x close

Dosarul moșiei Băsescu prinde rădăcini la Tribunalul Călărași

0
Autor: Ion Alexandru 12 Iun 2017 - 09:25
Dosarul moșiei Băsescu prinde rădăcini la Tribunalul Călărași ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO
Vezi galeria foto


De mai bine de doi ani, de când dosarul privind modul ilegal și abuziv în care au fost reconstituite drepturile de proprietate asupra terenurilor agricole din comuna Nana, județul Călărași, vâdute firmei-fantomă Berfige și, ulterior, fiicei fostului președinte Traian Băsescu, procesul este departe de a primi o soluție, chiar și pe fond. Tribunalul Călărași, instanța sesizată în mai 2015 de către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General, a amânat, până în prezent, nu mai puțin de 34 de termene de judecată, fiind ocupată, mai mult, în prima fază, de revocarea măsurii controlului judiciar dispus pe numele foștilor membri ai Comisiei de Fond Funciar Nana. Admi­nistrația Domeniilor Statului, constituită parte civilă în acest proces, a fost, la rândul ei, așteptată timp de mai multe termene pentru a preciza suma cu care se constituie parte civilă și, apoi, pentru a defalca, pentru fiecare inculpat în parte, prejudiciul estimat a fi fost produs. După 24 de luni de judecată, cauza este din nou amânată, pentru că, de la dosar, fie lipsesc martori, fie lipsesc înscrisuri, fie nu există expertiza solicitată. În acest timp, terenul de 290,41 hectare, cumpărat de Ioana Băsescu, cu credit de la CEC, se află și la ora actuală sub sechestru penal, instituit în acest dosar.

În cele 34 de termene de judecată câte s-au scurs din mai 2015, instanța a audiat în cazul fraudelor funciare de la Nana doar câțiva martori care s-au prezentat. În primul an al procesului, Tribunalul Călărași a decis, pe bandă rulantă, să revoce măsura controlului judiciar instituit pe numele inculpaților și să elimine obligațiile acestora. Toate deciziile Tribunalului Călărași au fost întoarse de către Curtea de Apel București.

Astfel, primul termen de judecată al dosarului, care a avut loc în 18 iunie 2015, a început cu o amânare, după ce magistrații au constatat legalitatea și temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar instituită de Parchet pe numele ceor trimiși în judecată, pe care, inițial, a menținut-o. În 9 iulie 2015, cauza a fost din nou amânată, după ce un avocat a invocat imposibilitatrea prezentării la instanţă, din motive medicale. Același lucru s-a întâmplat la termenul din 16 iulie 2015, pentru ca procesul să se reia în 6 august, când Tribunalul Călărași a reușit doar să reconfirme legalitatea și temeinicia controlului judiciar.

În 28 august 2015, cauza s-a amânat în vederea restituirii la Parchetul General a dosarului, iar în septembrie dosarul a fost restituit la procuror, instanța luând act de existența măsurii controlului judiciar și respingând sesizarea Poliției Oltenița – Serviciul Urmăriri, în ceea ce-l privește pe unul dintre cei trimiși în judecată.

Controlul judiciar, ridicat la Călărași, reinstituit la Curtea de Apel București

După întoarcerea de la Parchet la instanță a dosarului, Tribunalul Călărași a fost ocupat, o bună perioadă, să revoce succesiv controlul judiciar instituit pe numele inculpaților. Astfel, în 2 octombrie 2015, s-a decis prima dată înlăturarea acestei măsuri, iar în data de 22 octombrie 2015, judecata a fost iar amânată pentru lipsă de procedură și pentru lipsa de la instanţă a dosarului de fond. Atunci, magistratul a cerut citarea, pentru termenul următor, a inculpaților și martorilor lipsă, precum și a altor subiecți procesuali, menționând ca aceștia din urmă să comunice instanței dacă se constituie sau nu părți civile și cu ce sumă. În 5 noiembrie 2015, Tribunalul Călărași a solicitat Curții de Apel București încheierea prin care s-a dispus începerea judecății în cauză.

În 23 noiembrie 2015, după ce Curtea de Apel a schimbat decizia revocării contro­lului judiciar, instanța de fond a revocat iarăși această măsură. În 10 decembrie 2015, dosarul a fost amânat pentru lipsă de apărare, iar în 4 ianuarie 2016, pentru a se reveni cu o adresă către Agenția Domeniilor Statului, constituită parte civilă, nu înainte de a mai fi revocat o dată controlul judiciar.

În 28 ianuarie 2016, cauza a fost amânată pentru lipsa dosarului de fond și pentru ca avocații inculpaților să studieze cererea ADS de constituire ca parte civilă. În 18 februarie 2016, cauza a fost amânată din nou, pentru a se trimite către ADS o adresă cu solicitarea de a defalca prejudiciul pentru fiecare inculpat în cauză. În 3 martie 2016, este iar revocat controlul judiciar.

