x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum se împărțeau banii pe filiera Roberta Anastase

Cum se împărțeau banii pe filiera Roberta Anastase

de Ion Alexandru    |    20 Mai 2015   •   10:41
Cum se împărțeau banii pe filiera Roberta Anastase
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Unul dintre oamenii-cheie ai regimului Traian Băsescu, în perioada în care PDL deținea toate instituțiile statului, a fost Roberta Alma Anastase, al cărei nume apare inclusiv în denunțurile depuse în dosarul „Microsoft”. „Jurnalul Național” dezvăluie modul cum fostul președinte al Camerei Deputaților a patronat, cel puțin din punct de vedere politic, o rețea de interese financiare cu conexiuni la bugetul Uniunii Europene și la bugetul național, rețea din care face parte consilierul său personal, Ion Narcis Munteanu.

Filiera, însă, cuprinde nume celebre, cum ar fi Marian Muhuleț, fost vice¬președinte al Autorității Electorale Permanente, și Bogdan Chirițoiu, fost consilier de stat la Președinția lui Traian Băsescu și actual președinte al Consiliului Concurenței. Una dintre aceste rețele s-a dezvoltat la umbra fostului președinte al Camerei Deputaților, Roberta Alma Anastase, actual membru cu drepturi depline al noului Partid Național Liberal.

Consilierul de casă, client al fondurilor UE
Pe vremea cand fosta Miss România conducea Camera Deputaților, din funcția de președinte, și când, prin numărătoarea penală a voturilor privind Legea Pensiilor, atenta în mod direct la veniturile milio¬anelor de persoane nevoiașe, la Cabinetul Robertei Anastase se derulau afaceri uriașe cu fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene. Unul dintre oamenii de casă ai Robertei Anastase, pe care l-a numit chiar consilier parlamentar, Ion Narcis Munteanu. încheia pe bandă rulantă contracte cu instituțiile statului.

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, Ion Narcis Munteanu este acționar în cadrul SC Romactiv Busi¬ness Consulting SRL, companie al cărei obiect principal de activitate este „consultanță pentru afaceri și management”. Ceilalți acționari ai firmei erau, la momentul înființării, Radu Mihai Onofrei, Lorelai Violeta Jantea și George Ionuț Preda.

În perioada crizei financiare și a măsurilor de austeritate impuse de guvernarea Băsescu – Udrea – Boc – Anastase, SC Romactiv Business Consulting SRL a derulat cel puțin zece contracte finanțate din fonduri nerambursabile cu autorități publice controlate politic de Partidul Democrat Liberal. Astfel, încă de la sfârșitul anului 2008, societatea lui Ion Narcis Munteanu a încheiat un contract, în valoare de 525.600 lei fără TVA, cu Ministerul Sănătății Publice, pentru studii de fezabilitate aferente proiectului Programului Operațional Creșterea Competitivității Economice vizând prescripția electronică.

Zeci de milioane de lei
Ulterior, în perioada 2010-2013, firma în cauză a încasat de la Consiliul Local al Muni¬cipiului Toplița, Consiliul Județean Dâmbovița (controlat de baronul „găinar” Florin Popescu), Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (condus de Adriean Videanu) sau Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (patronat de Elena Udrea) contracte grase, în valoare totală de 13,6 milioane de lei (3,4 milioane de euro). Cele mai importante contracte atribuite Romactiv Business Consulting SRL au fost cele încheiate cu ministerul păstorit de Adriean Videanu, totalizând aproximativ 8,8 milioane de lei.

Bugetul de stat, administrat în perioada guvernării PDL, a fost, practic, devalizat de oamenii instalați în funcții-cheie, fapt dovedit, în ultima perioadă, de multitudinea de dosare instrumentate de procurori. Multe rețele de afaceri construite în jurul unor politicieni „portocalii”, racordate direct la bugetul de stat sau la fondurile Uniunii Europene, nu au fost, încă, destructurate, iar „patronii” acestor filiere se regăsesc și astăzi la vârful politicii.

