x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum și-a conectat Blaga ginerele la contractele cu statul

Cum și-a conectat Blaga ginerele la contractele cu statul

de Ion Alexandru    |    22 Iul 2015   •   09:14
Cum și-a conectat Blaga ginerele la contractele cu statul
Sursa foto: SIMION MECHNO

Arestat pentru evaziune fiscală, ginerele copreşedintelui PNL, Vasile Blaga, Ioan Andrei Rudeanu, a dezvoltat, împreună cu mama sa, o încrengătură de afaceri abonate, de-a lungul a patru ani, la contractele cu instituţiile publice. Afacerile cu statul, care însumează, potrivit centra¬lizării făcute de „Jurnalul Naţional”, aproximativ 20,5 milioane de euro, au vizat, în principal, furnizarea de servicii de pază, fiind demarate cu sprijinul patronului companiei NEI Guard, Ioan Neicu, un apropiat al lui Vasile Blaga. Însă unele afaceri ale lui Ioan Andrei Rudeanu, derulate cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, au fost făcute în asociere cu o altă societate de pază, G4S Secure Solutions, membră a grupului G4S, din acţionariatul căreia a făcut parte fostul ofiţer SPP Liviu Târşea. Acesta din urmă, la rândul său, este partener de afaceri cu tatăl lui Andrei Tupan, despre care „Jurnalul Naţional” a dezvăluit cum, prin firma sa, a pus la dispoziţia DNA tehnică şi aparatură de interceptare.

Ginerele lui Vasile Blaga a intrat în domeniul afacerilor axate pe pază şi protecţie în cursul anului 2008, când a devenit acţionar, alături de sătmărenii Ştefan Iosif Nevezi şi Ludovic Csiki, în cadrul firmei de pază VHRO Security SRL Satu-Mare. Alături de aceştia, din acţionariatul firmei mai fac parte, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, compania maghiară Vedelem Holding Biztonsagtechnika Korlatotl Felelossegu Tarsasag, dar şi cetăţeanul Zoltan Turzo, cu domiciliul în Ungaria.

AXIS Corporate Security, creată pentru contracte cu statul
La sfârşitul lui 2008 însă, Ioan Andrei Rudeanu decide să înfiinţeze o nouă companie de pază, SC AXIS Corporate Security, cu sediul în Deva, împreună cu mama sa, Aurora Mariana Rudeanu. În prezent, în această societate deţine acţiuni inclusiv Aghate Rudeanu, fiica lui Vasile Blaga, căsătorită cu Ioan Andre Rudeanu în anul 2008.

În cursul lunii mai, Mihai Neicu, patron al companiei NEI Guard, le-a declarat procurorilor Parchetului Curţii de Apel Bucu¬reşti faptul că, în perioada septem¬brie 2010 - primăvara anului 2011, a fost solicitat de Vasile Blaga la o discuţie la sediul Partidului Democrat. „Acesta mi-a solicitat să-l ajut pe ginerele său, numitul Rudeanu Ionuţ, care îşi înfiinţase societatea de pază şi protecţie Axis Corporate Security, să obţină contracte de pază cu instituţii de stat şi companii private, şi să îl ajut în managementul acestei societăţi (recrutarea de personal, dotarea, întocmirea documentaţiei necesare, participarea la licitaţiile publice etc.)”. A doua zi, Neicu s-ar fi întâlnit cu Ioan Andrei Rudeanu şi cu Agathe Rudeanu la Hotelul Phoenicia, aparţinând libanezului Mohammad Murad, convenind cu aceştia să sprijine activitatea firmei lor de pază în relaţia cu statul.

După câştigarea licitaţiei, NEI Guard s-a retras din afacere
„În urma sprijinului acordat de către mine, numitul Rudeanu, prin firma Axis, a obţinut mai multe contracte importante de pază, respectiv cu Administraţia Domeniului Public şi Privat Sector 4 Bucureşti, Spitalul «Marie Curie» din Bucureşti, lanţul de hipermarketuri Carrefour şi altele pe care nu mi le amintesc precis”, preciza Mihai Neicu în faţa procu-rorilor. Tot patronul NEI Guard l-a ajutat pe Rudeanu să intre în afaceri pe bani grei cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

Astfel, „Jurnalul Naţional” a descoperit că este vorba despre un contract atribuit, în data de 4 ianuarie 2009, la scurt timp după instalarea la guvernare a lui Emil Boc, de către Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Timişoara. Oficial, autoritatea contractantă a organizat o licitaţie deschisă câştigată de asocierea dintre NEI Guard şi AXIS Corporate Security SRL Deva, în valoare de aproximativ 700.000 de euro, cu TVA, şi a vizat furnizarea de servicii de pază, protecţie şi securitate pentru obiectivele din cadrul DRDP Timişoara. Mihai Neicu a precizat, în din asociere, firma familiei Rudeanu rămânând singură să presteze şi să încaseze banii. declaraţia sa, că, după câştigarea acestei licitaţii, NEI Guard s-a retras

În acest fel, AXIS Corporate Security SRL a devenit un abonat fidel al contractelor atribuite, în perioada 2009-2014, de Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Timişoara. În total, firma ginerelui, cuscrei şi fiicei lui Vasile Blaga a încheiat cu această instituţie şase contracte în valoare totală de 9.33.530,9 lei, cu TVA, adică peste 2,07 milioane de euro. Ultimul astfel de contract a fost parafat la data de 1 ianuarie 2014.