În 17 martie 2016, ADS cere amânarea cauzei, pentru a-și putea prezenta preten­ţiile civile. După ce, în sfârșit, la aproape un an de la începerea procesului, ADS a transmis cererea de pretenții, avocații inculpaților au cerut, în 7 aprilie, amânarea pentru a studia aceste pretenții. Au urmat, apoi, alte amânări, pentru lipsă de procedură, lipsă de apărare, adminis­trarea probatoriilor, citarea martorilor, lipsa acestora de la instanţă, audierea lor și așa mai departe.

Stadiul în care se află acest proces, în prezent, nu este deloc unul încurajator. În luna martie a acestui an, instanța a amânat judecata pentru ca Tribunalul și Parchetul General să ia la cunoștință despre obiec­tivele unei expertize cerute în dosar, iar la ultimul termen de judecată, care a avut loc în 11 mai, s-a amânat din nou, pentru că raportul de expertiză lipsea de la dosar. Procesul va fi reluat în 13 iulie, în plină vacanță judecătorească.

Dosarul a fost început de Corpul de Control al Guvernului

În 5 mai 2015, Secția de Urmă­rire Penală și Criminalistică din Parchetul General a finalizat rechi­zitoriul privind constituirea unui grup infracțional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, conflict de fals inte­lectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu, spălare de bani și fals în declarații, după ce, cu un an înainte, Corpul de Control al Guvernului Ponta a sesizat procuratura în legătură cu legalitatea retrocedărilor de terenuri agricole amplasate pe raza localității Nana, județul Călărași. Vizați sunt foștii membri ai Comisiei Locale de Fond Funciar Nana, dar și cei ai Comisiei Județene Călărași de Fond Funciar, după ce o anchetă internă a stabilit faptul că unele cererei de reconstituire sau de constituire a drep­tului de proprietate au fost depuse de acești membri sau de rudele lor, că au fost depuse acte de stare civilă false, precum și contracte de arendă fictive sau antedatate.

290,41 hectare din aceste terenuri retrocedate prin fals au ajuns, în 2013, în posesia Ioanei Băsescu. Agent imobiliar a fost ex-consilierul prezidențial Adrian Rădulescu, acesta pretinzând că este trimi­sul Elenei Udrea. În final, Ioana Băsescu a oferit prețul maxim pentru moșia de la Nana

 

Procurorul: „La Nana a fost înființat un grup infracțional organizat”

15 persoane au fost rude ale acestora. 44 la sută din totalul revendicărilor arată că membrii grupării urmăreau în special revendi-carea terenurilor pentru a le valorifica ulterior.

Procurorul a descoperit trimise, astfel, în judecată, ­că, în perioada 2005-2006, Tudoria Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre (membri ai Comisiei Nana), dar și fostul primar Dumitru Budiștean (decedat între timp) au inițiat, constituit și sprijinit un grup infracțional organizat, care a avut scopul de a retroceda terenuri agricole prin eludarea legii. Este vorba despre 123 de solicitate de Comisia Nana, în perioada mai 2006- decembrie 2010. 16 din aceste cereri au fost formulate de membrii grupării, zece cereri privesc revendicări în numele soților sau soțiilor acestora, 22 de cereri au fost înaintate în iar șapte cereri privesc alte că, din 2005 până în 2010, la fiecare dosar de retrocedare au fost depuse acte false de stare civilă, registre de intrări-ieșiri false, iar majoritatea cazurilor aveau legătură cu o companie pe nume SC Amygo M.T. SRL Nana, aparținând uneia dintre inculpatele din dosar, Simona Alina Preda, care a arendat terenurile retrocedate.

 

Consilierul prezidențial Rădulescu poza în trimisul Elenei Udrea

Anchetatorii susțin, în rechizitoriu, că, încă din anul 2007, cei implicați în această operațiune au urmărit să vândă terenurile care au făcut obiectul acestor retrocedări infracționale. În anul 2009, au fost puse, la nivelul comunei Nana, mai multe anunţuri în acest sens. Atunci, Simona Alina Preda a cunoscut un agent imobiliar care i-a făcut legătura cu deja binecunoscuta firmă-fantomă SC Berfige SRL București. Administratorul acestei firme, Bertola Fiovarante, s-a dus personal la agenția imobiliară cu pricina, bătând palma și încheind un contract autentificat la notarul Liuba Alexandrescu.

