă din declaraţia de avere completată de Cornel Bgdan Popa în vara anului trecut, odată cu mutarea sa la Administraţia Cimitirelor, rezultă că soţia sa lucrează încă în sistemul de forţă al statului. Însă, nici măcar aceste aspecte nu au făcut obiectul curiozităţii procurorilor anticorupţie care instrumentează dosarul lui Sorin Oprescu. Nicoleta Ioana Adriana Popa este şi avocat în Baroul Bucureşti.
Denunţurile lui Popa au decapitat Primăria Capitalei
Sorin Oprescu a primit, duminică seară, mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Ieri, DNA a mai efectuat alte cinci reţineri în acest dosar. Este vorba despre Cristia Stanca, fost şofer al lui Sorin Oprescu, pentru complicitate la luate de mită, complicitate la dare de mită şi trafic de influenţă, Ruxadra Mihaela Petroi Avasiloaie, actualul director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, adjunctul acesteia Florin Şupeală, ambii pentru luare de mită, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, de asemenea pentru luare de mită, şi de afaceristul Claudiu Bengalici, administratorul SC Delta Construct Invest SRL, pe care DNA îl acuză de complicitate la spălare de bani.
Cei cinci fac obiectul a patru denunţuri făcute de Cornel Popa şi de administratorii unor firme, cărora li s-ar fi cerut o mită de aproape 200.000 de euro, în legătură cu derularea unor contracte efectuate la Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Şoferul lui Oprescu ar fi primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 de euro, iar conducerea instituţiei în cauză urma să încaseze suma de 70.000 de euro
În ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri Claudiu Bengalici, acesta este acuzat că, ajutat de Mircea Octavian Constantinescu, a disimulat adevărata natură a provenienţei unei sume de 6,43 milioane de lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de către ceilalţi inculpaţi reţinuţi în acest dosar.
Firmele câştigătoare ale contractelor cu Primăria Capitalei
Contractele care sunt menţionate în referatul primarului Sorin Oprescu au fost câştigate de firmele SC Green Line Construct SRL şi Delta Construct SRL. Contractul încheiat pentru asfaltarea aleilor din Complexul Mogoşoaia, pe 10 aprilie 2013, cu o valoare de 2,7 milioane lei cu TVA (aproximativ 613.000 euro) a fost câștigat de firma SC Green Line Construct SRL, al cărei asociat unic este Gogonea Cristina Giorgiana, iar administrator este Cătănescu Viorel, până în luna martie 2015 viceprimar la Dărmănești. Firma Delta Construct SRL a încheiat, pe 7 mai 2014, un acord-cadru, pe o perioadă de patru ani, de lucrări de reparații la rețelele exterioare hidroedilitare, extinderi locale, sisteme de drenare a apelor în exces, branșamente, la locaţiile aflate în subordinea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bucureşti. Contractul are valoarea totală de 15,3 milioane lei (aprox. 3,46 milioane euro). Patronul firmei Delta Construct, Claudiu Bengalici, zis Ben, a fost deja reţinut de DNA, în dosarul lui Sorin Oprescu. Alte contracte atribuite de Administrația Cimitirelor în 2014 sunt cu Romprest Service SRL, pe 11 august 2014, cu o valoare de 10.586.764 lei cu TVA (aprox. 2,4 milioane euro), cu firma Wasval SRL, pe 13 august 2014, cu o valoare de 5.272.148 lei cu TVA (aproximativ 1,2 milioane euro), dar şi cu Scorseze Seccurity International SRL, cu o valoare totală de 5 milioane de lei (aprox. 1,14 milioane euro), în urma organizării a opt licitații, în septembrie 2014, pentru servicii de pază, toate câştigate de acaestă firmă. (Diana Scarlat)