x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum au dispărut Udrea și Cocoș din dosarul de executare silită a creditului de la BRD

Cum au dispărut Udrea și Cocoș din dosarul de executare silită a creditului de la BRD

de Ion Alexandru    |    23 Dec 2016   •   09:43
Cum au dispărut Udrea și Cocoș din dosarul de executare silită a creditului de la BRD
Sursa foto: LUCIAN TUDOSE/ROMPRES / Foto

Terenul preluat de BRD de la afaceristul Alexandru Faur, cel care a scăpat-o pe Elena Udrea de creditul bancar luat în anul 2007, nu a fost nici la această oră vândut de către executorul judecătoresc. Valoarea cu care acest teren din nordul Capitalei a fost scos la mezat, la sfârșitul săptămânii trecute, a ajuns la aproximativ 1,4 milioane de euro. Dacă până la jumătatea acestui an pe lista titularilor înscriși cu sarcini la cartea funciară a acestei proprietăți se aflau familia Dorin Cocoș - Anca Dinu, dar şi Elena Udrea, în noiembrie aceștia au dispărut din dosarul de executare silită.

 

În 28 noiembrie, a avut loc o ultimă licitație cu strigare, organizată de Executorul Judecătoresc Dobra, Coșoreanu și Asociații, în vederea vânzării terenului de 6.000 de metri pătrați, amplasat pe strada Neajlovului, din nordul Capitalei, asupra căruia BRD a instituit sechestru ca urmare a faptului că proprietarul, afaceristul Alexandru Faur, nu a achitat creditul de 3 milioane de euro, preluat, prin contract de novație, de la Elena Udrea. Prețul de pornire al ultimei licitații a fost de 6.277.615 lei, din care 1.064.602,5 lei reprezintă TVA-ul aferent, ceea ce înseamnă că BRD putea recupera, cel mult, dacă ar fi reușit să vândă proprietatea scoasă la licitație, jumătate din pagubă.

 

Doar banca și statul mai primesc notificări

Conform actului întocmit de executor, în 4 noiembrie 2016, cu interes în acest proces a fost BRD, prin Agenția Dorobanți, în calitate de creditor, Administrația Finanțelor Publice Sector 2 și Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 1, în calitate de titulari înscriși cu sarcini la cartea funciară, precum şi Alexandru Faur, în calitate de debitor. Lipsesc de pe această listă Dorin Cocoș, Anca Dinu și Elena Udrea, toți citați, în trecut, să participe la această procedură, în calitate de titulari ai unor drepturi înscrise la cartea funciară.

Nu știm ce s-a întâmplat și cum au dispărut familiile Cocoș, Dinu și Udrea din această afacere, însă acest lucru este de dată recentă, întrucât, cu ocazia organizării penultimei licitații cu strigare pentru vânzarea terenului din strada Neajlovului, care a avut loc în 6 iulie 2016, părțile citate au fost, pe lângă BRD, Finațele Publice sau Direcția de Taxe și Impozite, ori debitorul Faur, inclusiv Centrul de Diagnostic Clinic Internațional SRL, firma lui Dorin Cocoș, afaceristul Dorin Cocoș în persoană, fosta sa soție, Elena Udrea, sora lui Cocoș, Anca Dinu, și cumnatul acestuia, Florin Gabriel Dinu, toți având calitatea de titulari de sarcini înscrise la cartea funciară.

 

Povestea SF a acestui împrumut

În vară, executorul judecătoresc preciza că terenul din Neajlovului este executat silit pentru suma totală de plată de 2.576.541,53 euro, reprezentând creanța, la care se adaugă 155.019,23 de lei, compusă din onorariul cuvenit expertului tehnic evaluator, onorariul executorului judecătoresc, neachitat, și cheltuieli de executare silită neachitate.