Consilierul personal al fostului președinte al Camerei Deputaților, asociat cu ex-vicepreședintele AEP

Fostul partener de afaceri al lui Ion Narcis Munteanu și Radu Mihai Onofrei, Bogdan Florin Mireanu, este, potrivit Registrului Comerțului, asociat la SC Yellow Consulting SRL, alături de Cornelia Rusanu, Andrei Alexandrescu și Iuliana Leferman. Aceasta din urmă a activat, de asemenea, până în anul 2009, la grupul parlamentar al Partidului Național Liberal.

Iuiana Leferman deține, la rândul ei, acțiuni în cadrul firmei Leferman Consulting SRL. Surpriza abia acum apare, când, studiind acționariatul acestei societăți, descoperim că al doilea asociat se numește Marian Muhuleț, care a deținut, până anul trecut, funcția de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente, fiind înlocuit, în 2014, de Victor Ponta. Marian Muhuleț este cunoscut opiniei publice, având în vedere că, la toate scrutinurile de alegeri, el este cel care prezintă rezultatele prezenței la vot sau rezultatele parțiale și finale centralizate de Biroul Electoral Central.

Cercul se închide la Consiliul Concurenței
Marian Muhuleț este acționar într-o altă societate – SC Creator Consulting SRL. Co-asociat la această firmă, în 2007, apărea Bogdan Marius Chirițoiu, nimeni altul decât actualul președinte al Consiliului Concurenței.

Bogdan Chirițoiu a deținut, în perioada 2005-2009, funcția de consilier de stat la Adminis-trația Prezidențială, președinte fiind Traian Băsescu, iar în 2009 a fost propulsat de către fostul președinte la conducerea Consiliului Concurenței. În luna martie a anului curent, actualul președinte, Klaus Iohannis, l-a reconfirmat pe Bogdan Marius Chirițoiu în funcția de președinte al Consiliului Concurenței.

În anul 2013, mai exact la data de 12 septembrie 2013, sub conducerea lui Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurenței contractează, prin licitație publică, servicii de consultanță în domeniul managementului de proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile „Efici¬entizarea activității de aplicare a politicilor de concurență în raport cu politicile sectoriale”. Valoarea contractului se ridică la 99.500 lei fără TVA, iar una dintre firmele care au câștigat contractul este, coincidență, SC Romactiv Business Consulting SRL, adică firma controlată de fostul consilier al Robertei Anastase, Ion Narcis Munteanu.

Legături apropiate cu Horia Simu Șchiopu, bancherul cuprului și preferat al ANRP-ului
Legăturile dintre filiera dezvoltată la cabinetul Robertei Anastase sunt unele însă mult mai largi. Așa cum am precizat mai sus, Ion Narcis Munteanu este partener în firma Romactiv Business Consulting alături de un alt personaj, pe nume Radu Mihai Onofrei. Cei doi mai sunt, însă, asociați într-o altă firmă, denumită SC Activision Business Consulting, societate din acționariatul căreia, până în data de 14 august 2008, a făcut parte și un anume Bogdan Florin Mireanu.

Potrivit unor documente publicate în Monitorul Oficial al României, Radu Mihai Onofrei a fost numit, în cursul anului 2007, în Consiliul de Administrație al companiei FORADEX SA București, unul dintre cei mai importanți operatori pe piața de foraje din România, aflată astăzi pe butuci.

În anul 2007, pachetul majoritar de acțiuni al SC FORADEX SA a fost privatizat, el fiind achiziționat de cele¬brul bancher al cuprului, Horia Simu Șchiopu, cel care a încasat despăgubiri pentru drepturi litigioase de peste 100 de milioane de euro de la ANRP. Horia Simu Șchiopu a achiziționat acțiunile FORADEX SA prin intermediul companiilor Antek Investiții, Cuprom și Ipronef. În anul 2011, însă, FORADEX SA și-a cerut în instanță insolvența, după ce, în perioada 2007-2009, pe vremea când asociatul lui, Ion Narcis Munteanu, făcea parte din Consiliul de Administrație, a înregistrat pierderi de 15,5 milioane de euro.
 










×