x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Dosarul „Microsoft”: alte legături periculoase

Dosarul „Microsoft”: alte legături periculoase

de Ion Alexandru    |    06 Mai 2015   •   11:31
Dosarul „Microsoft”: alte legături periculoase

Un fost partener de afaceri al generalului SRI Gheorghe Dan (tatăl avocatului Rareş Dan, invocat de Elena Udrea în denunţul făcut la adresa lui Florian Coldea) a livrat către DNA aparatură de interceptare şi filaj cu doar o săptămână înainte ca instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi să dispună primele reţineri în dosarul „Microsoft”. Spectaculos este faptul că Nicolae Dumitru, zis „Niro”, unul dintre inculpaţi, l-a avut drept angajat, în funcţii de conducere la firmele sale, până în anul 2011, pe generalul Gheorghe Dan. Fostul ofiţer SRI a decedat în noiembrie 2011. Fiul acestuia, avocatul Rareş Dan, ar fi, potrivit Elenei Udrea, de asemenea un apropiat al generalului Coldea şi un apărător al inculpaţilor cu „trecere” la procurori în cauzele instrumentate de DNA.

Legăturile de afaceri dintre cuplul Elena Udrea-Dorin Cocoş cu afaceristul Nicolae Dumitru „Niro”, pe de o parte, precum şi relaţia dintre defunctul general Gheorghe Dan cu prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, culminând cu afacerile derulate de firma fostului partener al lui Gheor-ghe Dan cu DNA, devoalează o reţea subterană din care au făcut parte toţi oamenii lui Traian Băsescu. „Lanţul de iubire” s-a rupt, însă, anul trecut, odată cu primele reţineri în dosarul „Microsoft”. Acestea au fost operate de DNA în 27 octombrie 2014, când Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru „Niro”, Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, şi Gabriel Sandu au fost încarceraţi în arestul Poliţiei Capitalei. Operaţiunea care, în februarie 2015, a condus la arestarea Elenei Udrea a avut loc la o săp-tămână după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a achiziţionat echipamente tehnice şi IT de la un fost part¬ener de afaceri al administra¬torului firmelor lui Nicolae Dumitru „Niro”. Este vorba despre o afacere încheiată la data de 21 octombrie 2014 între DNA şi SC Andytech Concept SRL, privind achiziţionarea de aparatură de înregistrare, aparate de transmisie digitală, microfoane, s taţ ii radio, precum şi accesorii pentru echi¬pamente audio-video, pentru care DNA a plătit 435.465 lei fără TVA.
În septembrie 2012, aceeaşi firmă a mai încasat de la DNA un contract în valoare de 330.000 de lei fără TVA, pentru livrarea unor alte echipamente tehnice specifice activităţilor de filaj, interceptare şi urmărire.

Filiera Andytech

Firma în cauză are un asociat unic şi administrator în persoana lui Andrei Tupan. Potrivit unor date oficiale, însă, societatea Andytech Concept SRL a deţinut, până în mai 2008, jumătate din acţiunile SC Tech Industries Construc¬tions SRL, alături de Gheorghe Dan, tatăl avoca¬tului Rareş Dan şi apropiat al generalului SRI Florian Coldea. Ulterior, această din urmă firmă a fost preluată de către Gabriela Tupan, mama lui Andrei Tupan. Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, începând cu anul 2007, Gheorghe Dan a devenit unul dintre oamenii-cheie ai lui Nicolae Dumitru, zis „Niro”, la conducerea firmelor Niro Invest¬ments SA, Central Residential Park SA şi Ancor Com Impex SRL.

Gheorghe Dan s-a născut la data de 3 noiembrie 1948, în comuna Sinta, judeţul Arad, localitate învecinată cu Târnova, comună în care s-a născut Florian Coldea. În 1988, Gheorghe Dan a fost repartizat la trupele USLA, iar în martie 1990 a devenit primul comandant al Brigăzii Speciale de Luptă Antiteroristă din cadrul SRI. Doi ani mai târziu, acesta a fost avansat la gradul de general de brigadă şi s-a transferat la Serviciul de Informaţii Externe. În 1993, Gheor- ghe Dan a fost propulsat la conducerea UM0215, serviciul secret al Ministerului de Interne, unitate pe care a condus-o până în 1997, când a fost trecut în rezervă.

În anul 2001, a fost reactivat în cadrul SRI, fiind numit în funcţia de director al Departamentului de Securitate al Aeroportului Otopeni, iar în anul 2003 a fost numit director adjunct al SIPA (serviciul secret al Ministerului Justiţiei), post pe care l-a ocupat până în anul 2005. Ulterior, Gheorghe Dan a fost luat sub aripa sa de către Nicolae Dumitru „Niro” şi numit director general al SC Niro ’95 Impex SRL. Un an mai târziu, firma condusă de generalul Gheorghe Dan a înfi¬inţat, împreună cu Elena Udrea şi Dorin Cocoş, societa-tea New Global Investments SRL. În noiembrie 2011, Gheor-ghe Dan a încetat din viaţă.¬

Elena Udrea: atac la fiul generalului Dan

Simţind că ancheta privind aface¬rea „Microsoft” se apropie vertiginos de ea, Elena Udrea a trecut, în luna februarie a acestui an, la atac. Ținta sa a fost generalul Florian Coldea, pe care l-a acuzat că se află în spatele instrumentării acestui dosar, dar lovind colateral şi în familia fostului ei partener de afaceri, Gheor¬ghe Dan. Elena Udrea a făcut două precizări publice la relaţia pe care prim-adjunctul SRI o are cu fiul generalului Gheorghe Dan, avocatul Rareş Dan, dar şi la legăturile profesionale ale acestuia din urmă cu diverse persoane anchetate de DNA.
În data de 3 februarie, Elena Udrea a precizat, la o emisiune tv, că: „Un om de afaceri implicat în dosarul Microsoft mi-a spus că, în 2004, Gheorghe Dan a făcut o intervenţie la Alexandru Bittner în favoarea lui Florian Coldea. Ştiu de la Dinu Pescariu că Rareş Dan este apropiat de generalul Coldea. Pescariu mi-a povestit că are un cont blocat în Elveţia pe o firmă fără probleme penale, dar care, la un moment dat, a făcut afaceri cu altă firmă. Omul de afaceri de care am vorbit şi-a deblocat contul cu ajutorul lui Rareş Dan, prin intermediul lui Florian Coldea, iar Dinu Pescariu voia şi el să-şi deblocheze astfel contul. Lucrurile astea sunt demonstrabile dacă oamenii ăştia sunt chemaţi”.
Ulterior, pe data de 25 martie, aflată deja în arest, Udrea a simţit nevoia să reamintească de fiul generalului Dan, cu ocazia unei postări pe facebook, referitoare la faptul că unii dintre denunţătorii săi, implicaţi în afacerea „Microsoft”, beneficiază de un tratament special din partea DNA. „Ce este interesant este că denunţătorii au un element comun în persoana avocatului. Vorbim de Rareş Dan, fiul fostului general de securitate Gheorghe Dan, un fel de mentor al lui Florian Coldea. Cum preia Rareş Dan un caz, cum DNA-ul îi face scăpaţi clienţii”, a scris Udrea pe reţeaua de socializare.
 

×
Subiecte în articol: dosarul microsoft