Povestea terenului din strada Neajlovului a fost declanșată în perioada în care Dorin Cocoș era rețint de DNA în dosarul Microsoft. Acest teren a intrat în posesia lui Alexandru Faur, un apropiat al lui Gheorghe Stelian, zis Stelu, prin preluarea de la Elena Udrea a împrumutului luat de la BRD. Creditul a fost contractat în data de 19 noiembrie 2007, a fost modificat prin două acte adiționale în august, respectiv octombrie 2011, după care, ulterior, a fost preluat, printr-un contract de novație, de către Alexadru Faur,  încheiat în data de 20 septembrie 2009, Tot atunci, între BRD și Faur au fost încheiate două documente, constând într-un contract de fidejusiune și altul de ipotecă, învestit cu formulă executorie.

Pentru că toate încercările derulate pe parcursul a doi ani de zile de către executorul judecătresc de a vinde acest teren au eșuat, prețul final a ajuns la 75% din valoarea inițială scoasă la licitație, potrivit unui document emis de executorul judecătoresc.

 

A renunțat Cocoș la 2,1 milioane de euro?

Dispariția lui Dorin Cocoș și a Elenei Udrea de pe lista titularilor de sarcini înscrise la cartea funciară a terenului executat silit este extrem de dubioasă, în condițiile în care, la data la care BRD l-a executat silit pe Faur, aceștia s-au înscris la masa credală cu suma de 2.100.000 de euro. Informația reiese din doarul “Microsoft 1”, unde procurorii au stabilit că, “în perioada aprilie-iunie 2013, Dorin Cocoș, în mod direct, precum și prin intermediul societăţii pe care o controlează - Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL, respectiv prin intermediul unor rude – Dinu Anca (soră) sau apropiați – Mioara Radu, a încheiat mai multe «promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare a unui bun viitor», având ca obiect suprafeţe construite din proiectul imobiliar pe care promitentul vânzător se presupunea că îl va dezvolta pe terenul din str. Neajlovului nr. 87-95 din Municipiul București (teren achiziționat din creditul BRD)”. La dosarul „Microsoft” sunt depuse mai multe documente care atestă situația de fapt. Este vorba despre trei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare a unui bun viitor, având încheierea de autentificare notarială în data de 25 aprilie 2013. Două dintre acestea îl menționează ca promitent cumpărător pe Dorin Cocoș. O a treia promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare a fost încheiată la aceeași dată între Anca Dinu și Alexandru Faur. Tranzacția a avut ca obiect 3,36% din întregul proiect, din care 100.000  de euroau fost plătiţi în termen de 48 de ore, iar restul urma să fie achitat la momentul încheierii contractului.
 

Nici BRD nu-și recuperează paguba, dar nici DNA nu a putut sechestra terenul

Procurorii au mai identificat faptul că, „în baza acestor promisiuni de vânzare-cumpărare, Dorin Cocoș urma să asigure circa 2.100.000 de euro din creditul preluat de Alexandru Faur. În baza actului adiţional nr. 1/28.06.2013, promitentul-cumpărător Anca Dinu a achitat în contul creditului de la BRD suma de 100.000 de euro, după ce, anterior, mai achitase încă 100.000 de euro”. Chiar dacă promisiunile bilaterale încheiate între gruparea Udrea-Cocoș cu Alexandru Faur se ridică la 1,2 milioane de euro, până la acest moment, din aceste documente reiese că s-au efectuat plăți în avans de 800.000 de euro către Alexandru Faur. Nu se știe dacă aceste sume chiar au existat în mod real sau sunt doar plăți fictive, însă se poate suspiciona că nu a existat în realitate niciun fel de plată, având în vedere faptul că BRD a cerut și obținut executarea silită a lui Alexandru Faur.

Afacerea a rămas, așadar, în aer. Banca cere recuperarea prejudiciului, dar nu se prezintă la licitație. Familia Dinu-Cocoș-Udrea a renunţat la creanțe, iar cumpărători pentru acest teren nu există.

×