Afaceri cu statul, indiferent de apartenenţa politică

Interesant în cazul lui Ioan Andrei Rudeanu este faptul că multe dintre contractele pe bani publici însuşite au fost parafate după plecarea de la guvernare şi din administraţiile locale a partidului condus de socrul Vasile Blaga. Grăitoare, în acest sens, sunt contractele încheiate de AXIS Corporate Security SRL cu Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA, trei la număr, în valoare totală de 9.738.697,76 lei cu TVA, adică 2.164.151,06 euro. Afacerile, care au vizat asigurarea serviciilor de pază la minele Paroşeni, Petrila şi Uricani, au fost parafate la 26 februarie 2013, 27 iunie 2013, respectiv la data de 8 ianuarie 2014.
Mai mult, la data de 1 iulie 2013, Primăria Sectorului 3 Bucureşti, condusă de soci¬al-democratul Robert Negoiţă, a anunţat rezultatul unei licitaţii deschise în vederea contractării de servicii de pază, monitorizare şi intervenţie rapidă pentru bunurile, obiectele şi valorile pe care le administrează. În total, au fost declarate câştigătoare cinci firme de pază, printre care şi AXIS Corporate Security, iar valoarea contractului s-a ridicat la 52.261.238,4 lei cu TVA (11.613.608,53 euro).
O altă primărie care a apelat la serviciile firmei controlate de familia Rudeanu este cea a municipiului Oradea. La data de 28 mai 2012, în perioada alege¬rilor locale, instituţia a oferit firmei AXIS Corporate Security un contract în valoare de 230.000 de euro pentru servicii specifice.

Aceeaşi familie, altă firmă, alţi bani de la buget
În anul 2010, Agathe, Andrei Ioan şi Aurora Mariana Rudeanu înfiinţează, la Registrul Comerţului, o altă firmă. Este vorba despre AXIS Emergency SRL, cu sediul în Deva. După nume, compania pare a face parte din acelaşi grup cu firma de pază, însă derulează activităţi în domeniul medical.
AXIS Emergency nu a scăpat nici ea ocazia de a se înfrupta din banii publici. La data de 21 ianuarie 2014, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Vâlcea a anunţat rezultatul unei licitaţii organizate pentru contractarea de servicii de ambulanţă. Valoarea contractului este de 275.280 lei cu TVA (61.173,34 euro). Firma căreia i-a fost atribuit contractul – SC AXIS Emergency SRL Deva.



Paza pe autostrăzi, efectuată în tandem cu firma fostului ofiţer SPP Liviu Târşea
Nu doar DRDP Timişoara a agreat firma ginerelui lui Vasile Blaga pentru contractele privind paza obiectivelor, ci şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. În data de 9 aprilie 2013, CNANDR a anunţat rezultatul a cinci licitaţii deschise, în vederea contractării de servicii de pază a patrimoniului prin patrulare şi posturi fixe pe autostrăzile A2 Bucureşti-Constanţa şi A1 Bucureşti Piteşti. Toate aceste licitaţii au fost atribuite asocierii formate din firmele SC G4S Secure Solutions SRL şi SC AXIS Corporate Security SRL, valoarea totală a acestora ridicându-se la 19.555.587,04 lei cu TVA, adică 4.345.241,56 euro.

Societatea cu care Ioan Andrei Rudeanu s-a asociat în aceste afaceri, GS4S Secure Solutions SRL, a aparţinut, până în urmă cu câţiva ani, familiei fostului ofiţer SPP Liviu Târşea. Pe acesta îl mai regăsim, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în acţionariatul companiei Romconsult And Trading SRL, alături de Marian Tupan, tatăl unui alt afacerist, Andrei Tupan. Despre acesta din urmă, ziarul nostru a dezvăluit, într-o anchetă publicată lunile trecute, că deţine societatea Andytech Concept SRL, unul dintre furnizorii de tehnică specială de interceptare, înregistrare şi filaj pentru Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul de Interne. Mai mult, firma Andytech Concept SRL a făcut parte din acţionariatul SC Tech Industries Constructions SRL, alături de fostul general de securitate Dan Gheorghe, care a administrat afacerile grupului NIRO.
 

×