x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete EXCLUSIV. Notăriţa clanului Băsescu-Ionescu, parteneră de afaceri cu organizatorii EXPO Shanghai 2010

EXCLUSIV. Notăriţa clanului Băsescu-Ionescu, parteneră de afaceri cu organizatorii EXPO Shanghai 2010

de Ion Alexandru    |    17 Apr 2015   •   13:11
EXCLUSIV. Notăriţa clanului Băsescu-Ionescu, parteneră de afaceri cu organizatorii EXPO Shanghai 2010

Reţeaua Liuba-Udrea: de la turism la afacerea Nana Două personaje cheie ale familiei extinse a lui Traian Băsescu au activat ca pioni esenţiali în afacerile pe care fostul clan prezidenţial le derulează, în prezent, pe terenurile agricole din comuna Nana. Liuba Alexandrescu, notarul care a perfectat contractele de vânzare-cumpărare încheiate de societatea italienilor de la Berfige SRL cu mai mulţi localnici din Nana, are legături vechi cu un grup de afacerişti implicaţi în două mega-scandaluri privind activitatea fostului ministru al turismului, Elena Udrea.  Este vorba despre afacerea “Lumină la malul mării”, care a făcut obiectul unei comisii parlamentare de anchetă, şi Expo Shanghai 2010, eveniment organizat de MAE, prin Teodor Baconschi, prilej cu care Elena Udrea a lansat celebra frunză, ca logo al brandului turistic al României.

“Jurnalul Naţional” prezintă, în exclusivitate, legăturile de afaceri pe care notarul Liuba Alexandrescu le-a avut cu asociaţii unei firme apropiate trustului Media Pro, implicată în două scandaluri de răsunet care au avut-o în prim-plan pe pupila lui Traian Băsescu, Elena Udrea.

Liuba Alexandrescu deţine cabinetul notarial care, la data de 6 august 2009, a autentificat un număr de opt contracte de vânzare-cumpărare încheiate între suspecta firmă Berfige SRL cu mai mulţi localnici din comuna Nana. Tranzacţiile aveau ca obiect suprafeţe de teren agricol care, ulterior, au fost comasate şi vândute de aceeaşi firmă către Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte. Operaţiunea este investigată, în prezent, de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General. Acelaşi notar este implicat şi în dosarul “bancherilor”, în care a fost vehiculat şi numele lui Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu.

Liuba, parteneră de afaceri cu acţionarii firmei Storage Expert


Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), până în anul 2009, Liuba Alexandrescu a deţinut acţiuni în cadrul societăţii Fun Levant SRL, alături de mai multe rude ale fostului preşedinte PDL al Consiliului Judeţean Ilfov, Cristache Rădulescu. Din firmă, însă, mai făceau parte, în calitate de acţionari, Emilian Petroşel, Alexandru Călin, Raymond Manu, Corneliu Florian Ionescu şi Claudiu Ionescu.

Ultimii cinci sunt, totodată, asociaţi în cadrul societăţii SC Stage Expert SRL, firmă implicată în două scandaluri care au ţinut prima pagină a ziarelor în cursul anului 2010, având-o în centru pe Elena Udrea.

Stage Storage SRL a participat, în anul 2009, la licitaţia organizată de Ministerul Turismului, în vederea desfăşurării evenimentului “Lumină la malul mării”. Contractul a fost atribuit, la data de 7 aprilie 2009, către compania SC Media PRO Pictures SA şi a scos din visteria ministerului condus de Elena Udrea suma de 1.322.076 lei cu TVA. Afacerea a făcut obiectul unei comisii parlamentare de anchetă, coordonată de Ludovic Orban, care a verificat, printre altele,  şi modul în care au fost cheltuiţi banii publici pentru desfăşurarea concertului susţinut de Goran Bregovic şi Wedding & Funneral Orchestra, în staţiunea Mamaia. Parlamentarii erau contrariaţi de faptul că devizul estimativ pentru cheltuielile aferente evenimentului s-a ridicat la 388.500 euro, iar în devizul aferent memorandumului erau incluse şi cheltuielile cui Goran Bregivic, în valoare de 64.000 de euro. Aceste cheltuieli nu fuseseră, însă, cuprinse în caietul de sarcini.

Potrivit comisiei de anchetă, la licitaţie au participat Media Pro Pictures SA şi SC Stage Expert SRL (firma partenerilor de afaceri ai Liubei Alexandrescu). Stage Expert a depus, spuneau parlamentarii, o ofertă care, în mod evident, nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate, născând , astfel, suspiciunea că firma a participat la licitaţie doar de formă, tocmai pentru ca Media Pro Pictures să fie declarată câştigătoare. De altfel, Administratorul Stage Expert, Raymond Manu, a recunoscut, în cadrul audierilor, că societatea lucra de ani de zile cu trustul Media Pro.

Afacerea Expo Shanghai 2010 – 1,44 milioane de euro

Partenerii notăriţei Liuba Alexandrescu au fost, însă, recompensaţi un an mai târziu, cu un contract în valoare de 1.441.184,5 euro cu TVA. Ministerul Afacerilor Externe, condus la acea dată de apropiatul Elenei Udrea, Theoror Baconschi, a organizat, la data de 24 februarie 2010, o licitaţie în vederea realizării unui sistem integrat de echipamente audio – video, lumini, multimedia, creaţie şi producţie în vederea dotării Pavilionului României la expoziţia de turism Expo 2010, care a avut loc în China, la Shanghai. Contractul, în valoare de 4.648.982,25 lei fără TVA, a fost atribuit firmei SC Stare Storage SRL.

La acest eveniment, Elena Udrea a lansat brandul turistic al României şi celebra frunză, iar pavilionul României a fost construit în forma celebrului măr care, în 2014, a devenit logo-ul Partidului Mişcarea Populară.


388.500 euro au fost cheltuielile pentru evenimentul “Lumină la malul mării”, desfășurat în 2009 la Mamaia


×