SC Berfige SRL a cumpărat, în această manieră, terenuri în valoare de 1.613.650,35 de lei. Suma a fost virată, în trei tranșe, în contul bancar deschis la BRD pe numele Simonei Alina Preda. Aceasta a transferat, la rândul ei, suma de 978.000 de lei într-un alt cont personal de depozit, cu intenția de a încasa dobânda lunară.

În august 2013, fostul consilier prezidențial Adrian Rădulescu a luat legătura cu o persoană de la care a aflat că există terenuri mari scoase la vânzare pe raza localităților Frăsinet, Mănăstirea și Nana. Personal, Rădulescu s-a deplasat la Nana, unde a luat legătura cu arendașii și a aflat că este vorba despre un „disponibil” de 290 de hectare comasate în două sole. După câteva zile, Rădulescu a luat legătura cu avocata firmei Berfige, Mihaela Tudorache, recomandându-se ca fiind reprezentant al Elenei Udrea, care ar fi fost interesată să cumpere aceste terenuri. Atunci, Rădulescu a aflat că Berfige cerea 4.250 de euro pentru un hectar. Ulterior, discuția i-a fost relatată direct lui Băsescu.

 

Tranzacție finalizată cu Ioana Băsescu în calitate de cumpărător

Elena Udrea s-a transformat în Ioana Băsescu, deoarece, în data de 28 septembrie 2009, fiica cea mare a președintelui în funcție de la acea dată al României, s-a prezentat personal la avocata Mihaela Tudo­rache și a oferit un preţ de 4.500 de euro pe hectar, în vederea achizițio­nării terenurilor de la Nana. Berfige SRL a fost imediat de acord, iar, ulterior, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare autentificat la Biroul Notarial „Aequites”, din București, tranzacția având un preț total de 5.844.864.26 lei pentru cele 290,41 hectare de teren. Așa cum rezultă din rechizitoriu, suma a fost acoperită de Ioana Băsescu din surse proprii și dintr-un credit contractat la CEC Bank – Unitatea Pilot Victoria, București.

Prejudiciul calculat de procurori în acest dosar privește nu doar terenurile care au ajuns la Ioana Băsescu, ci suprafețe mult mai mari de teren. Conform unei expertize tehnice întocmite în 7 iulie 2014, valoarea prejudiciului se ridica, la data producerii lui, la 3.204.558,83 lei, valoare actualizată în 2014 la 6.565.831 de lei. Parchetul a instituit măsura sechestrului asigurător asupra tuturor terenurilor vizate de anchetă, inclusiv pe terenurile aparținând, astăzi, Ioanei Băsescu. Dar au fost indisponibilizate conturi bancare, imobile, terenuri, autoturisme și alte bunuri ale inculpaților, pentru recuperarea acestui prejudiciu.

Ioana Băsescu a atacat în instanță instituirea sechestrului, însă a pierdut procesul. Apoi a acționat în judecată Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, cerând anularea unui ordin intern care reglementa înscrierea acestui sechestru penal la Cartea Funciară. Și acest proces a rămas fără obiect, având în vedere că, între timp, acel ordin nu mai este de actualitate.

Citeşte mai multe despre:   comuna Nana,   ioana basescu,   cazul nana

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 Afisari: 5636


Mai multe titluri din categorie

Mircea Băsescu a “recrutat” o fostă judecătoare acuzată de luare de mită

Mircea Băsescu a “recrutat” o fostă judecătoare acuzată de luare de mită
Galerie Foto Nu a trecut decât o lună de zile de la eliberarea din penitenciar a lui Mircea Băsescu, iar amănuntele picante ale afacerilor falimentare pe care acesta le controlează nu au întârziat să apară....

Documentele care arată cine este vinovat de moartea studentului peste care a căzut poarta de la intrarea în Timișoara

Documentele care arată cine este vinovat de moartea studentului peste care a căzut poarta de la intrarea în Timișoara
O serie de documente ale Inspectoratului de Stat în Construcții potrivit cărora proiectele de reabilitare a porții morții care s-a prăbușit ucigând un student s-au făcut ilegal, au fost...

Guvernul Tudose dă liber SRI să instruiască ONG-iști

Guvernul Tudose dă liber SRI să instruiască ONG-iști
Cu puțin timp înainte de izbucnirea scandalului din interiorul PSD, soldat cu demisiile vicepremierului Sevil Shhaideh și a ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, sub semnătura premierului Mihai...

Încă o lovitură primită de DNA în războiul cu repudiații din instituție

Încă o lovitură primită de DNA în războiul cu repudiații din instituție
Laura Codruța Kovesi înregistrează un nou eșec în justiție. De această dată, nu prin instituția pe care o coordonează, DNA, ci în nume personal. Magistrații Instanței Supreme au hotărât...

„Sponsorul” numărului 2 din Parchetul General, furnizor al experților criminaliști

„Sponsorul” numărului 2 din Parchetul General, furnizor al experților criminaliști
Galerie Foto Compania unui prosper om de afaceri, premiat, în 2009, cu marele premiu al Salonului de Inventică de la Geneva, pentru inventarea Roboscan, a fost selectată, printr-o procedură simplificată, să livreze...

Dr. Magda Pârvu: Atacul bolilor reumatismale inflamatorii începe la degete, la articulaţiile mici

Dr. Magda Pârvu: Atacul bolilor reumatismale inflamatorii începe la degete, la articulaţiile mici
Galerie Foto Bolile care strică articulaţiile nu sunt doar acele artroze, maladii degenerative, de uzarea articulaţiilor, de degradarea lor, de roaderea cartilajului şi deteriorarea lichidului sinovial, de ungere. Există şi...

DNA, lovitură prin ricoşeu. Ce alte închirieri ar putea fi anchetate

DNA, lovitură prin ricoşeu. Ce alte închirieri ar putea fi anchetate
Galerie Foto Sute de proprietăţi ale statului, administrate de Apele Române, au fost scoase la închiriere, alături de Brațul Pavel și Insula Belina, în peri­oada 2010-2012, potrivit unor documente...

Dr. Mihai Negruşoiu: După repararea fracturii, păstrarea tijelor metalice leneveşte oasele

Dr. Mihai Negruşoiu: După repararea fracturii, păstrarea tijelor metalice leneveşte oasele
Perioada gipsului şi-a trăit traiul, acum doar 5% dintre fracturi se mai soluţionează cu montarea gipsului. Restul fracturilor se rezolvă cu intervenţie chirurgicală de rearanjare a oaselor rupte. Interviu...

Primăria lui Boc cheltuie 1,3 milioane de euro pe beculețe pentru pomii de iarnă

Primăria lui Boc cheltuie 1,3 milioane de euro pe beculețe pentru pomii de iarnă
Galerie Foto Un “tunuleț” de peste 1,3 milioane de euro, din banii municipalității, s-a parafat, în urmă cu trei zile, la Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Instituţia condusă de fostul premier PDL-ist Emil B...

Două judecătoare și o procuroare și-au pierdut funcția de magistrat din cauza „ambiţiei”. Au concurat împotriva omului lui Kovesi și au fost executate

Două judecătoare și o procuroare și-au pierdut funcția de magistrat din cauza „ambiţiei”. Au concurat împotriva omului  lui Kovesi și au fost executate
Galerie Foto Fostul procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, fostele judecătoare Antonela Anne Mary Costache și Veronica Cîrstoiu, precum și judecătoarea Elena Burlan, au intrat, pe rând, în vizorul Direcției...

Ordin al ministrului Justiției: Persoanele arestate vor fi informate în scris că au dreptul să nu declare nimic

Ordin al ministrului Justiției: Persoanele arestate vor fi informate în scris că au dreptul să nu declare nimic
Săptămâna trecută, în Monitorul Oficial al României a fost publicat un Ordin comun, semnat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, de ce al Afacerilor Interne, Carmen Dan, la care au acheisat preșe...

Tariful RUȘINOS cu care se ÎNCHIRIAZĂ Transfăgărășanul

Tariful RUȘINOS cu care se ÎNCHIRIAZĂ Transfăgărășanul
Jurnaliștii publicației Ora de Sibiu dezvăluie tariful pe care CNAIR îl practică pentru închirierea drumului despre care emisiunea Top Gear spunea că este cel mai frumos drum din...

De la „Femeia anului”, la dormit în parc. Un împrumut de coșmar

De la „Femeia anului”, la dormit în parc. Un împrumut de coșmar
Galerie Foto Cum poate un simplu împrumut să ruineze viața unui om? Povestea Paulei Banu care și-a pierdut casa pentru un credit de câteva mii de euro dezvăluie riscurile unor contracte-capcană care există pe...

Umbra lui Kovesi. Istoria neromanțată a consilierei Tițian

Umbra lui Kovesi. Istoria neromanțată a consilierei Tițian
Galerie Foto Scandalul imens de la DNA, generat de rezultatele controalelor efectuate de inspectorii Inspecției Judiciare la instituția condusă de Laura Kovesi, o readuce în atenția opiniei publice pe judecătoarea Dana...

Miza războiului din DNA: dosarul privind Autostrada Sibiu-Orăștie

Miza războiului din DNA: dosarul privind Autostrada Sibiu-Orăștie
Galerie Foto La sfârșitul anului 2015, mai mulți subcontractori ai lucrării tronsoanelor Autostrăzii Sibiu-Orătie au început să dea declarații la DNA într-un dosar deschis, încă din 2013,...
Serviciul de email marketing furnizat de